Pileći satay je popularno jelo porijeklom iz jugoistočne Azije. Prvenstveno se veže uz Indoneziju, Maleziju, Tajland i Singapur. Priprema se od piletine nabodene na štapiće i pečene na roštilju. Obično se poslužuje uz umak od kikirikija. prije pečenja, Piletina se obično marinira u mješavini aromatičnih začina, a ponekad i kokosovog mlijeka. To joj daje aromatičan okus. Nakon mariniranja, piletina se naniže na štapiće i peče sve dok ne dobije fino zapečene rubove. Umak od kikirikija ovom jelu daje kremastu i slasnu notu jelu. , podižući ukupan dojam.
Pileći satay poslužuje se kao predjelo ili kao glavno jelo.
Satay piletina s tostiranim kikirikijem
Sastojci:
- 800 g filea ili pilećih zabataka
- 300 g krastavaca
- 100 g mladog luka
Marinada:
- 5 žlica umaka od soje
- 2 žlice meda
- 2 žlice ulja indijskog oraha
- 1 žlica curryja
- ½ žličice čilija u prahu
- 1 žlica mljevenog korijandera
- 2 g soli
Priprema:
Piletinu narežite na kocke 3 x 3 centimetra. Blago posolite i ostavite sa strane.
Sve sastojke za marinadu izmiješajte, meso stavite u marinadu i ostavite 30 minuta u hladnjak da se meso prožme okusima.