Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.
Obožavam quiche. Prhko tijesto, fini nadjev, mlado povrće – njam! Kad mi je stigla friška skuta s Paga, nisam ni trena dvojila što ću napraviti s njom.
Ovaj put sam quiche radila s blitvom, ali divan je i u kombinaciji s mladim porilukom (prodinstanim na maslacu) i pancetom. Recept za nadjev mi je dala frendica Anita prije nekih desetak godina i koristim ga kao bazu, a igram se s povrćem, sirevima i začinima.
QUICHE SA SKUTOM S PAGA I MLADOM BLITVOM
SASTOJCI
Za prhko tijesto:
250 gr brašna, plus još malo za posipanje
1 žlica neutralnog biljnog ulja
pola žličice soli
125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
1-2 žlice hladne vode
~
Za nadjev:
1 kg mlade blitve
sol
170 ml domaćeg kiselog vrhnja ili milerama
10 ml slatkog vrhnja
1 žlica senfa
1 jaje
sol, papar i ostali začini po volji
PRIPREMA:
Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata.
Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu na njega – 10 min na 200 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev.
Mladu blitvu blanširajte, pa u bacite u hladnu vodu, ocijedite i narežite.
Kiselo vrhnje, slatko vrhnje, jaje i senf pomiješajte sa skutom. Začinite po želji. U tu smjesu dodajte mladu blitvu.
Izlijte u tijesto i pecite na 180 stupnjeva nekih pola sata, odnosno dok se nadjev ne stisne. Poslužite mlako.
NAPOMENE:
Gotov pečeni quiche može se čuvati do tjedan dana.
Prije posluživanja zagrijte u pećnici na 120 stupnjeva.
Količina je dovoljna za 6 osoba.
Osim poriluka, za nadjev možete koristiti i batat, mrkvu, slaninu, šparoge, špinat…
Bezglutenski tart s 3 vrste sira
Foto: Lucija Bilandžić
Štitnjača.hr
O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.