Quiche sa skutom i mladom blitvom

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Obožavam quiche. Prhko tijesto, fini nadjev, mlado povrće – njam! Kad mi je stigla friška skuta s Paga, nisam ni trena dvojila što ću napraviti s njom.

Ovaj put sam quiche radila s blitvom, ali divan je i u kombinaciji s mladim porilukom (prodinstanim na maslacu) i pancetom. Recept za nadjev mi je dala frendica Anita prije nekih desetak godina i koristim ga kao bazu, a igram se s povrćem, sirevima i začinima.

 

QUICHE SA SKUTOM S PAGA I MLADOM BLITVOM

SASTOJCI

Za prhko tijesto:

250 gr brašna, plus još malo za posipanje

1 žlica neutralnog biljnog ulja

pola žličice soli

125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice

1-2 žlice hladne vode

~

Za nadjev:

1 kg mlade blitve

sol

170 ml domaćeg kiselog vrhnja ili milerama

10 ml slatkog vrhnja

1 žlica senfa

300 gr skute iz Paške sirane

1 jaje

sol, papar i ostali začini po volji



PRIPREMA:

Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata.

Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu na njega – 10 min na 200 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev.

Mladu blitvu blanširajte, pa u bacite u hladnu vodu, ocijedite i narežite.

Kiselo vrhnje, slatko vrhnje, jaje i senf pomiješajte sa skutom. Začinite po želji. U tu smjesu dodajte mladu blitvu.

Izlijte u tijesto i pecite na 180 stupnjeva nekih pola sata, odnosno dok se nadjev ne stisne. Poslužite mlako.


NAPOMENE:

Gotov pečeni quiche može se čuvati do tjedan dana.

Prije posluživanja zagrijte u pećnici na 120 stupnjeva.

Količina je dovoljna za 6 osoba.

Osim poriluka, za nadjev možete koristiti i batat, mrkvu, slaninu, šparoge, špinat…

Quiche s porilukom i sirom

Bezglutenski tart s 3 vrste sira

Foto: Lucija Bilandžić

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads