Pupitres bar, novootvoreni hram vinske kulture

Poznata zagrebačka i hrvatska sommelierka Jelena Šimić Valentić početkom rujna ostvarila je svoj dugo sanjani san. Naime, u Frankopanskoj ulici 1, u samom srcu Zagreba, otvorila je Pupitres bar, koji je već nakon samog otvorenja postao omiljeno mjesto okupljanja svih poštovatelja vina i vinske kulture.

Na samom otvorenju, ljubitelji vina do zadnjeg su centimetra ispunili ukusno uređen prostor Pupitres bara i preplavili terasu ispred njega, slaveći vino i otvorenje vinskog bara omiljene sommelierke Jelene Šimić Valentić.

Ovaj novi boutique vinske kulture otvoren je u nazočnosti nekoliko stotina vinskih zaljubljenika, vinara i kolega iz ugostiteljske branše. Poznata kao izuzetno prirodna, spontana i iskrena osoba, Jelena Šimić Valentić u svom je emotivnom govoru zahvalila brojnim prijateljima, suradnicima i gostima koji su joj pomogli na ovom nadasve jedinstvenom putovanju koje je, tijekom priprema, svakodnevno prenosila i na Facebook stranici bara. Sjajna atmosfera, velik broj gostiju ljudi, glazba, šampanjci i vina iz cijelog svijeta, uz gurmanske zalogaje, bili su već na samom početku večeri garancija da će se slavlje nastaviti do duboko u noć.

Pupitres bar otvoren je točno tri godine od prve održane vinske radionice u Vinskoj školi Jelene Šimić Valentić. Nastao kao logičan nastavak Jeleninog rada u promicanju vinske kulture i vinarstva, posebice hrvatskih autohtonih sorti, Pupitres će pod njezinim vodstvom već od samog starta nuditi vinske radionice i edukacije o vinima, sljubljivanju vina s hranom, aromama, vinskim regijama i glasovitim vinima iz cijeloga svijeta, što se može vidjeti i po maloj vinskoj biblioteci, vinoteci, ali i vinskoj karti bara.

“Vinska karta Pupitresa pomno je rađena i vrlo bogata, a rekla bih i edukativna. Trenutno sadrži 248 vina, od čega nudimo čak 21 šampanjac, a kartu ću osvježavati. Važno je napomenuti da su sva vina s karte dostupna gostima i na čaše. Svakom gostu ću pomoći u odabiru vina i ispričati mu vinsku priču o tome što kuša. Tattinger Prelude bit će šampanjac kuće i svakome preporučujem da dan započne ili završi čašom vrhunskog šampanjca”, izjavila je na otvorenju Jelena Šimić Valentić.

Vinska karta Pupitresa sadrži 248 vina, od čega čak 21 šampanjac.

Jelena je svako vino s karte osobno isprobala i odabrala. Isti princip primijenila je i na ostalu ponudu bara, prvenstveno kavu, čajeve, sirove torte i male zalogaje sa selekcijom sireva i pršuta.

O samoj koncepciji Pupitresa, Jelena kaže: „Moja vizija i koncept Pupitresa je stvaranje mjesta na koje bih osobno voljela dolaziti. Kao poslovna žena često preskočim doručak i odlučila sam u Pupitresu slagati zdrave obroke. Svakoga ću jutra potražiti svježe voće na Dolcu, uz koje nudimo posebno birane žitarice. Uz selekciju čajeva Normann i, samo za nas prženu mješavinu kava Lively Roasters Co., započinjat ćemo dan. Kruh i peciva izabrala sam u fantastičnoj pekarnici Korica. Služit ćemo i za nas posebno kreiranu raw tortu Pupitres koju, uz još dvije torte, radi Mihaela Brijak Devescovi. Nudimo i selekciju najboljih i svjetski poznatih Gligora sireva i drniški pršut, te fantastična maslinova ulja Brist. Ponudu ćemo mijenjati prema mojoj inspiraciji i godišnjim dobima, no uvijek će biti svježa, zdrava i visoke kakvoće.“

Moja vizija i koncept Pupitresa je stvaranje mjesta na koje bih osobno voljela dolaziti.

Ambijent Pupitresa ugodan je, a ležernost i finoća prostora postignuta je bojama, rasvjetom, odabirom materijala, biljaka, laganom glazbenom kulisom, svodovima od cigle, ali i impozantnim mesinganim lusterima koji izgledaju poput mjehurića pjenušca i projiciraju razigranu sjenu na zidovima.

Dizajnerica Ivana Ferenčak, zadužena za uređenje interijera kaže da „interijer ne slijedi nikakav trend čime smo htjeli izbjeći sveprisutnu zamku, a to je da većina barova danas sliče jedan na drugi.”

Foto: Goran Hrubi

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads