Kako kaže Wikipedia, palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti pržena na ulju ili bez ulja. Obično se palačinki dodaju i razni nadjevi poput čokolade, raznih čokoladnih namaza (Nutella, Eurocrem), marmelade, sira itd. Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, pri čemu se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi.
Danas nam bio&bio ambasadorica Marina Brekalo donosi recept za bombastične palačinke s proteinom konoplje. Odlične su kad nam zatreba nešto slatko i hranjivo za dodatni boost energije i snage.
*
Proteinske palačinke
Sastojci
Palačinke:
- 1/2 šalice brašna od badema
- 1/4 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 šalice proteina konoplje
- 1 šalica sojinog napitka
- 2 žlice aru praha
- 1 žličica psyllium praha
- 2 žlice eritritola (smljevenog u prah)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica limunovog soka
- 1/4 žličice bourbon vanilije
- prstohvat soli
Brzi čoko – lješnjak namaz:
- 1 žlica kakaa u prahu
- 2 žlice namaza od lješnjaka
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica sojinog napitka
- prstohvat soli
Priprema
Zobene pahuljice sameljite u brašno i pomiješajte s ostalim suhim sastojcima.
Suhim sastojcima dodajte napitak od soje i limunov sok, pa sve dobro promiješajte.
Smjesu za palačinke ostavite sa strane dok pripremite brzi čoko-lješnjak namaz.
Sve sastojke za namaz stavite u posudu i dobro promiješajte.
Pecite na laganoj vatri po nekoliko minuta s obje strane.
Gotove palačinke premažite namazom, dekorirajte voćem po želji i uživajte.
* istaknuti omjeri dovoljni su za 3 – 4 palačinke.