Najbolja je vruća buča – od juhe do deserta

Bundeva, kraljica jeseni, kraljica je i jesenske trpeze. Bogata hranjivim tvarima, beta karotenom, vitaminima C, E i vitaminima B skupine, mineralima kalijem, kalcijem i fosforom, bundeva djelotvorno djeluje na regulaciju probave, a njezine sjemenke pomažu kod problema s prostatom. Nije čudo što je se naziva najzdravijom namirnicom na svijetu. I još, povrh svega, ima samo 26 kalorija u 100 grama.
Izuzetno ukusna, slatkastog okusa, omiljeni je sastojak brojnih ukusnih jela, slatkih i slanih.
*
Najjednostavniji način pripreme, pri kojem će zadržati najviše hranjivih sastojaka i biti najukusnija, je kuhanje na pari. Sedam minuta je optimalno vrijeme kuhanja, dovoljno da omekša, dok istovremeno postaje kompaktnije strukture i sjajnog, slatkog okusa.
*

RECEPTI

*

Juha od bundeve

Za pripremu omiljene juhe, najbolja je hokaido bundeva.
*
Sastojci:
*
  • hokaido bundeva
  • 2 luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve (po želji)
  • sol, papar, muškatni oraščić

Priprema:

* Ogulite i očistite hokaido bundevu i narežite je na kockice. Nasjeckajte luk i narežite krumpir (i mrkvu) na kockice. Luk popržite na malo maslaca, masla ili ulja, dodajte krumpir i nakon nekoliko minuta i bundevu. Sve zajedno popržite par minuta, dodajte protisnuti češnjak, posolite, promiješajte i podlijte vodom. Ostavite da kuha dok povrće ne omekša, dodajte malo papra i muškatnog oraščića i maknite s vatre. Štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu juhu. Ako je pregusta, možete dodati još malo vode ili vrhnja za kuhanje.

*

*

Rižoto s bundevom i blitvom

Sastojci:
*
  • 400 grama bundeve
  • 200 grama blitve
  • 200 grama riže
  • 1 glavica luka
  • 50 grama maslaca
  • soli i papar, malo ulja

Priprema:

Ogulite i očistite bundevu, dio narežite na kockice, a dio na tanke rezance. Blitvu također izrežite na rezance. Nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja. Kada postane staklast, dodajte bundevu narezanu na kockice i sve zajedno još malo popržite. Podlijte s malo jušnog temeljca ili s malo vode. Nakon nekoliko minuta dodajte rižu koju ste prethodno prokuhali u slanoj vodi, malo pržite pa podlijte s malo juhe ili vode Dodajte rižu koju ste malo prokuhali u slanoj vodi, blitvu narezanu na rezance i maslac, promiješajte i ostavite nekoliko minuta kako bi blitva upila okuse.

Špageti s bundevom

*

Sastojci:
*
  • špageti (obični ili još bolje – integralni)
  • 200 grama muškatne bundeve
  • 2 rajčice
  • 2 luka maslinovo
  • ulje sol

Priprema:

Bundevu narežite na kockice, a luk i rajčicu nasjeckajte. Dok u jednoj posudi kuhate špagete, u drugoj na maslinovom ulju popržite luk. Kada postane staklast, dodajte na kockice narezanu bundevu i pirjajte 15-ak minuta. Dodajte rajčicu, posolite i pirjajte još 15-ak minuta, dok umak ne postane kompaktan. Prelijte preko špageta.

Muffini od bundeve

*

Sastojci:
*
  • 200 grama bundeve
  • 300 grama oštrog brašna
  • 50 grama šećera
  • 120 grama šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 3 jaja
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 50 grama grožđica
  • malo maslaca

Priprema:

Očistite bundevu. Stavite je u posudu i podlijte s malo vode, tek da prekrije bundevu. Kuhajte na laganoj vatri. Nakon što omekša,ocijedite je i još toplu usitnite u benderu ili štapnim mikserom. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte mu cimet i šećer. U posebnoj posudi mikserom umutite jaja, postupno dodajte mlijeko, ulje i bundevu, te nakon toga i brašno, a na kraju dodajte grožđice. Kalupe za muffine premažite maslacem, napunite pripremljenom smjesom, pospite šećerom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.

*

*

Torta od bundeve i Speculaas keksa

*

Sastojci – podloga:
*
  • 100 grama Speculaas keksi
  • 3 žlice maslaca
  • 1 i pol žlica agavinog sirupa

Sastojci – krema:

  • 300 grama pire od bundeve
  • 2 jaja
  • 70 ml agavinog sirupa
  • 50 grama kakaa u prahu
  • malo cimeta, đumbira u prahu ili muškatnog orašćića

Priprema:

Podloga: Speculaas kekse smrvite ili sameljite te pomiješajte s otopljenim maslacem i agavinim sirupom. Izradite kompaktnu smjesu i utisnite je na dno okruglog kalupa. Pecite samo 5 min na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Krema: za pire od bundeve razrežite bundevu (ako je veća razrežite je na nekoliko dijelova) i cijelu je, zajedno s košticama, omotajte u aluminijsku foliju i pecite 1 h na 200 stupnjeva. Kada je pečeno, malo ohladite, ogulite koru i odstranite sjemenke, a meso bundeve umutite štapnim  mikserom i ostavite da se hladi. U ohlađeni pire od bundeve dodajte agavin sirup i 2 umućena jaja. Umutite u kremu i dodajte 50 grama kakaa i začine. Dobro promiješajte kako bi se kakao stopio s kremom. Ulijte kremu u kalup s dopola pečenom podlogom od keksa, kremu pospite s kakaom i pecite cca 30 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen (mora biti suha kad je izvadite) .

*

Tart od bundeve i đumbira

Sastojci – nadjev:
*
  • 400 – 500 grama muškatne bundeve
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 2 jaja
  • 1-2 žlice brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • po 1 žličica cimeta i kardamoma
  • 2 žličice svježe sitno ribanog đumbira
  • malo muškatnog oraščića
  • 3 žlice džema (od dunja ili sl.)

Sastojci – tijesto:

  • 300 grama brašna
  • 200 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 1 – 2 žlice hladne vode
  • 1 žlica slatkog vrhnja

Priprema:

Za tijesto umiješajte sve suhe sastojke i prstima ih povežite s maslacem. Kada se masa počne mrviti dodajte jaje, vrhnje i vodu i sve zajedno umijesite u prhko tijesto. Ako je smjesa ljepljiva, dodajte još brašna. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 1/2 h. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Bundevu narežite na četvrtine, očistite koštice i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Pecite 30-40 min. Malo ohladite i dok je još mlaka odvojite žlicom meso od kore vilicom kako bi struktura ostala malo neujednačena. Dok je smjesa još mlaka, umiješajte svježe naribani đumbir.

Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje (idealan je onaj promjera 30 cm, za tart ili torte).  kada poravnate tijesto po dnu i uz rubove kalupa, probodite ga na nekoliko mjesta vilicom. Pecite 10-ak min ili dok lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji dok ne pripremite nadjev.

Ručnom pjenjačom pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer i dodajte bundevu s đumbirom. Umiješajte vrhnje i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto premažite džemom od dunja (ili sl.) i na njega izlijte nadjev. Pecite 30-45 min. Ohladite i pospite s malo malo cimeta.

Foodoris: Praline od bundeve

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads