RECEPTI
*
Juha od bundeve
- hokaido bundeva
- 2 luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 2 krumpira
- 2 mrkve (po želji)
- sol, papar, muškatni oraščić
Priprema:
* Ogulite i očistite hokaido bundevu i narežite je na kockice. Nasjeckajte luk i narežite krumpir (i mrkvu) na kockice. Luk popržite na malo maslaca, masla ili ulja, dodajte krumpir i nakon nekoliko minuta i bundevu. Sve zajedno popržite par minuta, dodajte protisnuti češnjak, posolite, promiješajte i podlijte vodom. Ostavite da kuha dok povrće ne omekša, dodajte malo papra i muškatnog oraščića i maknite s vatre. Štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu juhu. Ako je pregusta, možete dodati još malo vode ili vrhnja za kuhanje.
*
Rižoto s bundevom i blitvom
- 400 grama bundeve
- 200 grama blitve
- 200 grama riže
- 1 glavica luka
- 50 grama maslaca
- soli i papar, malo ulja
Priprema:
Ogulite i očistite bundevu, dio narežite na kockice, a dio na tanke rezance. Blitvu također izrežite na rezance. Nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja. Kada postane staklast, dodajte bundevu narezanu na kockice i sve zajedno još malo popržite. Podlijte s malo jušnog temeljca ili s malo vode. Nakon nekoliko minuta dodajte rižu koju ste prethodno prokuhali u slanoj vodi, malo pržite pa podlijte s malo juhe ili vode Dodajte rižu koju ste malo prokuhali u slanoj vodi, blitvu narezanu na rezance i maslac, promiješajte i ostavite nekoliko minuta kako bi blitva upila okuse.
Špageti s bundevom
*
- špageti (obični ili još bolje – integralni)
- 200 grama muškatne bundeve
- 2 rajčice
- 2 luka maslinovo
- ulje sol
Priprema:
Bundevu narežite na kockice, a luk i rajčicu nasjeckajte. Dok u jednoj posudi kuhate špagete, u drugoj na maslinovom ulju popržite luk. Kada postane staklast, dodajte na kockice narezanu bundevu i pirjajte 15-ak minuta. Dodajte rajčicu, posolite i pirjajte još 15-ak minuta, dok umak ne postane kompaktan. Prelijte preko špageta.
Muffini od bundeve
*
- 200 grama bundeve
- 300 grama oštrog brašna
- 50 grama šećera
- 120 grama šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta u prahu
- 3 jaja
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 50 grama grožđica
- malo maslaca
Priprema:
Očistite bundevu. Stavite je u posudu i podlijte s malo vode, tek da prekrije bundevu. Kuhajte na laganoj vatri. Nakon što omekša,ocijedite je i još toplu usitnite u benderu ili štapnim mikserom. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte mu cimet i šećer. U posebnoj posudi mikserom umutite jaja, postupno dodajte mlijeko, ulje i bundevu, te nakon toga i brašno, a na kraju dodajte grožđice. Kalupe za muffine premažite maslacem, napunite pripremljenom smjesom, pospite šećerom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
*
Torta od bundeve i Speculaas keksa
*
- 100 grama Speculaas keksi
- 3 žlice maslaca
- 1 i pol žlica agavinog sirupa
Sastojci – krema:
- 300 grama pire od bundeve
- 2 jaja
- 70 ml agavinog sirupa
- 50 grama kakaa u prahu
- malo cimeta, đumbira u prahu ili muškatnog orašćića
Priprema:
Podloga: Speculaas kekse smrvite ili sameljite te pomiješajte s otopljenim maslacem i agavinim sirupom. Izradite kompaktnu smjesu i utisnite je na dno okruglog kalupa. Pecite samo 5 min na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Krema: za pire od bundeve razrežite bundevu (ako je veća razrežite je na nekoliko dijelova) i cijelu je, zajedno s košticama, omotajte u aluminijsku foliju i pecite 1 h na 200 stupnjeva. Kada je pečeno, malo ohladite, ogulite koru i odstranite sjemenke, a meso bundeve umutite štapnim mikserom i ostavite da se hladi. U ohlađeni pire od bundeve dodajte agavin sirup i 2 umućena jaja. Umutite u kremu i dodajte 50 grama kakaa i začine. Dobro promiješajte kako bi se kakao stopio s kremom. Ulijte kremu u kalup s dopola pečenom podlogom od keksa, kremu pospite s kakaom i pecite cca 30 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen (mora biti suha kad je izvadite) .
*
Tart od bundeve i đumbira
- 400 – 500 grama muškatne bundeve
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 4 žlice javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1-2 žlice brašna
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- po 1 žličica cimeta i kardamoma
- 2 žličice svježe sitno ribanog đumbira
- malo muškatnog oraščića
- 3 žlice džema (od dunja ili sl.)
Sastojci – tijesto:
- 300 grama brašna
- 200 grama maslaca
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 – 2 žlice hladne vode
- 1 žlica slatkog vrhnja
Priprema:
Za tijesto umiješajte sve suhe sastojke i prstima ih povežite s maslacem. Kada se masa počne mrviti dodajte jaje, vrhnje i vodu i sve zajedno umijesite u prhko tijesto. Ako je smjesa ljepljiva, dodajte još brašna. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 1/2 h. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Bundevu narežite na četvrtine, očistite koštice i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Pecite 30-40 min. Malo ohladite i dok je još mlaka odvojite žlicom meso od kore vilicom kako bi struktura ostala malo neujednačena. Dok je smjesa još mlaka, umiješajte svježe naribani đumbir.
Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje (idealan je onaj promjera 30 cm, za tart ili torte). kada poravnate tijesto po dnu i uz rubove kalupa, probodite ga na nekoliko mjesta vilicom. Pecite 10-ak min ili dok lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji dok ne pripremite nadjev.
Ručnom pjenjačom pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer i dodajte bundevu s đumbirom. Umiješajte vrhnje i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto premažite džemom od dunja (ili sl.) i na njega izlijte nadjev. Pecite 30-45 min. Ohladite i pospite s malo malo cimeta.