Kuglice od suhih smokava bez glutena

Napravite fine bezglutenske kuglice s chia sjemekama, kokosom i začinima i glavnim sastojkom – smokvama. Smokve su slatke, ugodnog okusa i mogu se koristiti samostalno, ali i dodavati u različite salate, slastice i mnoga druga slatka i slana jela.

Inače, smokva je bogata brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Kao izvanredan izvor prehrambenih vlakana, minerala i posebice polifenola, smokve se smatraju namirnicom povoljnom za zdravlje, a sve više se sagledava i njihova potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji mnogih bolesti današnjice.

Smokva je jedna od najukusnijih i najzdravijih mediteranskih voćki.


Kuglice od suhih smokava bez glutena

Sastojci:

  • 1 šalica suhih smokava
  • 1/4 šalice vode
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 3 žlice vode
  • 3/4 šalice indijskih oraščića
  • 6 žlica kokosovog brašna
  • 1/4 šalice šećera kokosovog cvijeta
  • 1/4 žličice organske sode bikarbone
  • 1/8 žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praha burbon vanilije
  • 1/4 šalice rastopljenog djevičanskog kokosovog ulja


Priprema:

Suhe smokve izrezane na četvrtine namočite u vodu najmanje 15 minuta prije početka pripreme kuglica. Potom kuhajte smokve u vodi na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (15tak minuta) te ih štapnim mikserom izmiksajte u pire/džem. Smjesu stavite u hladnjak da se rashladi. U malu posudu dodajte chia sjemenke i 3 žlice vode. Pustite da se pretvori u gel.

U blenderu izmiksajte indijske oraščiće do strukture brašna. Dodajte kokosovo brašno, kokosov šećer, sodu bikarbonu, sol, cimet, vaniliju i chia gel.  Izmiksajte. Dok blender radi, polagano dodajte kokosovo ulje dok se ne formira tijesto. Razvucite tijesto (pomoću valjka) na papiru za pečenje u oblik kvadrata oko 1/2 cm debelo.

Nanesite džem od smokava ravnomjerno po tijestu. Uz pomoć papira za pečenje pažljivo zarolajte kolač u roladu. Koristeći oštar nož izrežite roladice oko 1 cm debljine. Rukama dodatno oblikujte kolačiće u kuglastu formu. Stavite ih na lim za pečenje (lijepljenje smjese spriječite papirom za pečenje) i pecite u pećnici 20-25 minuta. Ohladite i uživajte!

Recept: Lana Bekić, učiteljica kuhanja
*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads