Detoks juha od povrća

Jesen je idealno vrijeme za čišćenje organizma. Prema ayurvedi, čišćenja organizma treba provoditi samo tijekom prijelaznih razdoblja proljeća i jeseni, a izbjegavati tijekom intenzivnijeg doba ljeta i zime. Provođenje detoksikacije tijekom ljetnih i zimskih mjeseci može oslabiti tijelo kojem treba otpornost i snaga kako bi se nosilo s visokim ljetnim ili niskim, zimskim temperaturama. Upravo zato je iznimno važno uzeti u obzir sezonske elemente kako bi se izvršilo sigurno, zdravo i učinkovito čišćenje.

S obzirom na to da jesen ima tendenciju blažeg vremena i umjerenih temperatura, ona je idealno doba za kure pročišćavanja, resetiranje tjelesnog sustava i ispiranje toksina koji su se nakupili u tijelu. Jedan od najjednostavnijih načina za blago čišćenje tijela je ujedno i vrlo koristan. To su tople juhe koje sadrže ljekovite i zdrave namirnice.

Juhe mogu biti raznolike i prilagođene svačijem ukusu a jedan od temelja njenog finog ukusa i zdravlja je mješavina začina za juhu. Mješavinu možemo pripremiti unaprijed s izborom svojih omiljenih začina te ćemo je moći dodavati u razne juhe tijekom jeseni.

Topla i ukusna juha koja će blago očistiti organizam i pripremiti ga za zimske izazove!


Mješavina začina za juhu

Ova osnovna mješavina može poslužiti kao primjer jer odgovara bilo kojoj vrsti juhe zbog uravnoteženog i blažeg okusa.  Začini su vrlo korisni za zdravlje probave, pročišćavanje tijela te za povećanje imuniteta i pripremu organizma za ekstremnije doba zime.

Sastojci:

  • 
6 jušnih žlica kurkume
  • 1 jušna žlica suhog đumbira
  • 1 čajna žličica crnog papra
  • 
1 jušna žlica mljevenog cimeta
  • 1/2 jušne žlice kajenske paprike

Sve sastojke dobro pomiješajte pa spremite u posudu za začine. Tijekom kuhanja dodajte 1-2 čajne žličice mješavine u svoje juhe, dinstano povrće ili variva.

Kurkuma je sveprisutna u ayurvedskoj kuhinji jer ima izuzetno protuupalno i antioksidativno svojstvo te čini čudo za probavu. Pomaže u detoksikaciji jetre, potiče zdravlje probavnog sustava, jača imunitet, balansira razinu kolesterola i poboljšava ten.

Cimet potiče prirodnu detoksikaciju i poboljšava okus povrća kada se koristi u malim, diskretnim dozama. U ayurvedi, cimet se koristi za ravnotežu probave i za ublažavanje poremećaja želuca.

Đumbir  potiče metabolizam i probavu, detoksikaciju tijela, čisti pluća i jetru, smiruje bolesti želuca, održava zdravlje respiratornog sustava te potiče vitalnost.

Kajenska paprika također ima brojne zdravstvene prednosti. Neutralizira kiselost organizma, ima antioksidativno svojstvo, stimulira rad jetre, potiče izlučivanje toksina iz krvi te poboljšava cirkulaciju.


Detoks juha od povrća – neodoljiva kombinacija tikve, batata i cvjetače

Ova fina i ukusna jesenska juha puna vitamina, ne samo da hrani dušu nego pomaže u podizanju cijelog tjelesnog sustava. Lako je probavljiva, a istovremeno nježno čisti i okrepljuje organizam.

Sastojci za 4 obroka:

  • 1-2 jušne žlice ghee masla ili maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka, isjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno isjeckanog
  • 2 mrkve, oguljene i nasjeckane na kolutiće
  • 1 korijen peršina, nasjeckan na kolutiće
  • 1 pastrnjak, oguljen i nasjeckan na kockice
  • 2 stabljike celera, narezane na kolutiće
  • 2 lista svježeg kupusa, krupnije narezanog
  • 2 šalice cvjetače, narezane na komadiće
  • 2 šalice slatkog krumpira ili batata, izrezanog na kockice
  • 2 šalice oljuštene butternut tikve, narezane na kockice
  • 2 jušne žlice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1-2 čajne žličice mješavine začina za juhu (kurkuma, cimet, đumbir, papar, kajenska paprika)
  • sol po ukusu
  • 1 litra vode

Priprema:

Operite povrće, ogulite koru korjenastom povrću i tikvi pa ga narežite na podjednake komadiće.

Zagrijte lonac za juhu na srednje jakoj vatri te dodajte ghee ili maslinovo ulje.

U zagrijano ulje ubacite luk, mrkvu, pastrnjak i celer te dinstajte 3-5 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodajte češnjak i dinstajte još 1 minutu, uz često miješanje.

Zatim ubacite slatki krumpir, butternut tikvu i cvjetaču pa sve zajedno izmiješajte i dinstajte 5 minuta. Prekrijte povrće s jednom litrom vode, dodajte kupus, sol i začine te sve dobro promiješajte.

Pustite da juha kuha na umjerenoj vatri oko 25-30 minuta, s polu otkrivenim poklopcem.

Kad je juha gotova, maknite je s vatre i pustite da se malo ohladi.

Poslužite toplo i ukrasite svježim, sjeckanim peršinom.

Uživajte u toploj i ukusnoj juhi koja će blago očistiti organizam i pripremiti ga za zimske izazove!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads