Dalmatinska pašticada za prste polizati!

Jeste li za pašticadu?

Kraljica dalmatinske kuhinje, najsjajniji dragulj na kruni, perjanica omiljenih jela iz Dalmacije – sve je to pašticada! Malo zahtjevnije pripreme – za puno gurmanskog užitka.

Porijeklo pašticade vezano je uz Italiju. Odlaskom Venecije nestale su i plemićke obitelji koje su živjele na svojim gazdinstvima diljem Dalmacije. Nova klasa, ustoličeni austrijski vitezi i veleposjednici, sa svojim su obiteljima obnovili pripremu otmjenih, starih jela vlastelinske mletačke Dalmacije. Tako je iz zajedničkog gastronomskom korijena, uz venecijansku pastissadu, nastala i dalmatinska pašticada.

Zanimljivo je kako za pravu dalmatinsku pašticadu postoji jako puno recepata, gotovo svaka kuća u kojoj se sprema ovo tradicionalno jelo ima „svoj recept“. I svi su podjednako dobri.

Može je se pripremiti od tune, ali za sve ljubitelje mesa najbolje ju je pripremiti od junećeg ili goveđeg frikandoa (vanjski dio buta, „lažni biftek“), “ruže” ili “oraha”. Imate li dobrog mesara i još bolji razlog za njezinu pripremu, neće vam biti teško napraviti ovo izdašno jelo u kojem će svi kojima ga poslužite, prepoznati vaš trud i zalaganje. A imate li, usto, i odličan recept, ne morate razmišljati hoće li sve ispasti kako ste zamislili. Uspjeh je zagarantiran!

Neizostavan prilog pašticadi su domaći njoki. To se zove savršeno sljubljivanje! I dok samo čitate recept u zraku se osjeća aroma pašticade, a nepce se prisjeća njenog božanstvenog okusa. Prava kulinarska čarolija koja je, srećom, granice svoga carstva proširila i izvan Dalmacije. Stoga ne oklijevajte, već započnite razmišljati kada ćete je pripremiti i koga ćete razveseliti i iznenaditi: svoje najbliže ukućane za nedjeljni objed, roditelje za godišnjicu braka, dragu prijateljicu za rođendan… U svakom slučaju, budite sigurni da će uspjeti i iznenađenje…i pašticada!

 

Dalmatinska pašticada (za 4 – 5 osoba)

Sastojci

  • 1,5 – 2 kg junećeg ili goveđeg frikandoa
  • 20 dkg mrkve
  • 1,5 žlice brašna
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 dl crnog vina
  • 2 žlice miješane marmelade
  • 20 dkg suhih šljiva (
  • ulje
  • sol, papar
Za špikanje mesa:
  • panceta narezana na trakice
  • 2 – 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve narezane na trakice
Za pac:
  • ocat
  • korijen celera i korijen peršina
  • papar u zrnu
  • ½ naranče
  • ½ limuna
  • ružmarin, origano, klinčić

Narezanom pancetom, češnjakom i mrkvom našpikajte meso. Stavite ga u pac koji se sastoji od vode i octa (omjer 1:3). Neka stoji najmanje 24 sata.

Nakon paca, meso izvadite i osušite ubrusom te popržite sa svih strana kako bi dobilo blago smeđu boju. Nakon prženja, izvadite ga iz lonca, a u ulje na kojem se pržilo dodajte malo brašna i koncentrat rajčice. Promiješajte i dodajte samo procijeđenu tekućinu iz paca. Dodajte nasjeckani luk i mrkvu i pustite da zakuha. Kada zavrije dodajte vino i u malo tople vode razmućenu marmeladu.

Nakon što ponovno zavrije dodajte ranije malo preprženo meso (u komadu), dodajte sol i papar i kuhajte na laganoj vatri najmanje 2,5 sata. Ako je meso kuhano, izvadite ga iz lonca narežite na komade debele cca 1 cm (šnite) i vratite u lonac. Dodajte šljive i ostavite poklopljeno 20ak min da se prožmu okusi. Ako vam se učini da je umak presladak, dodajte malo octa, a ako je prekiselo, dodajte još malo umućene marmelade

Čestitamo! Upravo ste položili ispit gastro zrelosti i možete se ponositi svojim kulinarskim umijećem.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads