Izbjegavate mliječne proizvode i ne sjećate se kada ste zadnji put pojeli puding? Sigurni ste da on mora biti mliječni i da ga nužno treba kuhati? Imamo dobre vijesti: ukusan puding i to čokoladni, možete pripremiti u tren oka, bez kuhanja i kravljeg mlijeka.
Ovaj je puding idealna poslastica kada ste u stisci s vremenom. Sve što vam treba je nekoliko zdravih sastojaka koje samo trebate ubaciti u blender i – voila! Puding odmah možete izliti u posudice i uživati u njegovu čarobnu okusu.
Neizostavan sastojak ovog veganskog pudinga je – avokado. Pri kupnji pazite i birajte onaj koji je na dodir lagano mekan. Važno je da nije prezreo ili oštećen (takav bi vam mogao pogoršati sam okus pudinga). S avokadom se lijepo slažu banane – pazite da nisu prezrele jer će u tom slučaju njihov okus prevladati. Tu su i datulje, koje pridonose slatkoći, a ujedno su superzdrave. No, ako ste od onih kojima uvijek nedostaje slatkoće, u puding možete dodati i malo stevije ili javorova sirupa. Kako biste postigli onu želatinoznu teksturu pudinga, svakako umiješajte i chia sjemenke. One su fantastičan izvor omega-3 masnih kiselina i drugih važnih nutrijenata.
A kakav bi to čoko puding bio bez dodatka kakaa – i to sirovog, ekološkog! Jeste li znali da sirovi kakao spada u superhranu jer obiluje magnezijem, željezom i kalcijem? Stoga, osim što ćete uživati u rajskom okusu ovog pudinga, učinit ćete i nešto dobro za svoje zdravlje.
Dodate li u puding i malo mace u prahu, učinili ste još nešto dobro za svoje zdravlje.
Veganski čoko puding
Sastojci za 2 osobe):
- 2 banane (zamrznute ili sobne temperature)
- 1 mali avokado
- 2 datulje bez koštica
- 2-4 žlice bademova ili nekog drugog biljnog mlijeka
- 1-2 žlice sirovog kakaa u prahu
- 1-2 žlice chia sjemenki (po želji)
Dodaci po želji:
- usitnjeni orasi
- malo ekstrakta vanilije
- 1 žlica sirovog maca praha
- zrna nara
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender, izmiksajte i vaš je sirovi veganski čoko puding gotov. Zaista, može li jednostavnije i brže od ovoga?
Možete ga posuti usitnjenim orasima ili nekim drugim orašastim plodovima koje volite. Dodate li u puding i malo mace u prahu, učinili ste još nešto dobro za svoje zdravlje. Ova andska biljka, osim što ima afrodizijačka svojstva, ujedno snaži imunosni sustav te povećava otpornost na stres. Jeste li znali da je maca bogatija kalcijem nego mlijeko?
Puding možete posuti i zrnima nara koja su prave vitaminske bombice
Ideja za serviranje
Kao izvrstan toping za puding može vam poslužiti i šlag od kokosova mlijeka. Žlicom pokupite vrhnje iz konzerve s kokosovim mlijekom koje ste tijekom noći rashladili, pa ga stucite mikserom i dodajte na vrh pudinga.