Bolognese umak je mesni umak u talijanskoj kuhinji, tipičan za grad Bolognu. Ovo međunarodno obožavano jelo potječe iz talijanskih kuhinja 18. stoljeća. Osobito bogata verzija ovog umaka pojavljuje se u kulinarskoj bibliji La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene iz 1891. godine. Nezadovoljan korištenjem isključivo teletine u receptu, njen autor Pellegino Artusi svom receptu za umak bolognese dodavao je tartufe, pileće jetrice i vrhnje. Umag bolognese obično se koristi za pripremu tagliatelle al ragù i za pripremu lasagne alla bolognese.
Bio&bio ambasadorica Anita Matić Delić pripremila je recept za plant based bolognese umak od smeđe leće u gustom umaku od pečenih paprika i rajčica s aromatičnim biljem kojim je oduševila sve polaznike radionice “Plant based i eko za početnike”.
Na menijima restorana u Bologni nećete pronaći jelo koje se zove ‘spaghetti bolognese’. Radije potražite tagliatelle al ragu, odnosno ragu alla bolognese.
Bolognese umak od pečenog povrća i smeđe leće
Sastojci:
- 1/2 šalica smeđe leće
- 1 šalica vode
- 1 veći luk
- 3-4 režnja češnjaka
- 1 štap celera
- 2 srednje mrkve
- 10-15 cherry rajčica
- 1 crvena paprika
- prstohvat soli (količina po želji)
- 1,5 dcl pasirane rajčice
- 2 žličice dimljene crvene paprike
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice papra
- chilli po želji
- malo svježeg timijana ili suhih začinskih trava po izboru
- bezglutenska tjestenina po izboru
- svježi bosiljak kod posluživanja
Priprema:
Leću operite, stavite u lonac i prelijte vodom. Kad voda zakuha, smanjite vatru na lagano i kuhajte otprilike 40 minuta.
Za to vrijeme operite povrće. Narežite mrkvu na deblje ploške, papriku na veće kocke, a cherry rajčice prerežite na pola. Zagrijte pećnicu na 250॰C. Povrće stavite na lim obložen papirom za pečenje, pa začinite maslinovim uljem i začinskim travama. Pecite 10-15 minuta.
Dok se povrće peče, a leća još uvijek kuha, nasjeckajte na sitno luk, češnjak i štap celera, pa ih pirjajte u tavi na malo maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodajte začine i začinske trave, pa po potrebi podlijte s malo vode.
Kad je povrće u pećnici gotovo izvadite ga, prebacite u sjeckalicu ili multipraktik i kratko sameljite da ostane malo strukture (neka se ne pretvori u pire). Dodajte u tavu u kojoj se prija luk, potom dodajte pasiranu rajčicu i sve zajedno dobro promiješajte.
Kuhanu leću dodajte umaku u tavi i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri još 3-4 minute da se svi okusi prožmu.
Bezglutenski tjesteninu po želji skuhajte prema uputi na pakiranju, dodajte umak i uživajte!