Bolognese umak od pečenog povrća i smeđe leće

Bolognese umak je mesni umak u talijanskoj kuhinji, tipičan za grad Bolognu. Ovo međunarodno obožavano jelo potječe iz talijanskih kuhinja 18. stoljeća. Osobito bogata verzija ovog umaka pojavljuje se u kulinarskoj bibliji La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene iz 1891. godine. Nezadovoljan korištenjem isključivo teletine u receptu, njen autor Pellegino Artusi svom receptu za umak bolognese dodavao je tartufe, pileće jetrice i vrhnje. Umag bolognese obično se koristi za pripremu tagliatelle al ragù i za pripremu lasagne alla bolognese.

Bio&bio ambasadorica Anita Matić Delić pripremila je recept za plant based bolognese umak od smeđe leće u gustom umaku od pečenih paprika i rajčica s aromatičnim biljem kojim je oduševila sve polaznike radionice “Plant based i eko za početnike”.

Na menijima restorana u Bologni nećete pronaći jelo koje se zove ‘spaghetti bolognese’. Radije potražite tagliatelle al ragu, odnosno ragu alla bolognese.


Bolognese umak od pečenog povrća i smeđe leće

Sastojci:

  • 1/2 šalica smeđe leće
  • 1 šalica vode
  • 1 veći luk
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1 štap celera
  • 2 srednje mrkve
  • 10-15 cherry rajčica
  • 1 crvena paprika
  • prstohvat soli (količina po želji)
  • 1,5 dcl pasirane rajčice
  • 2 žličice dimljene crvene paprike
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice papra
  • chilli po želji
  • malo svježeg timijana ili suhih začinskih trava po izboru
  • bezglutenska tjestenina po izboru
  • svježi bosiljak kod posluživanja


Priprema:

Leću operite, stavite u lonac i prelijte vodom. Kad voda zakuha, smanjite vatru na lagano i kuhajte otprilike 40 minuta.

Za to vrijeme operite povrće. Narežite mrkvu na deblje ploške, papriku na veće kocke, a cherry rajčice prerežite na pola. Zagrijte pećnicu na 250॰C. Povrće stavite na lim obložen papirom za pečenje, pa začinite maslinovim uljem i začinskim travama. Pecite 10-15 minuta.

Dok se povrće peče, a leća još uvijek kuha, nasjeckajte na sitno luk, češnjak i štap celera, pa ih pirjajte u tavi na malo maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodajte začine i začinske trave, pa po potrebi podlijte s malo vode.

Kad je povrće u pećnici gotovo izvadite ga, prebacite u sjeckalicu ili multipraktik i  kratko sameljite da ostane malo strukture (neka se ne pretvori u pire). Dodajte u tavu u kojoj se prija luk, potom dodajte pasiranu rajčicu i sve zajedno dobro promiješajte.

Kuhanu leću dodajte umaku u tavi i pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri još 3-4 minute da se svi okusi prožmu.

Bezglutenski tjesteninu po želji skuhajte prema uputi na pakiranju, dodajte umak i uživajte!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads