Novogodišnji su blagdani prigoda za druženje i češće posjete dragih gostiju. To su dani kada vrijeme možemo potpuno posvetiti svojoj obitelji i prijateljima. Provodimo ih u spokoju i dobrom raspoloženju, obično uz razne delicije i slastice.
Stoga je važno napraviti kolače od prirodnih sastojaka koji će biti ukusni dodatak zdravijem životu. Isprobajte ove bezglutenske kolačiće – raspuknutiće kojima ćete, uz obitelj, oduševiti i novogodišnje čestitare.
Bezglutenski raspuknutići
Sastojci:
• 200 g tamne čokolade
• 80 g kokosovog ulja
• 100 g kokosovog šećera
• 2 žlice chia sjemenki natopljenih u 4 žlice hladne vode
• 1 jušna žlica arome vanilije
• 50 g rižinog brašna
• 50 g kokosovog brašna
• 100 g bademovog brašna
• 1 jušna žlica kakaa
• 1 prašak za pecivo
• kokosov šećer za valjanje
Priprema:
Čokoladu otopite na pari. U zdjelu za miksanje stavite rastopljenu čokoladu, dodajte kokosov maslac, kokosov šećer i ekstrakt vanilije, te sve sjedinite. Zatim dodajte chia sjemenke koje ste prethodno natopili u vodi 10 minuta.
U posebnoj zdjeli pomiješajte sva brašna, prašak za pecivo i kakao u prahu. Suhe sastojke prebacite u smjesu s čokoladom, te miksajte dok se sve ne sjedini. Rukama oblikujte kuglice koje ćete uvaljati u kokosov šećer.
Pecite kuglice 10 minuta u tepsiji na masnom papiru u prethodno ugrijanoj pećnici na temperaturi 180°C.
Prije vađenja kuglica s tepsije pustite neka se prvo ohlade i malo stvrdnu.