Crveno rublje za novogodišnju noć i ostala vjerovanja

Ispred nas je uzbudljiva i nepredvidljiva novogodišnja noć koja će još jednom donijeti posljednji i najbolji tulum godine. Iako nas od nje dijeli nekoliko dana, oni praznovjerni među nama zasigurno su već pripremili nešto crveno što će dodati svojoj novogodišnjoj odjevnoj kombinaciji. Zašto crveno?

Novu godinu prvo vam treba čestitati osoba suprotnog spola. Tako ćete imati sreće u ljubavi.

MAGIČNA MOĆ CRVENE BOJE

Kako bi iduća godina bila ispunjena ljubavlju i romantiku, novogodišnja noć mora biti provedena u crvenom. Iako je točan izvor ovog praznovjerja nepoznat, nemoguće je ne povezati ga sa značenjem crvene u kineskoj kulturi i njihovoj tradicionalnoj novogodišnjoj proslavi. Zapadna kultura vjerojatno je preuzela i malo izmijenila cijelu priču. Pretvorila ga je u jedno od rijetkih praznovjerja koje se u mnogim kulturama tumači jednako i postalo je dijelom popularne kulture. Unazad nekoliko godina dašak crvene boje uklopili bismo u sve dijelove novogodišnjeg outfita. Od crvenog ruža i crvenih modnih detalja do crvene haljine ili odijela. No, ove ćemo se godine vratiti crvenom donjem rublju kao onom klasičnom odabiru crvenog dodatka za novogodišnju noć.

CRVENO DONJE RUBLJE ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ

Nakon što je crvena boja poprimila značenje boje koja donosi ljubav u sljedećoj godini, ubrzo je postala i dio popularne kulture i modnog svijeta. Svoje je mjesto pronašla i u raskošnom i zavodljivom svijetu donjeg rublja. Kao savršeni početak najposebnije odjevne kombinacije u kojoj ćemo sa stilom dočekati Novu godinu, crveno donje rublje vrlo je klasičan, ali i vrlo efektan odabir. U njemu ćete se osjećati ženstveno i moćno. A možda vam donose i malo sreće u ljubavi u Novoj godini. Od šarmantne čipke i raskošnog baršuna do trendi modela izrađenih od udobnog pamuka, crveno donje rublje dio je ne samo svake novogodišnje kombinacije, već i svake zimske kolekcije.

Bez obzira spadate li u grupu praznovjernih i vjerujete li u moć boje ili ne, nošenje crvene danas je više dio tradicije nego stvarnog vjerovanja u njezina magična svojstva.

ZAŠTO CRVENO?

Odgovor na pitanje zašto se Nova godina dočekuje u crvenom rublju prilično je jednostavan. A posljedica je vjerovanja koja traju od davnina. Pregledajte svoje ormare u potrazi za crvenom odjećom prije odijevanja za doček Nove godine i nećete pogriješiti. Osim što je efektna, crvena boja na Novu godinu smatra se sretnom.

Nova godina je sigurno jedan od datuma za koji se veže najviše običaja i raznih malih rituala. Uglavnom su povezani s romantikom. Prema jednom običaju, želite li sreću u predstojećoj godini, Novu godinu biste prvo trebali čestitati osobi suprotnog spola.

Novu godinu treba dočekati s puno buke, jer se tako tjeraju zli duhovi.

Crvena boja ostavlja snažan dojam, a možete je nositi na svakoj vrsti dočeka. Prema tradiciji mnogih zemalja crveno donje rublje garantira sreću u ljubavi i seksu u Novoj godini.

Tradicija nošenja crvenog donjeg rublja seže u daleki srednji vijek, kada nije bilo dozvoljeno nošenje crvene odjeće. Tada se crvena boja povezivala s krvlju, vragom i vještičjim čarolijama. Ljudi su bez obzira na praznojverja žudili za nošenjem crvene odjeće tijekom tamne zime, jer je crvena odjeća ujedno bila i simbol života i sunčeve energije. Tako su, u želji da izbjegnu kazne, našli savršenu alternativu. Skrivali su crvene krpice ispod slojeva odjeće.

Današnji običaj nošenja crvenog donjeg rublja na prelasku iz Stare u Novu godinu, svoje je simbolične korijene iz Španjolske raširio diljem svijeta. A prigrlili su ga svi koji u Novoj godini žele da naći ljubav.

S druge strane, rublje žute boje oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele više novca nego u prethodnoj godini.

Još jedna tradicija koja pristiže iz latinskih zemalja je i vađenje putnih torbi iz ormara kao simbol za sretna putovanja u budućnosti.

VJEROVANJA POVEZANA S NOVOM GODINOM

Evo još nekoliko narodnih vjerovanja vezanih za doček Nove godine:

U Novu godinu ne treba ulaziti s dugovima, jer će vas pratiti tijekom cijele godine.

Na Novu godinu ne smijete ništa iznijeti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka. U protivnom – slijedi godina bez novca.

Novu godinu treba dočekati s puno buke, jer se tako tjeraju zli duhovi.

Novu godinu prvo vam treba čestitati osoba suprotnog spola. Tako ćete imati sreće u ljubavi.

Kad se otvara šampanjac, postavite se tako da vas pogodi čep! Naime, vjeruje se da vam u tom slučaju slijedi odlična godina. Ako vas čep nije pogodio, pobrinite se da popijete poslednji gutljaj iz flaše. I u tom slučaju slijedi odlična godina.

Ako želite sreću u narednoj godini, prvi gost u kući trebao bi biti tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi dar. Neće biti dobra godina ako je prvi gost muška osoba crvene ili plave kose. Također, ako se radi o ženskoj osobi, mogla bi vam donijeti nesreću!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.