Božićni blagdani savršena su prilika da iskušate zdrave namirnice koje će vam osigurati pregršt hranjivih tvari i savršeno zdravlje.
Donosimo vam recept za pripremu ukusne, zdrave i vrlo popularne poslastice kojom možete zasladiti blagdanski stol bez štetnih posljedica za zdravlje. Riječ je o talijanskoj slastici od voća i orašastih plodova, poznatoj i pod nazivom Panforte, koja se tradicionalno priprema upravo za božićne blagdane.
Panforte – aromatični božićni kolač
Sastojci:
- 1 šalica prženih lješnjaka (polovice)
- 1 1/4 šalice blanširanih prženih, grubo sjeckanih badema
- 2 1/2 šalice sušenog voća (smokev, šljive, brusnice, marelice)
- 3-4 jušne žlice kokosovog brašna
- 2 jušne žlice kakao praha
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice đumbira
- 1/2 šalice javorovog sirupa (ili meda)
- 1/2 do 2/3 šalice kokosovog šećera
- 1 čajna žličica vanilije
- 1/2 šalice sjeckane tamne čokolade (koja sadrži 60-70% kakaa)
- šećer u prahu ili kakao prah za posipanje
Priprema:
Nasjeckajte voće i orašaste plodove. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Lješnjake stavite u manji lim pa ih pecite 5-10 minuta. Zatim ih izvadite iz pećnice.
Bademe blanširajte i također ih kratko ispecite. Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 160 °C.
U velikoj zdjeli pomiješajte voće, lješnjake, bademe, brašno, kakao, đumbir i cimet.
U manjoj posudi pomiješajte javorov sirup i kokosov šećer, stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi. Nakon toga kuhajte bez miješanja još 1-2 minute. Dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi (2-3 minute), zatim uklonite s vatre.
Sirupu dodajte vaniliju i odmah sve prelijte preko pripremljene smjese voća i orašastih plodova. Brzo promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili te potom smjesu odmah ulijte u kalup koji ste prethodno obložili masnim papirom.
Poravnajte smjesu navlaženom lopaticom ili žlicom i pecite na 160 °C oko 35 minuta (dok rubovi lagano ne potamne). Izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga da se ohladi te ga posipajte šećerom u prahu ili kakao prahom.
Budući da je kolač tvrđe strukture, za rezanje će vam biti potreban oštar i čvrst nož. Narežite ga na kriške u obliku trokuta ili pravokutnika te poslužite s čajem, toplom čokoladom ili drugim tolim napitkom po želji.
Zdrave varijante božićnih kolačića