Aromatični božićni kolač

Božićni blagdani savršena su prilika da iskušate zdrave namirnice koje će vam osigurati pregršt hranjivih tvari i savršeno zdravlje.

Donosimo vam recept za pripremu ukusne, zdrave i vrlo popularne poslastice kojom možete zasladiti blagdanski stol bez štetnih posljedica za zdravlje. Riječ je o talijanskoj slastici od voća i orašastih plodova, poznatoj i pod nazivom Panforte, koja se tradicionalno priprema upravo za božićne blagdane.

Panforte – aromatični božićni kolač

Sastojci:
  • 1 šalica prženih lješnjaka (polovice)
  • 1 1/4 šalice blanširanih prženih, grubo sjeckanih badema
  • 2 1/2 šalice sušenog voća (smokev, šljive, brusnice, marelice)
  • 3-4 jušne žlice kokosovog brašna
  • 2 jušne žlice kakao praha
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/4 čajne žličice đumbira
  • 1/2 šalice javorovog sirupa (ili meda)
  • 1/2 do 2/3 šalice kokosovog šećera
  • 1 čajna žličica vanilije
  • 1/2 šalice sjeckane tamne čokolade (koja sadrži 60-70% kakaa)
  • šećer u prahu ili kakao prah za posipanje
Priprema:

Nasjeckajte voće i orašaste plodove. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Lješnjake stavite u manji lim pa ih pecite 5-10 minuta. Zatim ih izvadite iz pećnice.

Bademe blanširajte i također ih kratko ispecite. Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 160 °C.

U velikoj zdjeli pomiješajte voće, lješnjake, bademe, brašno, kakao, đumbir i cimet.

U manjoj posudi pomiješajte javorov sirup i kokosov šećer, stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi. Nakon toga kuhajte bez miješanja još 1-2 minute. Dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi (2-3 minute), zatim uklonite s vatre.

Sirupu dodajte vaniliju i odmah sve prelijte preko pripremljene smjese voća i orašastih plodova. Brzo promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili te potom smjesu odmah ulijte u kalup koji ste prethodno obložili masnim papirom.

Poravnajte smjesu navlaženom lopaticom ili žlicom i pecite na 160 °C oko 35 minuta (dok rubovi lagano ne potamne). Izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga da se ohladi te ga posipajte šećerom u prahu ili kakao prahom.

Budući da je kolač tvrđe strukture, za rezanje će vam biti potreban oštar i čvrst nož. Narežite ga na kriške u obliku trokuta ili pravokutnika te poslužite s čajem, toplom čokoladom ili drugim tolim napitkom po želji.

 

Zdrave varijante božićnih kolačića

Božićni medenjaci Lucy Watson

Eggnog: božićni “must drink”

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.