Pospremate stan? Evo kako odlučiti što ostaviti, a što baciti!

Uredan dom, baš kao i uredan radni stol može doprinijeti tome da smo i u glavi sređeniji, da nam je um fokusiran, a misli bistre. Mnogi će reći kako uredan dom s minimalno stvari može utjecati na to da nam i život bude bolji i sređeniji

Možda ste čuli i za tvrdnju kako sve predmete koje dvije godine niste koristili niti pomaknuli s mjesta, kao i svu odjeću koju dvije godine niste obukli, treba baciti ili ih pokloniti nekome od prijatelja ili poznanika kojima će dobro doći.

Taryn Williford na svom blogu na Apartment therapy savjetuje kako učinkovito napraviti reda u svom prostoru…i životu.

“Nedavno sam preselila u novi stan i ponijela sa sobom dio stvari iz prethodnog stana. Cijeli taj proces selidbe pružio mi je priliku proći kroz stvari koje posjedujem i odlučiti želim li ih zadržati i prenijeti na novo mjesto ili im naći novi “dom”. U prijevodu taj novi dom može biti obližnji kontejner ili netko od prijatelja ili poznanika koji će ih udomiti. Pod uvjetom – da im stvarno trebaju. U protivnom, neka i oni pročitaju ovaj članak!

Svakim pitanjem “Bih li ovo kupila?”, sve ste bliži i bliži sređenom domu, umu i životu.

Bilo je teško odlučiti što ostaje u starom prostoru, a što nosim u svoj novi dom. Pomoglo mi je jedno trik pitanje koje i vama preporučujem. Meni je izuzetno puno pomoglo. Dakle…

Da sam sad u kupovini, bih li ovo kupila?

Zamislite da ste u trgovini i da predmet oko kojeg se dvoumiti i premišljate, držite u ruci. Biste li platili da ga donesete kući? Ako je odgovor “DA”, znate što treba učiniti. No, ako je odgovor “NE”, to je dovoljan razlog da predmet više ne bude u vašem domu.

Ovaj se trik može primijeniti na skoro sve: od odjeće i dekora, do tehničkih uređaja i alata. Ujedno, ovo će vas pitanje navesti da promislite i istovremeno riješite još nekoliko dilema:

Ako vam neki komad odjeće više ne stoji dobro (npr. stari par hlaća); ne biste ih trebali “kupiti”, odnosno ostaviti u svom domu.

Ako je nekim stvarima prošao “rok trajanja” (npr. stari telefon); ne biste ih trebali “kupiti”, odnosno ostaviti u svom domu.

Ako neki kućanski uređaj ili sprava nije ispravan niti u funkciji  (npr. nešto čemu treba veliki popravak, koji se gotovo ne isplati); ne biste to trebali “kupiti”, odnosno ostaviti u svom domu.

U prilikama kad koristite ovu malu mentalnu vježbu kako biste se oslobodili viška stvari, lakše vam je uvidjeti kakvu vam vrijednost one donose i imaju li, uopće, neku vrijednost. Osim one sentimentalne, naravno.

I sa svakim pitanjem “Bih li ovo kupila?”, sve ste bliži i bliži sređenom domu, umu i životu.” Čestitamo na odlučnosti, hrabrosti i novom pogledu na svoj život!

 

Mirisi za dom koje možete i sami napraviti

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads