Pobijedite nered u automobilu

Često imamo osjećaj da je, uz ludi ritam života i, naravno, djecu, čistoću u autu jednostavno nemoguće održavati. Mrvice, papirići, računi, razni letci, vrećice i tko zna što sve ne, šuškaju pored nas dok žurimo na posao ili razvozimo djecu na aktivnosti. Uz nezaobilaznu poštapalicu “Ma, sutra ću…” nered se gomila, a naš automobil polako postaje odlagalište sitnih nepotrebnih stvarčica koje, na kraju krajeva, utječu i na naše raspoloženje.

No, neki se koraci ipak mogu poduzeti kako bi naš automobil bio uredniji.

Uredan automobil popravlja raspoloženje

Potrebno je tek nekoliko jednostavnih sitnica kako biste izbjegli gomilanje nepotrebnih stvari u autu.

1. Postavite “kantu” za smeće

Veću plastičnu kutiju za žitarice (preporuča se da bude s poklopcem) obložite plastičnom vrećicom. Poklopac će spriječiti prosipanje sadržaja što je svakako bolje od smeća rasutog po stražnjem sjedalu ili sjedalu suvozača. Oni koji imaju djecu znaju o čemu pričamo kad je gomilanje sitnih papirića u pitanju. Na kraju svakoga dana ispraznite posudu i ne morate više brinuti o smeću u svome automobilu.

2. Ispraznite višak stvari iz automobila

Da bi automobil bio uredan, najvažnije ga je na kraju dana isprazniti od svega suvišnog. Neka ovaj mali ritual prijeđe u naviku cijeloj obitelji. A djeca neka preuzmu odgovornost za svoje stvari.

3. Nepotrebne stvari

Treba li vam zaista baš sve što držite u autu? Upotrebljavate li sve to? Razmislite i jednostavno izvadite iz automobila sve ono što vam nije potrebno, što ste jednom slučajno koristili ili ste zaboravili. Tako ćete postići da vam automobil bude uredan. Dakle, manje nereda, više prostora.

4. Usišite i operite vaš automobil

Čist auto svakako plijeni pažnjom, a i vi se u njemu ugodnije osjećate. Čišćenje automobila se u pravilu nimalo ne razlikuje od čišćenja kuće. Zato se potrudite da vam automobil uvijek bude uredan i čist.

Odlazak na duže putovanje

Putovanja s obitelji, bila mala ili velika, mogu biti jako zgodna, ali i jako stresna. A najčešće su oboje istovremeno. Važno je stoga, opskrbiti automobil svime što će vam pomoći u dugoj vožnji.

1. Kada vam dosadi muzika ili je program na radiju postao prava uspavanka, posegnite za zvučnom knjigom. Zašto ne?! Zvučne knjige odličan su način zabave u kojem mogu uživati svi u automobilu (čak i vozač). Posudite u vašoj knjižnici nekoliko takvih knjiga, pustite početak i zajedno odlučite koja će priča naviše zaokupiti vašu pažnju.

2. Budući da ćete duže putovati postoji mogućnost da ćete putem ogladniti. Ponesite sa sobom plastične posude u koje ste kod kuće pripremili sendviče, voće ili neke druge putne grickalice.

3. Društvene igre pravi su must have ako putujete s djecom. Igrate li se s kockicom, stavite ju u prozirnu plastičnu kutijicu. Tako ćete biti sigurni da neće zaglaviti između sjedala. Plastične kutijice mogu vam poslužiti i za druge sitne igračke koje vaši mališani rado uzimaju na duža putovanja.

4. Nepredviđene situacije nešto su čega trebamo biti svjesni kada su duža putovanja u pitanju. Zato je važno pripremiti se unaprijed i u svoj automobil staviti sve potrebno za prvu pomoć. Isto tako, u razdobljima ekstremne vručine ili hladnoće izvadite iz svog automobila sve što bi moglo biti osjetljivo na tako iznimne temperature.

U slučaju izvanredne situacije uvijek pri ruci imajte:

– stvari za osobne potrebe (sredstvo za dezinfekciju ruku, rupčiće, ženske higijenske proizvode, zaštitnu kremu za sunce/za lice u zimskim uvjetima, vreću za smeće, bocu vode, dekicu, rezervni novac, nekvarljive grickalice)

– kutiju prve pomoći

– ukoliko putujete s manjom djecom onda uvijek pri ruci imajte torbu s vlažnim maramicama, pelenama, rezervnom odjećom te plastočnom vrećicom

Ono što bi uvijek trebalo stajati u gepeku vašeg automobila je:

– kabel s klemom

– baterijska svjetiljka i rezervne baterije

– ljepljiva troslojna vrpca

– višenamjenski džepni alat

– cestovno signalno svjetlo

– punilo za gume

– rukavice

– uže za vuču

Kako održavati urednost u automobilu?

Stanje automobila, je li uredan ili nije, poprilično utječe na naše raspoloženje. Svi stalno nekamo vozimo, a neuredan automobil pojačava osjećaj napetosti i tjeskobe. Nevjerojatno je kako uredan i čist automobil može utjecati na osjećaj smirenosti. Zato nastojte da automobil bude što čišći i sa što manje nepotrebnih stvari. Pokušajte ga jednom tjedno usisati i oprati budući da ste pri kupnji ipak puno u njega uložili, pa je red da ga čuvate i njegujete.

Kad je hrana i piće u pitanju, vodite računa da vam se automobil ne pretvori u blagovaonicu. Ako su kraće relacije u pitanju, vaša djeca sigurno neće umrijeti od gladi ako im uskratite hranu u vožnji. Iznimka su, naravno, duža putovanja. Ali vjerujte, ako uvedete pravilo da se u automobilu ne jede riješit ćete se 75% nereda i prije nego što nastane.

Kako biste uspješno održavali urednost vlastitog automobila evo još par korisnih savjeta:

1. Priprema, razvrstavanje i bacanje

Izvadite iz automobila sve što nije nužno. Ono što bi uvijek trebalo biti u automobilu stavite u jednu kutiju, sve ostalo bacite. Budite nemilosrdni i podsjetite se čemu automobil služi.

2. Čišćenje

Automobil temeljito očistite, i neka vam to postane tjedna navika. Usišite ga, obrišite unutrašnjost, protresite tepihe, operite prozore. U početku će vam za čišćenje trebati više vremena, ali kasnije će održavanje biti puno lakše i brže.

3. Organizacija je pola posla

Nakon što ste automobil očistili i odvojili stvari koje trebaju biti u vašem automobilu važno ih je pravilno razvrstati:

prtljažnik: ekološke torbe za trgovinu, gore spomenuti komplet za izvanredne situacije, kutija prve pomoći, oprema za sport i zabavu, i sl.

spremnik uz vozača: Obično je spremnik uz vozačevo sjedalo pravi magnet za razne nepotrebne stvari – neka vrsta ladice za sve i svašta. Potrudite se da u njemu zaista bude ono najnužnije, npr. balzam za usne, vlažne maramice, kovanice ili gume za žvakanje.

pretinac za rukavice: U ovom pretincu držite mali fascikl s dokumentima automobila te eventualno neke račune, putne naloge i punjače.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads