Dizajn, kultura i održivi razvoj objedinjeni u Zeitz MOOCA muzeju

Cape Town je, sam po sebi, izuzetno interesantan grad što može zahvaliti svojoj povijesti, geografskom položaju, kozmopolitskoj atmosferi (ok, ne baš u svim dijelovima grada), gastronomiji… Dodatni „faktor X“ daju mu obližnje pješčane plaže, prekrasne vinarije udaljene od 15 do 45 minuta od centra grada i njegovi stanovnici.

Gradom zaštitnički dominira Table Mountain i daje vizurama grada prekrasnu kulisu.

Od rujna 2017. godine Južnoafrička Republika i Cape Town bogatiji su za izniman muzej koji prikuplja, čuva i istražuje umjetnost afričkog kontinenta 21. stoljeća. Riječ je o Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOOCA). Muzej su odmah nakon otvorenja prozvali afričkim „Tate Modern” muzejom.

Zeitz MOOCA & The Silo Hotel

Muzej u silosu

Još jedan novi muzej u gradu i državi tako bogate prošlosti ne bi predstavljao neko veliko iznenađenje da nije riječ o muzeju koji se smjestio na jednoj od najprestižnijih lokacija Cape Town-a, na Victoria & Albert Waterfront-u, u prostoru nekadašnjeg silosa za žitarice!

Zeitz MOOCA & The Silo Hotel

Silos je izgrađen 1921 g. i riječ je o objektu koji je, iako do prije par godina u potpunosti zapušten, bio u kategoriji industrijske kulturne baštine. Teška politička i kolonijalna prošlost JAR-a utjecale su na odluku da odabir ahitekta/arhitektice bude s europskog područja. Odabran je britanski arhitekt Thomas Heatherwick. Njemu je to bio prvi posao na afričkom kontinentu, a ujedno i prvi muzej u karijeri.

S rekonstrukcijom silosa započelo se 2011.g., a 6 godina poslije (rujan 2017.g.) muzej je otvoren za javnost.

Muzej se prostire na 9 katova, a obuhvaća preko 80 galerija te 18 edukacijskih dvorana uklesanih u i oko 42 cilindrična silosa koji okružuju središnji atrij sa staklenim krovom.

Atrij Zeitz MOOCA muzeja

Na gornjim katovima objekta smjestio se jedan od najljepših modernih hotela koje sam vidjela, The Silo Hotel! Muzej objedinjuje radove velikog broja umjetnika s afričkog kontinenta, kao i međunarodnih umjetnika.

The Silo Hotel

Zeitz MOOCA funkcionira kao javno-privatno partnerstvo između Victoria & Albert Waterfront-a i njemačkog poduzetnika, filantropa i velikog ljubitelja moderne afričke umjetnosti, Jochen Zeitz po kojem je muzej i dobio ime. Gotovo 80% izloženih eksponata u trajnoj je posudbi od Jochena Zeitza i čini osnovu stalnog postava muzeja.

Zeitz MOOCA Museum
Zeitz MOOCA Museum

Priča o Jochenu Zeitzu

Priča vezana uz Jochena Zeitza prilično je interesantna. Rođen je 1963.g. u Manheimu i bio je najmladi CEO u povijesti Njemačke. S 30 godina postao je CEO sportskog branda Puma i doslovce podigao kompaniju iz pepela. Pod njegovim su vodstvom dionice Pume dosegle svoju najveću vrijednost. S 8,6 EUR u prvoj godini, kada je Zeitz preuzeo vodstvo, do rekordnih 350 EUR u trenutku kada je većinu kompanije preuzeo Kering u 2007.g.

Zeitz izuzetno je orijentiran poslovanju kojem nije samo osnovna svrha financijska dobit već i dobrobit zajednice, održivi razvoj i briga o okolišu. Zajedno sa Sir Richard Bransonom, suosnivač je tzv. B Team-a. Prema tom principu poslovanja Plan A predstavlja poslovanje orijentirano isključivo stvaranju financijskog profita. A Plan B odnosi se na način poslovanja koji uključuje izuzetno visoke etičke principe i usmjeren je na održivost. Dakle sinergija okolišnih, ekonomskih i socijalnih komponenti koje podrazumijevaju, a ne isključuju jedna drugu.

The Silo Hotel

Velik doprinos afričkim kontinentu

Štošta bi se dalo još napisati o “tom” Zeitzu, a priznanja koja je dobio vjerujem da dosta govore o njegovom radu. Financial Times proglasio ga je tri puta za “Strategist of the Year”, jednom je proglašen “Enterpreneur of the Year”, “Best of European Business Award” 2010.g. Njemačka fundacija za održivi razvoj (German Sustainability Foundation) proglasila ga je strategom koji naviše promišlja o održivoj budućnosti. Uvršten je među top 10 globalnih “igrača” na Rio +20 konferenciji. A 2017.g. popeo se s 42. na 26. mjesto na popisu “The World’s Most Inspiring People”.

Puno je tu još priznanja i potvrda njegova načina poslovanja i promišljanja. Dosta toga odnosi se i na njegov doprinos afričkom kontinentu, a u što će se uvjeriti svatko tko posjeti Zeitz MOOCA Museum.

The Silo Hotel
The Silo Hotel
The Silo Hotel

Izvor fotografija:

Privatni album

www.venuereport.com

https://zeitzmocaa.museum/

 

Hotel Saint Ten – spoj povijesti i hedonizma u srcu Beograda

Wirtshaus Steierereck am Pogusch ili kako “začiniti” put od Beča do Zagreba 

 

Zrinka Vladovic - Relja

“Climb the mountain not to plant your flag, but to embrace the challenge, enjoy the air and behold the view. Climb it so you can see the world, not so the world can see you.” / David McCullough Jr.

WordPress Ads