Bez kemikalija do čistog doma

Sva kemijska sredstva za čišćenje sadrže mnoštvo spojeva često vrlo opasnih po zdravlje, a naročito su na njih osjetljiva djeca i kućni ljubimci. Popis brojnih potencijalnih opasnosti i uslijed korištenja kemikalija uključuje oštećenje sluznice i kože, pa čak i kancerogeno djelovanje nekih od sastojaka. Porazna istina jest kako za većinu proizvoda na tržištu nema dovoljno poznatih učinaka dužoj izloženosti. Uz štetno djelovanje na ljude, sredstva za čišćenje predstavljaju i ozbiljan ekološki problem modernog doba. Dakle, što je manje moguće kemikalija…


Kako su čistile naše bake?

Naše su bake svoje domove održavale čistima i mirisnima unatoč činjenici da nisu koristile moderna kemijska sredstva. Uporabom uobičajenih sastojaka koje svatko od nas ima kod kuće umjesto kemikalija, možete sami napraviti bezopasna i učinkovita sredstva za čišćenje.

Sljedeći jednostavni sastojci izvrsni su za održavanje čistoće, a sigurni su po zdravlje i okoliš:

1) alkoholni ocat – rastapa prljavštinu, masnoću, kamenac i ostatke sapuna, uklanja neugodne mirise i omekšava rublje

2) soda bikarbona – uklanja neugodne mirise i izvrsno je sredstvo za ribanje kao i za čišćenje tepiha

3) medicinski alkohol – dezinficira, čisti staklo, ogledala, kromirane površine i keramičke pločice

4) sok od limuna – dezinficira i osvježava miris, rastapa prljavštinu i kamenac te djeluje kao izbjeljivač

5) sol – čisti bakreno posuđe i pećnice, upija neugodne mirise, služi kao sredstvo za ribanje

Osim navedenih tvari, za dezinficiranje, čišćenje  i osvježavanje mirisa u stambenom prostoru, možete isprobati i vrlo učinkovita eterična ulja raznih biljaka. Npr. ulje čajevca za dezinfekciju ili ulje limuna za uklanjanje mirisa dima. Ona predstavljaju ponešto skuplju varijantu, a neka od njih zahtijevaju i određene mjere opreza. No, upotrijebljena u malim količinama unose mirisnu dozu zaigranosti koju vrijedi isprobati.


Čist dom i čista savjest – bez kemikalija

Za razliku od industrijskih sredstava, koja mogu postati vrlo opasna ukoliko ih pomiješamo, sastojci iz kućne radinosti mogu se bez straha međusobno kombinirati kako bi dobili snažniji učinak čišćenja. Od mnogobrojnih uputa za kućnu izradu neškodljivih sredstava za čišćenje, predlažemo neke…

Univerzalno sredstvo za ribanje različitih površina

Posipati sodu bikarbonu na navlaženu spužvu ili na polovicu limuna. Može se dodati i nekoliko kapi octa. Ukoliko se koristi spužva, iscijediti na nju malo limunovog soka. Mješavina će se početi pjeniti. Oribati površinu te je obrisati ispranom spužvom kako bi se uklonili ostaci sredstva.


Za čišćenje i osvježavanje tepiha

Pomiješajte 15-20 kapi omiljenog eteričnog ulja u 1 šalicu sode bikarbone. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji preko noći. Posipajte tepih mješavinom te usisajte nakon 15 minuta.

Za odčepljivanje odvoda i uklanjanje neugodnih mirisa

U odvode nasipati ¼ šalice sode bikarbone i ½ šalice octa. Ostaviti da se pjeni barem 15 minuta te potom isprati većom količinom vruće vode. Po potrebi ponoviti postupak. Za samo uklanjanje neugodnih mirisa, dovoljno je u odvode uliti ½ do 1 šalicu octa. Upozorenje: Pazite da ocat ne dođe u kontakt s kemijskim sredstvom za odčepljivanje, zbog opasnosti stvaranja vrlo toksičnih isparavanja.

Za čišćenje prozora

Upotrijebiti nerazrijeđeni alkoholni ocat ili alkoholni ocat razrijeđen vodom u omjeru 1:1 ili medicinski alkohol. Oprane površine dobro istrljati novinskim papirom.

Za uklanjanje vodenog kamenca iz posuda

Uliti ½ šalice octa (ili manje, ovisno o veličini posude) i 2 šalice vode te prokuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Dobro isprati čistom vodom.

Ohrabrite se i isprobajte svoje kombinacije. No, ukoliko ipak smatrate kako vam dnevni raspored ne dozvoljava izdvojiti vrijeme za izradu ovih prirodnih sredstava, pokušajte, koliko je to moguće, kemikalije i kemijske proizvode zamijeniti biorazgradivim ekološkim sredstvima. Vaše i zdravlje vaših ukućana kao i čitav planet bit će vam zahvalni.

Autorica: Renata Kos – Park Božanske Energije, Zagreb

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads