Veličanstveni Kineski zid

View Gallery 5 Photos

Kruna našeg kineskog putovanja svakako je bila posjet Kineskom zidu. Vozili smo se 2 sata od Pekinga do drugog najbližeg ulaza na Zid (Badaling), gdje je navodno manja gužva. Nažalost, vidljivost nije bila savršena zbog zagađenosti zraka, iako smo imali lijep i sunčan dan. Hodali smo oko 2 sata uz povremene stanke (tempo prilagođen Victoriji).

Kineski zid jedno je od 7 svjetskih čuda i najduža je građevina na svijetu.

Iako smo svi čuli za Kineski zid, priče koje se uz njega vežu možda nam i nisu najbliskije. Npr. netočna je priča koju pamtim odmalena – da se Kineski zid vidi s Mjeseca.

Njegova puna dužina je 8 851 km. Usporedbe radi, to bi bilo razdaljina od Porta u Portugalu do Moskve i nazad. Kinezi za njega kažu da je “beskonačan” zid. Građen je stoljećima. Počeci gradnje sežu u vrijeme prije Krista, ali njegovi najvažniji dijelovi izgrađeni su između 15. i 17. stoljeća, za vrijeme dinastije Ming, u svrhu zaštite od Mongola. Građen je od kamena, vapna, zemlje, pjeska, ljepljive riže i – ljudskih tijela.

Postoje jezive legende vezane uz njegovu gradnju, koje se, jednom kada ovdje kročite, teško zaboravljaju. Smatra se kako je Zid gradilo oko 2 milijuna ljudi, a milijun ih je poginulo tijekom same gradnje – od gladi, iscrpljenosti, neljudskih uvjeta rada te vremenskih neprilika. I to su ta tijela zazidana u zid. Legenda, koja se u Kini prepričava s koljena na koljeno, govori o svoj muci i ljudskoj patnji za vrijeme gradnje zida.

Hrabra djevojka Meng Jiang Nu, koja se zaljubila i udala za Fan Xilianga, željela je sakriti svoga supruga od kineskih vlasti koje su tražile radnu snagu za gradnju zida. No, nije uspjela, pa su Fana prisilno odveli. Kako se ni nakon 2 godine nije vratio kući, Meng Jiang Nu odlučila je potražiti ga i odnijeti mu čistu odjeću. Nakon dugog traženja, došla je do dijela zida na kojem su joj rekli da radi. Tražila ga je i dozivala, i kada je shvatila da ga neće naći, Meng se slomila od tuge i neutješno plakala. Kažu da je svojim suzama otopila veliki dio zida i ondje pronašla mrtvo tijelo svoga Fana.

Danas je Kineski zid simbol kineskog nacionalnog jedinstva. Od 1970. otvoren je za obilaske te ga godišnje posjeti 10 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

 

Tijana Piljan Maretić

Putuj sa mnom

Mama, supruga, ambasadorica hrvatskih proizvoda za Aziju s adresom u Hong Kongu, praktikantica yoge, zaljubljenica u putovanja i mjesta na kojima još nikada nisam bila.

WordPress Ads