Kratko putovanje u zemlju intenzivnih mirisa i okusa

Prije nekoliko dana „prošetala sam“ na par sati do Indije, ali samo okusima i mirisima. Otišla sam na svoj prvi tečaj indijske kuhinje. Smjer vegan. Kuhinja je egzotičnai vrlo razigrana bojama i mirisima. Silni začini i okusi čine je uzbudljivom i magičnom. 

Inače volim indijsku kuhinju, iako ne zalazim često u klasične indijske restorane. Ovdje u Hong Kongu meniji su uglavnom isti, no postoji velika mogućnost da još uvijek nisam otkrila onaj pravi. 

Za ljubitelje egzotične kuhinje i eksperimentiranje u vlastitom domu

Zato sam poželjela isprobati nešto autentično, a da bude drugačije od popularnih jela (npr. pogače Naan, sir i češnjak, Tandoori Chicken, Chicken Tika Masala ili Butter Chicken i špinat). Nedaleko stana nalazi se dućan prehrane koji obiluje namirnicama i začinima, i sve dolazi isključivo iz Indije. Tako mi se javila želja da ga ne zaobilazim više i da naučim kako ispravno koristiti određene namirnice i začine.

 

Na samom dolasku Masterica Sattvic Cuisine dočekala nas je s aromatičnim čajem, Masala Chai (zeleni čaj začinjen cimetom, klinčićem i mlijekom) te rekla nam nekoliko zanimljivih informacija. Iako jos nisam posjetila Indiju, mnogi koji jesu kažu da nikog nije ostavila ravnodušnom. Mnogobrojni začini u velikim količinama, intenzivni okusi i mirisi, mnogo boja. Indija je ogromna zemlja, pa svaka regija ima svoje specifičnosti i vrste jela koje sprema. Međutim, ono što ih povezuje je upotreba osnovnih začina: kurkuma (turmeric), koriander, đumbir, kumin, čili, gorčica u zrnu, cimet i kardamon, kao i lišće currya. Oni su vezivni dijelovi indijske kuhinje. 

Začini

Kombinacijom tih začina dobivamo prah i karakteristične okuse poznatih jela, poput najpoznatijeg Curry praha, koji može imati od 5 do 30 različitih sastojakač ili drugi najtipicniji začin Garam Masala prah s kojim se pripremaju brojna jela. Tako se na primjer u blendu Garam Masale nalaze se klinčić, kardamon, indijski oraščić, koriander, kumin i cimet (a možeda sam koji i izostavila).

Žitarice

Svim je indijskim regijama u kuhinji zajednička upotreba žitarica – riža, kukuruz, proso, pšenica i vrlo često leća. Riba i meso također, sve osim govedine. Krava je sveta životinja i ubijanje goveda je zakonom zabranjeno. Pojesti komad goveda je pravo svetogrđe. 

Jogurt i kruh

Jogurt je važan sastojak za umake, a često se radi kod kuće. Kruh je isto nezaobilazan, a najpoznatiji su Naan, Roti, Parata, Capati.  Izgledaju kao palačinke ili tortilje. Napravljene su od rižinog brašna, raženog brašna, slanutka… Peku se na tavi, dok se npr. Puri peče se u dubokoj masnoći. 

A što smo mi kuhale?! 

Mi smo ovaj put spremale jela iz sjeverne Indije, regije Rajasthan. Ta je regija poznata po intenzivnom korištenju začina koji osim kao pojačivači okusa služe kao digestivi, pa se hrana brzo probavlja i ne zadržava u crijevima, kao i namirnicama koje obiluju vlaknima. Kratko rečeno – zdrava kuhinja.

Spremale smo ova jela:

Stuffed Eggplants – punjeni patliđani

Dumpling Curry – njoki u curry umaku

Mixed Flour Parata – kruh od mješanog brašna

Bhelpuri – salata od krispi riže, povrća i kikirikija (ona ista riža koju jedemo u Mikado čokoladi sa rižom)

Ručak nam je bio vrlo ukusan, a favorit su mi definitivno punjeni patliđani.

 

Tijana Piljan Maretić

Putuj sa mnom

Mama, supruga, ambasadorica hrvatskih proizvoda za Aziju s adresom u Hong Kongu, praktikantica yoge, zaljubljenica u putovanja i mjesta na kojima još nikada nisam bila.

WordPress Ads