15 stvari koje smo propustili naučiti

Put do autentičnosti nije nimalo lagan, previše je nametnutih vjerovanja, blokada, ograničenja i obrazaca ponašanja koji ustvari nemaju veze s tim tko smo zapravo. Uvijek možemo za sve okriviti odgoj, odnosno sve one koji su sudjelovali u oblikovanju našeg vrijednosnog sistema ili možemo prihvatiti odgovornost za vlastiti život. Ako su nas i krivo učili, imamo to mogućnost ispraviti. Npr. tako što ćemo iz temelja izgraditi vrijednosni sistem usklađen s našim istinskim vjerovanjima, željama i ciljevima.

Kad su nas učili da brinemo šta drugi misle o nama, nisu nas učili da vodimo računa o tome što mi mislimo sami o sebi.

 

Nitko nije savršen

U životu često improviziramo. Radimo onako kako mislimo da je najbolje za nas ili za druge. Zbog toga trebamo oprostiti i sebi i drugima što nismo savršeni. No, to nikako ne znači da ne trebamo stremiti boljem i sretnijem životu, u kojem ćemo biti bolji i sretniji ljudi.

Ova je lista nastala kao rezultat preispitivanja mojih osobnih vrijednosti. Vjerujem da nije savršena niti revolucionarna, ali sam sigurna da nije konačna i da će nekome biti korisna.

Kad su…

1. Kad su nas učili da brinemo šta drugi misle o nama, nisu nas učili da vodimo računa o tome što mi mislimo sami o sebi.

2. Kad su nas učili prilagođavanju grupi, zajednici i društvu općenito, nisu nas učili kako očuvati vlastiti identitet i autentičnost.

3.  Kad su nas učili slijediti sva nametnuta pravila i očekivanja društva, nisu nas upozorili kako je sasvim moguće i u redu da se ta ista očekivanja ne podudaraju s našim željama i ciljevima.

4. Kad su nas učili da budemo poslušni, nisu nas učili kako je u redu imati svoje mišljenje, kao i adekvatan način da to mišljenje izrazimo.

5. Kad smo vjerovali da je poželjno biti ulizica i laskavac, zaboravljali smo da lijepa riječ dolazi iz srca, bez bilo kakve skrivene namjere ili interesa.

6. Kad smo na sva zvona sebi pripisivali zasluge za dobra djela, nismo znali kako je humanost u skromnosti, ne u hvalisanju.

7. Kad smo izabrali biti sebični, nismo vjerovali u to da smo svi jednaki i da se isto smijemo i plačemo.

8. Kad su nas učili da vrijedimo više od drugih, nisu nas učili da nečija vrijednost ne ovisi o uspoređivanju s vrijednošću druge osobe.

9. Kad su nas učili da ponižavanjem drugih uzdižemo sebe, nisu nas učili da o nama govore isključivo naše riječi i naša djela.

10.  Kad smo vjerovali da moramo naučiti lagati, propustili smo biti iskreni prema sebi.

Dok smo…

11. Dok smo učili da osuđujemo, nismo znali kako prihvatiti sebe.

12. Dok smo učili kako da budemo lijepi i privlačni, propustili smo naučiti kako da volimo sebe i onda kada to nismo.

13. Dok smo učili kako kontrolirati i manipulirati, nismo razumijeli kako je moć krhka, a prava sloboda tek onda kad nemamo kontrolu.

14. Dok smo učili da je sigurnost u materijalnom, nismo razumjeli da je takva sigurnost kao kula od karata onda kada nismo sigurni u sebe.

15. Dok smo učili igrati igru, nismo razumjeli da život može biti i više od igre; onda kad nam nije važno tko dobiva, a tko gubi, već kad nam je važno da ispod svih tih uloga, etiketa, maski, strahova i strepnji – pronađemo sebe!

Uzimajući zdravlje zdravo za gotovo

Kava s prijateljicama – lijek za dušu

 

Anela Merdanović

Strijelac u neumornoj potrazi za smislom, transformacijom i slobodom.

WordPress Ads