Preuređenje stare kuhinje za 300 kn

Moramo kompletno preurediti kuću (podovi, stolarija, kuhinja, novi namještaj…), znači kompletno sve. S obzirom da nikako nismo osobe za kredit, odlučili smo polako skupljati lovu, a do tada postojeće stanje učiniti što toplijim, učiniti ga domom. I tako, sredim ja dnevni boravak kako bi bio baš lijep i ugodan za boravak. Trn u oku postala je stara ružna smeđa kuhinju. Nisam znala što da radim s njom. Površina je polu glatka i trebalo bi šmirglati, a to zbilja ne volim. Ježim se na taj postupak.

Toliko smo zavoljeli ovu “novu” kuhinju da nam se uopće više ne žuri s preuređenjem.

Stari izgled kuhinje

Izgled stare kuhinje

Kuhinja je drvena, polu glatkih površina. Stara je oko 40 godina. 🙂 Odlučila sam preskočiti dio sa šmirglanjem i obojiti je takvu kakva je, pa kud puklo da puklo. Rekla sam sama sebi, ako će boja otpadati, stavit ću još jedan sloj. Ako će i to otpasti, kupit ćemo novu kuhinju. Ružnija od ove ne može biti.  🙂

Otišla sam u prodavaonicu s bojama (ConColor) i kupila dvije polu mat sive nijanse (marka Caparol). Tamniju sivu za donji dio, svjetliju sivu za gornje elemente. Svaka boja je po 700 ml. Obje boje ukupno sam platila oko 220 kn.

Prebojala sam jedan sloj i boja se super primala. Bez obzira što je kuhinja polu glatka. Nakon par sati sušenja, nanijela sam još jedan sloj i to je bilo to. Boja se savršeno primila. Htjela sam je “malo podići” crnim detaljima, pa sam u hobby shopu kupila malu tubu kreda crne boje. Platila sam je oko 15 kn. Njome sam prebojala jedna vrata, iznad starog hladnjaka i mali dio zida u sredini kuhinje. Bijelom kredom (cca 10 kn paket kreda) ispisala sam poruke po kreda boji. “Always kiss the cook” i “Tea time”.

Zadnji detalj koji sam promijenila su ručkice. U Ikei sam kupila plastične crne ručkice. Kompletno sve ručkice za kuhinju platila sam oko 30 kn.

Novi izgled kuhinje.

Detalji čine razliku

Nedavno sam bila u Arena centru na In Dizajn sajmu. Prošla sam pored skupine osoba koje su slušale predavanje. Predavač je rekao “dom poprima svoj izgled nakon što u njemu provedete bar dvije godine”. Ta izjava me asocirala na kuhinju i dnevni boravak, jer sam krenula u preuređenje točno prije dvije godine. I upravo sada je sve na svom mjestu i postalo je dom. 🙂

Dosad sam prebojala kuhinju, vitrinu, TV komodu, ukrasnu komodu, hrpu polica, noćni ormarić, dva stalka za cvijeće…

Nisam odmah htjela kupovati sve detalje, već sam namjerno htjela malo po malo. Promatrala sam taj prostor kao “prazni papir” koji treba ukrasiti. I to se pokazalo potpuno ispravno. Financijski nismo patili, a s vremenom smo uredili sve baš onako kako smo htjeli.

I znate što je najbolje?! 🙂 Oduvijek sam govorila da ću imati bijelu kuhinju tek kad ćemo kompletno preuređivati. Sad više nema šanse. Toliko smo zavoljeli ovu kuhinju da nam se uopće više ne žuri s preuređenjem. Osim toga, mi i tako više volimo žigove u putovnici i putovanja, koja stvaraju uspomene, nego novi komad namještaja.
Buduća kuhinja definitivno će biti sličnih boja kao i ova, jer se pokazalo da je industriji stil ono što smo mi.

Kutak sa šalicama. Polica iz Jysk-a.

Ključni detalji

Kad god objavim sliku na Instagramu gdje se vidi dio kuhinje, najčešće pitanje je “Je li to Ikeina kuhinja”?
Većina detalja je iz Ikee, tako da pitanje nije čudno. S vremenom smo u kuhinju dodali neke detalje kao npr.:

  • Crnu šipku s dvije žičane košare. U jednoj držim kave, u drugoj kruh (Ikea).
  • Veliku drvenu dasku koju sam stavila na radnu plohu.
  • Drveni držač noževa, sa setom od 6 noževa (Konzum, bilo je skupljanje naljepnica, pa je ispalo prilično povoljno, a noževi su odlični).
  • Nedavno smo dodali mali drveni kuhinjski otok.
  • Naljepnicu “karta svijeta” naručila sam na AliExpress. Cijene svega su jeftinije ako kupujete preko mobilne aplikacije, nego putem kompjutora.
Kavica s pogledom.

DIY projekt

Osim što je sama kuhinja bila diy projekt, još sam neke detalje sama izradila. Npr. sašila sam nove zavjese i nekoliko krpa za suđe od istog materijala. Najdraži diy projekt bila je izrada tegli za namirnice.  Na ovaj način namirnice su sačuvane od moljaca i sličnih problema. Na zidu nasuprot kuhinje nalaze se dvije police. Na ovoj je moj diy uradak teglica.

Moj diy uradak teglica.

Savjeti

Boju za kuhinju nisam razrjeđivala.

Ako ćete krenuti u pothvat preuređenja starog namještaja ili kuhinje, kvaliteta boje je ključna. Ja često po kući imam “faze bojanja” i uvijek kupujem Caparol boju. Nikad me nisu razočarali. Dosad sam prebojala kuhinju, vitrinu, TV komodu, ukrasnu komodu, hrpu polica, noćni ormarić, dva stalka za cvijeće…

Najviše me oduševilo što sam s njihovim bojama uspjela riješiti i zid na kojem je izbijala plijesan. Teta u dućanu mi je preporučila sredstvo koje se namaže u dva sloja, pa boja. Očistila sam zid, nanijela sredstvo dva puta, pa boju u jednom sloju. To je bilo prije 3 godine i još ni traga plijesni. Oduševljena sam. Ovo sad zvuči kao reklama za Caparol, ali nije. Mislim da svi već i tako znate za njih. Samo dijelim svoje oduševljenje i preporuku. 🙂

Na zidu u dnevnom boravku još jedna mapa svijeta. 🙂 Ovo je strugalica. Sastružemo one zemlje koje smo posjetili. Ispod strugalice polica s eteričnim uljima. A na stoliću (Emmezeta) predivan Aria difuzor i ovlaživač zraka.

Kako njegujem kožu prirodnim preparatima

Ana Ivančić

Ja sam Ana, zaljubljenik u zdrav način života i sitnice koje nam život svakodnevno pruža. http://www.myoffdays.com

WordPress Ads