Orah i lan za koncentraciju i bolje pamćenje

Imate li problema s pamćenjem i koncentracijom? Kognitivne funkcije vam polako opadaju i u potrazi ste za dobrom prirodnom potporom za rad mozga? U moru proizvoda za zdravlje zaista je teško odabrati one prave. No, studije pokazuju da je najvažnije uzimati ključne nutrijente, poput magnezija i omega-3 masnih kiselina. Istraživanja su otkrila da je kod osoba s oslabljenim kognitivnim funkcijama i demencijom smanjen unos upravo tih nutrijenata. Postoje dvije odlične prirodne namirnice bogate omegom-3 i drugim nutrijentima koje djeluju neuroprotektivno te pogoduju optimalnom radu mozga, čak i u kasnijoj dobi. To su orasi i lan, odnosno laneno ulje.


Kako orasi utječu na mozak?

Osim što su odlična hrana za srce, orasi jako dobro djeluju i na kognitivne funkcije i rad mozga. Zanimljivo je da i svojim oblikom podsjećaju na mozak, čak imaju i svoju lijevu i desnu polutku. I sami su znanstvenici otkrili da hrana koja izgledom podsjeća na neki organ pozitivno na djeluje baš na njega.

Orasi hrane mozak zahvaljujući brojnim neuroprotektivnim sastojcima, kao što su vitamin E, folati, melatonin i polifenoli. Usto, sadrže vitamin B6 i minerale kao što su magnezij, kalij, selen, cink i željezo, koji podupiru neurološke funkcije.

Orasi imaju i protuupalna svojstva i bogati su antioksidansima. Sve to pridonosi očuvanju zdravlja mozga i njegovim dobrim funkcijama.

Istraživanja su pokazala da studenti koji konzumiraju orahe ostvaruju bolje kognitivne performanse zahvaljujući bogatstvu antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, poput alfa-linolenske. Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masnoća koje igraju važnu ulogu u različitim tjelesnim procesima. One su sastavni dio staničnih membrana te utječu na same stanične funkcije. Osim za rad mozga, te su masnoće pravi zaštitnici srca i krvožilnog sustava.

Otkriveno je i da se nakon konzumacije oraha znatno poboljšava cirkulacija krvi prema frontalnom korteksu, dijelu mozga koji je odgovoran za učenje, pamćenje i donošenje odluka.


Laneno ulje – riznica zdravih masnoća 

Laneno ulje spada među namirnice koje imaju najveća iscjeljujuća svojstva. Za njegove dobrobiti znali su i naši davni preci koji su ga uzimali tisućama godina i uživali u njegovim zdravstvenim dobrobitima. Baš kao i orasi, i laneno ulje odlična je namirnica za zdravlje mozga i njegove funkcije.

To ulje, među ostalim, obiluje ključnom alfa-linolenskom masnom kiselinom. Ona povoljno djeluje na neuralne membrane te poboljšava procesiranje informacija i kognitivne funkcije.

Jedna žlica lanenog ulja sadrži impresivnih 7,196 mg omega-3 masnih kiselina. Uzimanjem svega te jedne žlice ovog superzdravog ulja poboljšava se i mogućnost prisjećanja riječi, funkcije koja s godinama slabi. Ovo ulje donosi i druge dobrobiti. Tako, primjerice, snižava krvni tlak i potiče probavu. Zahvaljujući obilju omege-3, ove dvije namirnice mogu vam pomoći i kod stanja kao što su depresija i tjeskoba. Unos tih masnoća svakako se preporučuje i trudnicama jer su ključne za razvoj mozga i vida kod djeteta od najranije dobi.

Savjeti za konzumaciju

Orahe možete grickati između obroka ili ih dodavati u svoje slastice ili pak smoothieje. Laneno ulje svakako možete dodavati u salate, dipove i umake. Njime možete obogatiti i smoothie. Nije preporučljivo na njemu kuhati ili pržiti hranu jer ima nisku točku dimljenja. Laneno ulje možete nanositi i na kožu jer štiti njezino zdravlje i poboljšava hidrataciju.

Ne možete se sjetiti? Kada je zaboravnost normalna, a kada je vrijeme za uzbunu?

15 savjeta za bolje pamćenje

Koncentracija i kako je poboljšati prirodnim sredstvima

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads