Magnesium Glycinate – optimalan oblik magnezija

Jedan od suplemenata koje admini u grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! preporučuju je magnezij. Ljekarne ga nude u mnogobrojnim oblicima, ali nisu svi baš preporučljivi. Svakako izbjegavajte ‘all-in-one’ preparate i šumeće tablete, a i kod magnezija vrijedi ona: platite malo više kako biste dobili puno više… Trebate li više magnezija, a ne možete ga osigurati dovoljno iz zelenog lisnatog povrća, voća, orašastih plodova i crne čokolade, na raspolaganju su vam odlični suplementi međz kojima se kvalitetom i cijenom izdvaja magnesium glycinate…
Najnovije znanstvene studije zadnjih nekoliko godina ističu povezanost niskog nivoa magnezija u serumu s Hashimoto tiroiditisom kroz povišena ATg antitijela.


Magnesium Glycinate

Od mnogobrojnih vrsta spojeva magnezija, oni vezani za aminokiselinu glicin, te maličnu (jabučnu) kiselinu (magnezij malat), kao i aminokiselinu taurin (magnezij taurat), imaju najvišu razinu apsorpcije i bioraspoloživosti.
*
Magnezij citrat, magnezij stearat i magnezij oksid vrlo često se u medicinskim studijama povezuju sa smanjenom apsorpcijom željeza. To rezultira niskim nalazima hemoglobina, željeza i feritina. I citrat i stearat i oksid imaju laksativan učinak. Pritom se kod uzimanja citrata mogu pojaviti i neki sporedni efekti poput uzenmirenog trbuha, znojenje, crvenilo lica i kože, osjećaj nesvjestice… Kod uzimanja oksida treba znati da je apsorpcija magnezija vrlo mala. Samo oko 5% magnezija od ukupno količine završi u metabolizmu. Ostalo se izbaci iz tijela.
*
Na raspolaganju nam je i magnezij klorid koji se ne pije, već se nanosi na kožu (noge, trbuh, leđa, ramena) i ima blagotvoran učinak na opuštanje zamorenih mišića i sprječavanje grčeva.
*
Magnesium malate i magnesium taurate imaju odličnu apsorpciju i vrlo malo sporednih efekata. Za taurate je bitno posebno istaknuti njegovu  bioraspoloživost srčanom mišiću. No, cijenom su malate i (pogotovo) taurate najčešće nepovoljniji od glycinata, koji također nema sporednih efekata, a ima izvanrednu bioraspoloživost. 
Stoga magnesium glycinate predstavlja optimalan izbor, jer ne narušava apsorpciju željeza.
*


O magneziju općenito

Magnezij je jedan od zastupljenijih minerala u ljudskom tijelu, važan za vitalne fiziološke funkcije. Među ključnim je elementima potrebnim za osiguravanje topline i energije za svaku stanicu našeg organizma kroz rad mitohondrijskih energetskih mikro-centrala. Kofaktor je enzima koji omogućuju transkripciju i dupliranje mitohondrijske DNK zbog biogeneze (umnožavanja mitohondrija) unutar stanica. Ujedno je magnezij potreban i u samom radu mitohondrija na pretvaranju ADP u ATP (osiguravanje energije).
*
Nizak nivo magnezija u organizmu rezultira niskom razinom energije tijela koji usporava izliječenja od svih vrsta upalnih procesa, oporavka od mišićnog zamora i oporavka od bolesti i fizičkih ozljeda i trauma. Magnezij ima važnu ulogu u još oko 300 značajnih procesa u metabolizmu, a jedna od poznatijih je balansiranje elektrolita i hormona. Doprinosi normalnom metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Ima važnu ulogu u regulaciji stanične funkcije, mišićnoj kontrakciji i opuštanju mišića, stvaranju i održavanju tjelesne strukture (kosti, mišićno tkivo) te je kao takav odličan izbor sportašima i osobama koje se bave fizičkom aktivnošću ili su izložene težim radnim naporima.
*
Kalcij i magnezij u metabolizmu se često vezuju za iste receptore te je potrebno balansirati njihov omjer. Uzimanjem D3 vitamina podiže se nivo kalcija u serumu, pa uz D3 trebamo uzimati i magnezij kako bi se izbjegla dominacija kalcija.
*
Primjećen je znatan nedostatak magnezija kod nekih bolesti i sindroma.
Kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), vjerovatnost da su deficitarne s magnezijem je 19 puta veća nego kod žena bez sindroma PCO. Ovo je važno znati jer su i pratitelji PCOS – inzulinska rezistencija (IR) i dijabetes također povezani s niskim razinama magnezija.
*


Nedostatak magnezija i Hashimoto

Najnovije znanstvene studije zadnjih nekoliko godina ističu povezanost niskog nivoa magnezija u serumu s Hashimoto tiroiditisom kroz povišena ATg antitijela. A to uzrokuje hipotiroidnost. Bez dovoljno magnezija nema dobre produkcije osnovnog hormona T4 u štitnoj žlijezdi. A uz selen i cink, magnezij je treći najvažniji elemenat potreban za efikasnu pretvorbu osnovnog T4 hormona u aktivnu – djelatnu formu – T3 hormon. A T3 je osnova biološkog opstanka. Njegova je optimizacija naročito važna osobama bez štitne žlijezde ili s oslabljenom funkcijom štitnjače koje uzimaju terapiju sintetskih ili prirodnih hormona štitne žlijezde.

*
Magnesium glycinate je idealan suplement za osobe s dužim periodom deficita magnezija u organizmu, a koje ga stoga moraju i duže vrijeme uzimati. On, naime, ne djeluje laksativno.
*
Osim što osigurava magnezij, koristi se i zbog kvalitete svoje druge komponente – glicina. I to kod, npr. napetosti mišića, zbog njegovog opuštajućeg učinka. Glicin pozitivno utječe na mnoštvo neurotransmitera i izaziva osjećaj mira i zadovoljstva. Može se usporediti s utjecajem koji ima GABA. I glicin, naime, podiže kvalitetu spavanja i pomaže uspostavi zdravog ritma dan-noć.
*
Magnesium glycinate je vrlo nježan za želudac. Zato ga dobro podnose i osobe s osjetljivim probavnim traktom.
*
*
*
*
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.