Omiljeni i udomaćeni desert za Uskrs svakako je kuglof. Bilo da je s grožđicama, preliven čokoladom, ocaklinom ili punjen višnjama, ova izvorno austrijska slastica (gugelhupf) je istinska zvijezda uskršnjeg stola.
Poznato je da su najpopularnije vrste kuglofa onaj s kakaom, s vanilijom i limunom te mramorni. No kuglof možete napraviti na razne načine, a u nastavku vam donosimo vegansku i vegetarijansku varijantu.
Recept za vegetarijanski i veganski kuglof
Sastojci:
500 g polubijelog brašna
1 dcl rastopljenog maslaca (vegan: ulja, kokos ulja)
1 šalica omiljenog zaslađivača (probati svijetli od trske ili fruktozu ako baš želite svijetlu boju)
1 žličica neprskane limunove korice
malo praha vanilije
oko 2 dcl mlakog mlijeka po izboru
1 šalica omekšalih grožđica
malo soli
1 svježi kvasac
opcije: rum, ružina vodica, kurkuma ili šafran za žutu boju, šaka orašida po želji, čokoladna glazura ili preljev, višnje
Priprema:
Prvo stavite dizati svježi izmrvljeni kvasac s malo šećera, brašna i tople vode (na toplom oko 10 min).
Pomiješajte suhe sastojke te postupno dodajte dignuti kvasac, topljeni maslac ili ulje, arome i mlijeko. Zamijesite tijesto kuhačom. “Tucite” ga dok se ne pojave mjehurići, a potom ga ostavite da se diže (oko 40 minuta).
Još ga jednom premijesite, dodajte prethodno namočene grožđice (količinu odredite po želji i namočite ih oko 30 minuta u toplo mlijeko ili vodu u koju smo dodali malo soli).
Dodajte sad ako želite i neku od ovih opcija: šaku orašida, višanja, malo šafrana ili kurkume ako želite lijepu žutu boju…
Tijesto stavite u kalup za kuglof (prethodno namašćen i pobrašnjen), ostavite ga da se digne na otprilike 3/4 oblika i potom stavite peći (45 minuta na prethodno ugrijanu pećnicu od 200 C). Kada je pečen, pažljivo izvadite iz kalupa.
Dodatni savjet:
Ovaj se kolač poslužuje i kao “slatki kruh”, uz uskrsni doručak ili ručak.
Ako ste ljubitelj čokolade, možete pečeni kuglof preliti i čoko glazurom ili ocaklinom…