Kuglof – zvijezda uskršnje trpeze

Omiljeni i udomaćeni desert za Uskrs svakako je kuglof. Bilo da je s grožđicama, preliven čokoladom, ocaklinom ili punjen višnjama, ova izvorno austrijska slastica (gugelhupf) je istinska zvijezda uskršnjeg stola.

Poznato je da su najpopularnije vrste kuglofa onaj s kakaom, s vanilijom i limunom te mramorni. No kuglof možete napraviti na razne načine, a u nastavku vam donosimo vegansku i vegetarijansku varijantu.

Recept za vegetarijanski i veganski kuglof

Sastojci:

500 g polubijelog brašna

1 dcl rastopljenog maslaca (vegan: ulja, kokos ulja)

1 šalica omiljenog zaslađivača (probati svijetli od trske ili fruktozu ako baš želite svijetlu boju)

1 žličica neprskane limunove korice

malo praha vanilije

oko 2 dcl mlakog mlijeka po izboru

1 šalica omekšalih grožđica

malo soli

1 svježi kvasac

opcije: rum, ružina vodica, kurkuma ili šafran za žutu boju, šaka orašida po želji, čokoladna glazura ili preljev, višnje

Priprema:

Prvo stavite dizati svježi izmrvljeni kvasac s malo šećera, brašna i tople vode (na toplom oko 10 min).

Pomiješajte suhe sastojke te postupno dodajte dignuti kvasac, topljeni maslac ili ulje, arome i mlijeko. Zamijesite tijesto kuhačom. “Tucite” ga dok se ne pojave mjehurići, a potom ga ostavite da se diže (oko 40 minuta).

Još ga jednom premijesite, dodajte prethodno namočene grožđice (količinu odredite po želji i namočite ih oko 30 minuta u toplo mlijeko ili vodu u koju smo dodali malo soli).

Dodajte sad ako želite i neku od ovih opcija: šaku orašida, višanja, malo šafrana ili kurkume ako želite lijepu žutu boju…

Tijesto stavite u kalup za kuglof (prethodno namašćen i pobrašnjen), ostavite ga da se digne na otprilike 3/4 oblika i potom stavite peći (45 minuta na prethodno ugrijanu pećnicu od 200 C). Kada je pečen, pažljivo izvadite iz kalupa.

Dodatni savjet:

Ovaj se kolač poslužuje i kao “slatki kruh”, uz uskrsni doručak ili ručak.

Ako ste ljubitelj čokolade, možete pečeni kuglof preliti i čoko glazurom ili ocaklinom…

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads