Kada vas put nanese u Mađarsku, ne postoji dovoljno dobar razlog zašto ne biste probali tradicionalnu i obožavanu slasticu, Somlói Galusku. Kao i većina kultnih slastica, i ova ima svoju povijest i svoju priču. Nastala je tako što je jedan zaljubljeni slastičar poželio napraviti desert i pripremiti iznenađenje za svoju ljubljenu, Mađaricu iz oblasti Somlói na sjeverozapadu Mađarske. To je tajna prve riječi. Druga riječ, galuska (čita se: galuška), ustvari znači knedla ili tijesto (najsličniji naziv je u slovačkom jeziku, haluška). I tako je jedna ljubav izrodila drugu, ljubav prema ovom kolaču svih onih koji ga probaju. Kako je prošao zaljubljeni slastičar nije poznato, ali je kolač dobio kultni status i epitet dekadentni. Koji god pridjev mu dodijelite, nećete pogriješiti. Zaista je poseban. A ovo dekadentno može se odnositi i na trud uložen u njegovu pripremu, jer ćete nakon samo jedne pripreme u očima svih kojima ga poslužite, postati – čista dekadencija!
Kada probate ovu čaroliju, jedine dvije riječi mađarskog jezika koje ćete trajno zapamtiti, bit će – Somlói Galuska!
Somlói Galusku ima nekoliko varijanti recepta, a koji je i je li uopće, original, teško je reći. Ali, ono što nije teško je garantirati kako će ga obožavati svi ljubitelji punča, čokolade i vanilije. Treba li vam veći poticaj za sastavljanje popisa za kupnju potrebnih sastojaka? 😉
Sastoji se od tri kore, sirupa s rumom, kreme od vanilije, mljevenih oraha, čokoladnog prelijeva i šlaga.
Ovaj recept je jednostavnija varijanta koja ne zahtijeva puno stručnosti i vremena provedenog u kuhinji, a savršenstvo okusa, sočnosti i topivosti koje ćete dobiti gotovo je identično onom kompliciranijih recepata i dugotrajnije pripreme.
Jeste li spremni? Idemo, 3, 2, 1…Somlói Galuska!
Sastojci:
Biskvit 1
- 4 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Biskvit 2
- 4 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaa
Krema
- 2 pudinga od vanilije
- 7 dcl mlijeka
- 4 žlice šećera
- 2,5 dcl vrhnja za šlag
Punč
- 2 dcl vode
- 8 žlica šećera
- 1 dcl ruma
- naribana korica jedna naranče (nešpricane) ili pola vrećice ekstrakta
Čokoladni preljev
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 – 6 žlica vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
- 10 dkg mljevenih oraha
- malo grožđica (nije obavezno)
- 2,5 dcl šlaga
Priprema:
Krema: u vruće mlijeko dodajte šećer, nakon njega puding i miješati dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se puding ohladio, kremi dodajte pripremljeni šlag (istučeni!) i sve zajedno lagano izmiješajte.
Biskvit 1: vrijeme dok se puding hladi iskoristite za pripremu biskvita. Odvojite žutanjke od bjelanjka i od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. Izmiksajte žutanjke sa šećerom i dodajte im snijeg od bjelanjaka i nakon toga brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Stavite u namašćeni pleh za pečenje i pecite na 175 °C.
Biskvit 2: priprema Biskvita 2 identična je onoj za Biskvit 1, samo što u smjesu na kraju, prije pečenja, dodajte kakao.
Punč: dok se Biskvit 2 peče, skuhajte punč kojim ćete zalijevati biskvite. U vruću vodu dodajte šećer i naribanu koricu ili ekstrakt naranče i miješajte dok se ne otopi. Na kraju dodajte rum.
Čokoladni preljev: rastopite čokoladu za kuhanje u slatkom vrhnju i dobro ohladite.
Finale: kada se sve dobro ohladilo, slijedi slaganje u vatrostalnu posudu:
- Biskvit 2 (čokoladni) trgajte na manje komade i zalijte polovicom punča
- polovicu kreme izlijte na Biskvit 2 (čokoladni) i pospite mljevenim orasima
- Biskvit 1 trgajte na manje komade i zalijte ostatkom punča
- prelijte drugom polovicom kreme i pospite orasima
- prelijte čokoladnim preljevom i dobro, dobro ohladite (najbolje u hladnjaku!)
- nakon što se ohladilo, grabite velikom žlicom za sladoled i slažite kugle tj. galuske
Grande finale: ukrasite šlagom, mljevenim (može i koji krupno narezani!) orasima, čokoladnim mrvicama i poslužite hladno. I na kraju, uživajte!
Prepustite mu se bez imalo grižnje savjesti, jer, kako je rekao Oscar Wilde: “Iskušenje možete pobijediti jedino tako što ćete se mu prepustiti”. I točka!