Somlói Galuska, čarobna mađarska poslastica

Kada vas put nanese u Mađarsku, ne postoji dovoljno dobar razlog zašto ne biste probali tradicionalnu i obožavanu slasticu, Somlói Galusku. Kao i većina kultnih slastica, i ova ima svoju povijest i svoju priču. Nastala je tako što je jedan zaljubljeni slastičar poželio napraviti desert i pripremiti iznenađenje za svoju ljubljenu, Mađaricu iz oblasti Somlói na sjeverozapadu Mađarske. To je tajna prve riječi. Druga riječ, galuska (čita se: galuška), ustvari znači knedla ili tijesto (najsličniji naziv je u slovačkom jeziku, haluška). I tako je jedna ljubav izrodila drugu, ljubav prema ovom kolaču svih onih koji ga probaju. Kako je prošao zaljubljeni slastičar nije poznato, ali je kolač dobio kultni status i epitet dekadentni. Koji god pridjev mu dodijelite, nećete pogriješiti. Zaista je poseban. A ovo dekadentno može se odnositi i na trud uložen u njegovu pripremu, jer ćete nakon samo jedne pripreme u očima svih kojima ga poslužite, postati – čista dekadencija!

Kada probate ovu čaroliju, jedine dvije riječi mađarskog jezika koje ćete trajno zapamtiti, bit će – Somlói Galuska!

Somlói Galusku ima nekoliko varijanti recepta, a koji je i je li uopće, original, teško je reći. Ali, ono što nije teško je garantirati kako će ga obožavati svi ljubitelji punča, čokolade i vanilije. Treba li vam veći poticaj  za sastavljanje popisa za kupnju potrebnih sastojaka? 😉

Sastoji se od tri kore, sirupa s rumom, kreme od vanilije, mljevenih oraha, čokoladnog prelijeva i šlaga.

Ovaj recept je jednostavnija varijanta koja ne zahtijeva puno stručnosti i vremena provedenog u kuhinji, a savršenstvo okusa, sočnosti i topivosti koje ćete dobiti gotovo je identično onom kompliciranijih recepata i dugotrajnije pripreme.

Jeste li spremni? Idemo, 3, 2, 1…Somlói Galuska!

 

 

Prepustite mu se bez imalo grižnje savjesti, jer, kako je rekao Oscar Wilde: “Iskušenje možete pobijediti jedino tako što ćete se mu prepustiti”. I točka!

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads