Quiche (/ˈkiːʃ/ KEESH) je francuski kolač koji se sastoji od kora tijesta punjenih slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Poznata varijanta je quiche Lorraine koji uključuje i slaninu. Quiche se smatra francuskim jelom. Međutim, korištenje jaja i vrhnja u pecivima prakticiralo se u engleskoj kuhinji barem već u 14. stoljeću, a u talijanskoj kuhinji barem u 13. stoljeću. Recepti za jaja i vrhnje pečene u pecivu koji sadrži meso, ribu i voće spominju se na Crustardes of flesh i Crustade u Forme of Cury iz 14. stoljeća, kao i u kuharicama iz 15. stoljeća, poput talijanske Libro de arte coquinaria. Quiche obično ima koru od tijesta i nadjev od jaja i mlijeka i/ili vrhnja. Može se pripremati s povrćem, mesom ili plodovima mora.
Quiche se može poslužiti vruć, topao ili hladan.
Bezglutenski Quiche bez tijesta
Sastojci:
- 8 jaja
- 2 čajne žlice senfa
- 100 ml mliječnog kefira
- 2 jušne žlice brašna od tapioke
- 1 čajna žlica maslinovog ulja
- malo soli
- malo mljevene dimljene paprike
- dvije šake špinata
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 175 °C.
Pjenasto umutite jaja, pa dodajte senf, kefir, brašno, maslinovo ulje, sol, papriku i naribani sir.
Sve sastojke umutite, pa dodajte oprani špinat i opet sve izmiješajte.
Smjesu istresite u tavu ili posudu i pecite oko 20 minuta, dok smjesa u tavi ne postane čvrsta.
Poslužite toplo uz domaći ajvar.