Pčelinji proizvodi – čudesna riznica zdravlja

Med, pelud, propolis i matična mliječ riznica su ljekovitih tvari iz košnice, koje imaju blagotvoran utjecaj na čovjekovo zdravlje. U ljekarnama i biljnim drogerijama možete ih pronaći kao dodatke prehrani u obliku mješavina, pastila, otopina. Pčelinji proizvodi od pamtivijeka se koriste za očuvanje i jačanje prirodne otpornosti organizma. Poznati su i kao visokovrijedne namirnice s nutritivnog, a stoga i zdravstvenog aspekta. Pčelinje proizvode sve više susrećemo u svakodnevnoj prehrani i njezi svih dobnih skupina. Zašto je to tako? Današnji stil života donosi nam učestale infekcije, umor, slabost, potištenost, nesanicu, anemiju i mnoge druge manifestacije iscrpljenosti organizma. A kako je zdrav imunosni sustav osnovni preduvjet za zdravlje te dug i kvalitetan život, ne čudi što mnoge darove prirode čovjek sve više koristi u svakodnevnom životu kako bi se bolje osjećao, ojačao psihofizičku snagu i zdravije živio.

Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane. Stoga je zima bez meda, propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.


Žlica meda, žlica zdravlja

“Žlica meda, žlica zdravlja”, poznata je narodna uzrečica. Žlica meda u jutarnjim satima opskrbit će organizam dugotrajnom energijom, a tijekom dana vratiti izgubljenu energiju. Organizam vrlo lako probavlja med i potpuno ga iskorištava zbog visokog sadržaja invertnog šećera. Izravno će ga apsorbirati za stvaranje tjelesne topline, rad mišića, hranu stanicama… Žlica meda ojačat će imunosnu sposobnost organizma i obogatiti ga vitaminima, posebice vitaminima B skupine i pantotenskom kiselinom te mineralima i bjelančevinama.

Žlicom meda također ćete očistiti organizam od štetnih tvari. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane. Stoga je zima bez meda, propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.

Prilikom konzumacije meda jako je dobro znati nekoliko činjenica koje će vam pomoći da prepoznate pravi prirodni med i iz njega izvučete ono najbolje. Svaki prirodni med se kristalizira. Ovisno o vrsti meda, kristalizacija može biti različitog fizičkog stanja. Kad na polici u trgovini ugledate staklenku s medom koji se počeo kristalizirati (primjerice, med u staklenci je malo tekuć, malo gust ili je potpuno gust ili su se u njemu počeli stvarati “kristali”), nemojte zazirati od njega. To je ništa drugo nego prirodni proces koji možemo usporediti s pretvaranjem vode u led, samo što med prelazi u kruto stanje na višoj temperaturi od leda.

Vrsta meda

  • cvjetni – svojom raznolikošću pozitivno djeluje na opće stanje organizma
  • bagrem – djeluje umirujuće, pa je pogodan za djecu jer je blag i lagan
  • kesten – pozitivno djeluje na krvožilni i probavni sustav
  • lipa – pozitivno djeluje kod prehlade na dišni sustav
  • šuma-medljikovac – preporučuje se slabokrvnim osobama jer je pun željeza i minerala
  • kadulja, bagremac i drugi.

U svakom slučaju, koji god med odlučili kupiti, nećete pogriješiti, jer će prirodni med, koji narod s pravom zove “hrana bogova”, definitivno ojačati imunitet i dati snagu cijelom organizmu. Ako pak zajedno s medom želite kušati i druge pčelinje proizvode (propolis, pelud, matičnu mliječ), možete ih pronaći u ljekarnama i biljnim drogerijama u obliku različitih mješavina. Većinom su namijenjeni za jačanje imuniteta i ublažavanje tegoba dišnog sustava.


Matična mliječ – kraljevska hrana

Matična mliječ je najvredniji i najviše cijenjen proizvod pčela. Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda mladih pčela radilica, koja predstavlja hranu za maticu i ličinke. Zahvaljujući matičnoj mliječi matica dnevno snese 1000 do 2500 jajašca, što uvelike nadmašuje samu težinu matice. Taj podatak najbolje ilustrira jedan od najvažnijih svojstava matične mliječi – njezinu regenerativnu moć.

Znanstveno je dokazano da matična mliječ djeluje kao biostimulator i antioksidans, jačajući imunitet i psihofizičku snagu organizma. Matična mliječ se danas često nalazi u kombinaciji s nekim drugim pčelinjim proizvodom (med, pelud, propolis…). No, postoje i proizvodi koji sadrže samo matičnu mliječ, a mogu se naći u biljnim drogerijama i ljekarnama.

Učinak matične mliječi na zdravlje

  • odličan je antioksidans, povećava energiju i izdržljivost, podiže otpornost organizma i stimulira imunosni sustav
  • istodobno pomaže jačanju kose i noktiju, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva te ima pozitivan učinak na krvožilni sustav tako što stabilizira krvni tlak i snižava razinu kolesterola
  • poboljšava memoriju, regulira probavu, održava ravnotežu hormona, olakšava simptome menstruacije i PMS-a te pomaže kod impotencije i frigidnosti
  • otklanja slabost i umor, djeluje revitalizirajuće te ima pozitivan učinak na artritis, anemiju, mišićnu distrofiju, Parkinsonovu bolest, leukemiju
  • djeluje protuupalno, antivirusno i antibiotski.

Ne samo da ovaj proizvod pčela utječe i na veću otpornost na alergije, nego je i jedina poznata tvar koja prodire u stanice organizma, čisti ih od toksina i hrani najkvalitetnijim mikroelementima – proteinima, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima. Posjeduje znatne količine vitamina B5 (pantotenske kiseline) i B6, više od 20 aminokiselina i enzime koji sprječavaju razmnožavanje bakterija i virusa.

Matična mliječ je najbolja investicija u zdravlje i s pravom nosi naziv “kraljevska hrana”. Ona je proizvod pčela koji čini dobrobit organizmu na sveobuhvatan način jačajući imunosni sustav i smanjujući podložnost organizma tegobama. Na tržištu su prisutna dva oblika matične mliječi: svježa (brzo kvarljiva, koju je potrebnu čuvati na hladnom i tamnom mjestu) i liofilizirana (preporučuje se čuvati je na sobnoj temperaturi i tamnom mjestu). Liofilizirana matična mliječ ima potpuno ista svojstva kao i svježa, samo što ne sadrži vodu, pa ju je jednostavnije čuvati. Najbolji način unosa matične mliječi u organizam je njezina apsorpcija otapanjem u ustima, jer gutanjem želučana kiselina umanjuje njezinu učinkovitost.


Propolis – prirodni antibiotik i zaštitnik

Po podrijetlu propolis je izlučina tkiva pupoljaka ili kore drveća. To je mješavina sitnih smolastih čestica biljaka i izlučevina iz pčelinjih čeljusnih žlijezda. Pčelama propolis prije svega služi za dezinfekciju košnice, odnosno za borbu protiv bakterijskih procesa i gljivica, te za zatvaranje pukotina. No, njime i poliraju stanice saća koje služe kao skladišta za med, pelud (cvjetni prah) i kao kolijevka za ličinke. Služi im i za sprječavanje zaraza u košnicama i balzamiranje uljeza koje ne mogu izbaciti. Propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena. Aristotel ga spominje u svojoj “Priči (govoru) životinja” i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih ozljeda, rana i infekcija.

Sastav propolisa vrlo je složen i sadrži više od 60 prirodnih kemijskih supstancija. Stoga ima širok spektar djelovanja, koji je znanstveno potvrđen, od antibakterijskog (zaustavlja razmnožavanje bakterija), antivirusnog (djeluje protiv herpesa i gripe), antigljivičnog (kosa i koža), protuupalnog (akutne i kronične upale, ulkusi, upale dišnog sustava, zubnog mesa), anitoksidacijskog (sadrži flavonoide kojima se pripisuje najveća djelotvornost propolisa jer neutraliziraju nakupljanje vrlo štetnih tvari u organizmu – slobodnih radikala i na taj način pomažu u liječenju ateroskleroze, reumatoidnog artritisa, tumora, dijabetesa, tegoba probavnog sustava, neurodegenerativnih bolesti…) do antialergijskog (sprječava oslobađanje histamina).

U ljudskom organizmu djeluje kao biostimulator jer potiče specifična antitijela. Propolis se upotrebljava i u stomatologiji kao sredstvo za liječenje paradontoze i jačanje zubnog mesa. Uz matičnu mliječ, zauzima mjesto u samom vrhu prirodnih anitoksidansa. Zbog svojih karakteristika i iznimnog djelovanja na ljudsko zdravlje, mnogi ga liječnici preporučuju za svakodnevnu upotrebu (unutarnju i vanjsku) kao prirodni lijek. Smatraju ga zlatnim proizvodom košnice i lijekom 21. stoljeća.

Proizvodi na bazi propolisa na tržištu su u različitim oblicima: otopine, pastile, kapsule, medne mješavine, masti, kreme… Vrlo je bitno obratiti pozornost na postotak propolisa u otopinama ili njegovu količinu, koja se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Količina propolisa upućuje ponajprije na količinu aktivne tvari koja je direktno vezana na djelotvornost proizvoda.


Pelud – slatki spremnik vitamina

Pčele sakupljaju muške spolne stanice biljaka, to jest pelud i unose ga u košnicu. Pelud je hrana za pčele i vrlo je važan činitelj u njihovu rastu i razvoju. To je jedinstven dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka. Svako zrnce sadrži sve sastojke nužne za zdrav život i normalan razvoj organizma. Sadrži punovrijedne bjelančevine, slobodne aminokiseline, šećere, mineralne tvari, masti, eterična ulja i hormone.

Vitamini nađeni u peludi su: tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), provitamin A, vitamin R (rutin), folna kiselina, nikotinska kiselina, pantotenska kiselina, vitamin D i već dobro poznati antioksidansi askorbinska kiselina (C) i vitamin E.

Ni u jednom drugom prirodnom proizvodu nije pronađeno toliko bogatstvo hranjivih tvari te enzima i koenzima važnih za dobru probavu.

Duga je povijest primjene pčelinje peludi u apiterapiji. Zbog ljekovitih svojstava preporučivali su ga i stari ljekarnici poput Hipokrata i Plinija, a danas je postoji sve više dokaza o njegovoj učinkovitosti:

  • pozitivno utječe na rast i razvoj
  • povećava plodnost
  • povećava broj leukocita i eritrocita
  • poboljšava cirkulaciju krvi i krvnu sliku
  • ima biostimulativna i regenerativna svojstva (jetra)
  • pokazuje protubakterijski učinak kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih putova (pokazuje iznimne rezultate u liječenju prostate)
  • regulira probavu i apetit
  • djeluje na metabolizam lipida (smanjuje razinu povećanih triglicerida i kolesterola)
  • smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi
  • usporava starenje
  • povećava otpornost na bolesti
  • jača koronarne arterije i srčani mišić
  • djelotvoran je kod iscrpljenosti (bogatstvo vitamina)
  • poboljšava vid
  • pozitivno djeluje kod anemije i hipertenzije
  • umiruje preopterećeni živčani sustav i olakšava probleme probavnog sustava.
  • poboljšava imunosni sustav i jača antioksidacijsku obranu organizma.

Sve u svemu, prirodna je pomoć za dobru vitalnost (više energije, živahnost, izdržljivost, ublažavanje posljedica stresa, bolji metabolizam…), a sve se više koristi i u kozmetici.

Pelud sadrži vodu i podložna je kvarenju, pa ju je potrebno čuvati u hladnjaku. Stoga se suši, pri čemu ne gubi nutritivna svojstva nego samo vodu. Sušena pelud nalazi se u većini pčelinjih proizvoda na tržištu, kao što su pastile, rinfuza pelud – zrnca peludi, kapsule, medne mješavine…


Primjena pčelinjih proizvoda

Sve pčelinje proizvode, posebice matičnu mliječ, najbolje je otopiti u ustima, pod jezikom. Na taj način organizam u potpunosti apsorbira aktivne supstancije i temeljito ih iskorištava. Kod pčelinjih proizvoda nema mogućnosti predoziranja ni kumulativnih štetnih učinaka, kao ni potencijala za razvoj ovisnosti. Primjereni su za sve dobne skupine, osim za bebe zbog nepotpune razvijenosti organa za probavu. Konačno, matična mliječ, propolis i pelud pogodni su i za oboljele od šećerne bolesti.

Imunosni sustav čovjeka temelj je dobrog zdravlja. Stoga ne treba čekati da tegobe i bolest pokucaju na vrata kako bismo počeli koristili visokovrijedne namirnice i dodatke prehrani dobivene iz prirode.


Dodaci prehrani na bazi pčelinjih proizvoda

Da bi pčelinji proizvodi bili što ukusniji, jednostavniji za konzumaciju i bliži korisnicima, pobrinule su se mnoge tvrtke koje ih plasiraju na tržište u obliku dodataka prehrani. Dodaci prehrani namijenjeni su poboljšanju fizičke i psihičke sposobnosti čovjeka te utječu na mogućnost tijela da se bori protiv bolesti i stresa. Nadopunjuju prehranu tvarima koje se normalnim unosom hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini i pomažu u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma, a sve u svrhu povoljna učinka na zdravlje i povećanja opće otpornosti organizma na stresne vanjske utjecaje.

Svu hranu vrlo je bitno dobro sažvakati i otopiti u ustima, što pogotovo vrijedi za pčelinje proizvode, jer tako organizam putem žlijezda slinovnica u potpunosti apsorbira njihova svojstva i iskoristi ih. Kod pčelinjih proizvoda nema mogućnosti predoziranja, kumulativnih štetnih učinaka i ne stvaraju ovisnost. Primjereni su za sve dobne skupine (osim za bebe zbog nepotpune razvijenosti organa za probavu).

Autorica: Mateja Fanuko

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads