Teško je zamisliti blagdansko doba bez mirisa i okusa kuhanog vina. Šalica tog toplog napitka s bogatim okusom raznih začina grije i na najnižim temperaturama i mami osmijeh. Kuhano vino ima dugu povijest, a godinama je neizostavni napitak na adventskim sajmovima diljem Europe. Toliko je popularno da već gotovu mješavinu začina za kuhano vino možete kupiti u svim većim trgovinama. No, napraviti svoje vlastito kuhano vino i pozvati sve prijatelje na degustaciju je ipak poseban doživljaj.
Koje vino odabrati za kuhano vino?
Mnogi su mišljenja kako dobro kuhano vino ne ovisi o kvaliteti samog vina. Ionako ćemo dodati gomilu začina prema odabranom receptu. Nažalost, s jeftinim vinom, koliko god recept bio dobar, nećete napraviti izvrsno kuhano vino.
Ako preferirate crno vino birajte ona voćnog okusa, a pogriješiti ne možete s teranom, crnim pinotom i cabernet sauvignonom. Ako volite jači okus, birajte vranac, merlot ili plavac mali. Ljubitelji bijelih vina trebaju se odlučiti za graševinu, rizling, malvaziju i žlahtinu.
Izbjegavajte skupa vina jer kuhanjem i kombinacijom začina ona ipak gube svoja specifična svojstva.
Koje začine stavljati u kuhano vino?
Tajna dobrog kuhanog vina leži u dobrom mješavini aromatičnih začina. Glavni sastojci su šećer, cimet i klinčići. Okus kuhanog vina nadograđujemo voćem, a najčešće se koriste naranče, limun, brusnice, klementine… Brojni recepti predlažu dodavanje kardamona, đumbira, zrna papra, vanilije, muškatnog oraščića, a često u receptima nailazimo i na druga alkohola pića, poput određenog likera i konjaka.
Najčešća greška u pripremi
Kupili ste adekvatno vino, pronašli prikladan recept i nabavili sve začine i ostale potrebne dodatke. Uživljeno se bacate na pripremu kuhanog vina. Pažljivo pratite recept, ali na koncu vaše kuhano vino nije nimalo ukusno. Vjerojatno ste napravili najčešću grešku, a to je previsoka temperatura. Naime, vino je potrebno kuhati na niskoj temperaturi i ono nipošto ne smije prokuhati. Ako se to dogodi alkohol ishlapi, a vino poprima gorkasti okus kojeg niti jedna mješavina začine ne može prekriti.
Recepti
U nastavku donosimo 2 odabrana, nama najbolja, recepta za kuhano vino:
Kuhano vino by Jamie Oliver
Poznati kulinarski stručnjak Jamie Oliver predstavlja recept za bogato začinjeno kuhano vino koji će oduševiti svakog tko ga isproba – kuhano vino s klementinama i limunom
Sastojci:
2 klementine
1 limun
1 limeta
200 g šećera u prahu
6 cijelih klinčića
1 štapić cimeta
3 lovorova lista
1 cijeli muškatni oraščić
1 mahuna vanilije
2 zvjezdasta anisa
2 boce crnog vina (najbolje Chianti ili neko drugo talijansko crno vino)
Priprema:
Ogulite klementine, limun i limetu uz pomoć gulilice.
Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok klementina.
Dodajte klinčiće, štapić cimeta i listove lovora.
Uzmite muškatni oraščić i uz pomoć ribeža ga naribajte u 10 do 12 pokreta.
Prepolovite mahunu vanilije po duljini i ubacite ju u lonac.
Ulijte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi i pustite da zakuha. Kuhajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
Dodajte anis i preostalo vino te nježno promiješajte. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.
Kuhano vino s narančom i đumbirom by Gordan Ramsey
Još jedan poznati kuhar, Gordan Ramsey, donosi svoj nenadmašivi recept – kuhano vino s narančom i đumbirom.
Sastojci:
750 ml crnog vina
3 sjemenke kardamoma
6 do 10 klinčića
2 zvjezdasta anisa
1 štapić cimeta
1 stabljika limunske trave
1 naranča
1 žlica mekanog smeđeg šećera
1 žličica ukiseljenog đumbira
2 žlice đumbirovog sirupa
1 gaza
Priprema:
U gazu stavite kardamom, klinčić, anis i prepolovljeni štapić cimeta.
Stabljiku limunske trave malo protrljate i zgnječite kako bi pustila svoju aromu i dodajte ostalim začinima u gazu.
Začine čvrsto zavežite i krenite na daljnju pripremu.
Ogulite naranču, a plod narežite na 5 do 6 kriški.
Nasjeckajte ukiseljeni đumbir.
Ulijte vino u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri.
Dodajte gazu sa začinima, narančinu koru i narezani plod naranče.
Dodajte smeđi šećer, ukiseljeni đumbir i đumbirov sirup.
Pustite da vino zakuha i kuhajte ga još 5 minuta.
Bonus: Koji cimet odabrati za kuhano vino?
Kako bi vam kuhano vino još ukusnije, birajte cejlonski cimet koji se ujedno naziva i pravi cimet. Mi predlažemo cejlonski cimet u prahu, a može se dodati kolačima, voćnim salatama, umacima i kompotima, ali i raznim napitcima poput kave, čaja i kakaa.
Trebamo li izbjegavati đumbir?