Svakodnevno se na Facebook stranici “Chiarin tanjurić” mogu pronaći ideje za zdrave i originalne obroke za velike i male. Kada inspirativna majka, koja je ujedno i profesionalni kuhar i slastičar, krene u pripremu obroka tada nastaju maštoviti recepti koji garantiraju zabavu u kuhinji.
Ono što odlikuje Chiarin tanjurić su jela koja svaka mama i domaćica može pripremiti bez posebnog kuharskog znanja, a tu su i praktične ideje za sve zaposlene majke koje se nemaju vremena dugo družiti s kuhačom, a ipak žele svojoj obitelji priuštiti domaći i super zdrav dnevni jekovnik. Za ovaj nam prohladni četvrtak Nastasja predlaže zdrave, fine i brze recepte.
Ja sam mama chef koja priprema zdrave obroke i slastice za svoju bebu i obitelj. Volimo domaću kuhinju, svježe namirnice, prljave pregače i umjerenost u svemu. Nastasja Chiara Petrić
DORUČAK: Smoothie od kave
Sastojci:
Priprema:
Sve sastojke dobro izblendati u kremasti smoothie. Po želji dodati više tekućine ako volite da nije pregust. Od mlijeka možete koristiti kravlje, bademovo, zobeno, kokosovo, rižino, ili čak sirutku.
RUČAK: Tortilje sa zapečenim povrćem i sporo kuhanom junetinom i dodacima po želji
Sporo kuhana junetina:
Koljenicu zapecite s obje strane u velikoj posudi za pečenje koja ima poklopac. Deglazirajte s vodom, a od svih začina, umaka, luka i češnjaka u sjeckalici napravite aromatičnu kremu s kojom ćete preliti koljenice. Poklopite i kuhajte najmanje 3 sata. Izvadite koljenice i natrgajte meso, pa ga promiješajte s umakom iz posude (po potrebi dodajte još malo vode ako vam se umak čini pregust ili je sva tekućina isparila).
Zapečeno povrće:
Povrće po želji (tikvice, paprike, buča, slanutak, luk, batat, itd.) očistiti i narezati na veće komade. Dodati začine, vrlo malo maslinovog ulja, soja sos i worchester umak. Dobro promješati i zapeči u pećnici zagrijanoj na 230° na gornjoj polici oko 15 minuta.
Tzatziki umak:
Oguliti, otkoštati i naribati svježi krastavac, pomiješati ga s protisnutim češnjakom, puno svježeg peršina i mente, malo limunovog soka po želji, malo maslinovog ulja i dodati grčki jogurt/mileram/kiselo vrhnje. Posoliti i popapriti po ukusu.
Sad kad imate umak, povrće i meso, vrijeme je za punjenje tortilja po vašem ukusu. A uživat će i vaši mališani. Nek vam je u slast!
VEČERA: Salata od ječma i piletine
Sastojci:
1 veća pileća prsa
1 pakiranje kukuruza
1 šaka brusnica
100g feta sira
1 grčki jogurt
3-4 žlice maslinovog ulja
2-3 žlice bijelog aceta balsamica
pola žličice dijon senfa
malo papra