Chiarin tanjurić: Zdravi dnevni jelovnik

Svakodnevno se na Facebook stranici “Chiarin tanjurić” mogu pronaći ideje za zdrave i originalne obroke za velike i male. Kada inspirativna majka, koja je ujedno i profesionalni kuhar i slastičar, krene u pripremu obroka tada nastaju maštoviti recepti koji garantiraju zabavu u kuhinji.

Ono što odlikuje Chiarin tanjurić su jela koja svaka mama i domaćica može pripremiti bez posebnog kuharskog znanja, a tu su i praktične ideje za sve zaposlene majke koje se nemaju vremena dugo družiti s kuhačom, a ipak žele svojoj obitelji priuštiti domaći i super zdrav dnevni jekovnik. Za ovaj nam prohladni četvrtak Nastasja predlaže zdrave, fine i brze recepte.

Ja sam mama chef koja priprema zdrave obroke i slastice za svoju bebu i obitelj. Volimo domaću kuhinju, svježe namirnice, prljave pregače i umjerenost u svemu. Nastasja Chiara Petrić

 

DORUČAK: Smoothie od kave

Sastojci:
1 zrela i zaleđena banana
1 espresso
1 žlica čistog kikiriki maslaca
Mlijeko po želji/voda da prekrije sastojke
Priprema:

Sve sastojke dobro izblendati u kremasti smoothie. Po želji dodati više tekućine ako volite da nije pregust. Od mlijeka možete koristiti kravlje, bademovo, zobeno, kokosovo, rižino, ili čak sirutku.

RUČAK: Tortilje sa zapečenim povrćem i sporo kuhanom junetinom i dodacima po želji

Sporo kuhana junetina:
2 velike juneće koljenice
2 žlice mješavine azijskih začina
5 žlica domaćeg kečapa
1/2 žlice dijon senfa
2 žlice light muscovada
2 žlice Worcester umaka
3 žlice aceta balsamica
1 nepuna žličica himalajske soli
1 žličica suhog origana
2 srednja crvena luka
2 režnja češnjaka
600 ml vode

Koljenicu zapecite s obje strane u velikoj posudi za pečenje koja ima poklopac. Deglazirajte s vodom, a od svih začina, umaka, luka i češnjaka u sjeckalici napravite aromatičnu kremu s kojom ćete preliti koljenice. Poklopite i kuhajte najmanje 3 sata. Izvadite koljenice i natrgajte meso, pa ga promiješajte s umakom iz posude (po potrebi dodajte još malo vode ako vam se umak čini pregust ili je sva tekućina isparila).

Zapečeno povrće:

Povrće po želji (tikvice, paprike, buča, slanutak, luk, batat, itd.) očistiti i narezati na veće komade. Dodati začine, vrlo malo maslinovog ulja, soja sos i worchester umak. Dobro promješati i zapeči u pećnici zagrijanoj na 230° na gornjoj polici oko 15 minuta.

Tzatziki umak:

Oguliti, otkoštati i naribati svježi krastavac, pomiješati ga s protisnutim češnjakom, puno svježeg peršina i mente, malo limunovog soka po želji, malo maslinovog ulja i dodati grčki jogurt/mileram/kiselo vrhnje. Posoliti i popapriti po ukusu. 

Sad kad imate umak, povrće i meso, vrijeme je za punjenje tortilja po vašem ukusu. A uživat će i vaši mališani. Nek vam je u slast!

VEČERA: Salata od ječma i piletine

Sastojci:
1 šalica ječma
1 veća pileća prsa
1 pakiranje kukuruza
1 šaka brusnica
100g feta sira
1 grčki jogurt
3-4 žlice maslinovog ulja
2-3 žlice bijelog aceta balsamica
pola žličice dijon senfa
malo papra
Priprema:
Ječam isperite pod vodom i skuhajte po uputama na pakiranju bez prethodnog namakanja. Piletinu začinite s malo soli, te ispecite na malo maslinovog ulja. Od grčkog jogurta, ulja, aceta, senfa i papra napravite dressing za salatu tako da sastojke promućkate u staklenci, te sve ostalo dobro izmiješajte i servirajte ohlađeno.

NASTASJA CHIARA PETRIĆ: Ukratko o meni

Prije svega sam najponosnija što sam mama i što radi svog kulinarskog iskustva imam priliku djecu upoznati s kvalitetnijom i raznovrsnijom prehranom. Moja kuharska karijera započela je u jednom hvarskom restoranu nakon što sam sudjelovala u prvoj sezoni Masterchefa dok sam studirala na Učiteljskom fakultetu. Iskustvo sam  stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit, te sam dodatno završila školu za kuhara i slastičara, a i članica sam Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam. Osim bloga, imam i kolumnu u gastro časopisu Dobra hrana, te snimam recepte za emisiju Babybonus.
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads