Mnoge su nevjerojatne zdravstvene prednosti kurkume potvrđene i znanstveno, opsežnim istraživanjima, ali i u praksi. Znanstvenici i dalje nastavljaju provoditi ispitivanja na koje sve načine kurkumin može pomoći ljudima. Ako ste upoznati s tradicionalnim načinima holističkog iscjeljivanja, vjerojatno znate da ayurvedski praktikanti, ne samo u Indiji, već tisućama godina koriste terapiju kurkumom.
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja uglavnom raste u južnoj Aziji. Od njenog se korijena radi začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu, poznatom diljem svijeta zahvaljujući njegovim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Kod nas je kurkuma bila posve nepoznata do kasnih godina 20. stoljeća.
Kurkuma je i jedan od glavnih sastojaka začina curry. Upravo zbog nje, curry ima tako lijepu žutu boju. Koristi se i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike i kao prirodan pesticid.
Ako na deklaraciji nekog proizvoda na etiketi piše broj E100, nemojte strahovati. To je prirodno bojilo kurkumin!
Ljekovita svojstva kurkume
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tijekom stoljeća. Već je odavno poznato da kurkuma posjeduje antiupalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.
Potvrđen je njen blagotvorni učinak kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.
Kurkuma se koristi za:
- jačanje probave
- obnavljanje crijevne flore
- smanjenje nadutosti
- čišćenje jetre i žučnog mjehura
- normalizaciju menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimuliranje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe dišnih putova
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crijevnih parazita
Štiti od mnogih vrsta raka
Jedna od najbitnijih značajki kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to upravo zbog antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava koje posjeduje.
Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske nadomjeske, za smanjivanje rizika od raka dojke. Istraživanja ukazuju i na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprječava leukemiju kod djece.
Pomaže kod kolesterola, šećera i gljivica
U drugim ispitivanjima, kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju kolesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i zaštitio jetru od štetnih tvari. Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika. Ali, za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.
Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim stafilokokom.
Treba spomenuti i njeno snažno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide. Kako biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od žličice kurkume i malo vode.
U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.
Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti
5 nevjerojatnih zdravstvenih prednosti kurkume (kurkumina):
1. Ima snažno protuupalno djelovanje
2. Sadrži visoku koncentraciju antioksidansa
3. Pozitivno utječe na raspoloženje i emocije
4. Održava kožu zdravom
5. Potiče zdrave spojeve
Zbog svojih prouupalnih svojstava, kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa. Neke biljke djelotvornošću premašuju konvencionalne lijekove protiv artritisa, a među njima je i kurkuma, koja je svoje protuupalno djelovanje dokazala u brojnim istraživanjima. Kurkumin – glavni aktivni sastojak u kurkumi – učinkovito je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova.
1200 mg kurkumina djelovalo je protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona. Za razliku od konvencionalnih lijekova protiv artritisa, kurkumin ne uzrokuje brojne nuspojave. Prirodan je i siguran.
Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika boli i upala kod artritisa.
Kurkuma u kulinarstvu
Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak prehrani. Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija. Ne morate nužno kuhati s kurkumom. Ako vam ne odgovara okus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kada je to moguće, dodajte je jelu pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Možete pripremiti i čaj od kurkume, osobito popularan u Japanu. Da biste pripremili čaj, potrebno je dodati žličicu kurkume u šalicu vruće vode.
Recepti
Drobljenac sa začinskim biljem
Evo jednog zdravog i brzog recepta za početak dana.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali sjeckani crveni luk
- 350 grama mekanog tofua
- sol
- malo papra
- malo kurkume (na vrh noža)
- 1 šalica polutvrdog kravljeg sira (naprimjer Cheddar)
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka
Priprema:
Pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Zatim nadrobite tofu, začinite solju, paprom i kurkumom. Kuhajte 5 minuta često miješajući dok ne dobije laganu smeđu boju. Maknite s vatre i dodajte sir, bosiljak i timijan i miješajte dok se sir ne otopi. Drobljenac možete poslužiti s integralnim tostom ili domaćim mlijekom.
Krumpir s kurkumom
Sastojci:
- 2,5 kg krumpira
- sol
- papar
- 1,5 žličice kurkume
- malo sušenog chillija
- 4-5 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Kuhajte krumpir u slanoj vodi cca 8 minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje te začinite začinima i uljem. Pecite na 200 °C 40-45 minuta dok ne pozlati i postane hrskav.
Dodajte kurkumu u svoj svakodnevni meni! Ona će vašim jelima dati prekrasnu boju i aromu, a ujedno će vas zaštititi od mnogih bolesti.
Prirodnim metodama pobijedite nesanicu
Spavanjem do zdravlja: znate li koliko sati sna je dovoljno?