Utjecaj negativnih emocija na zdravlje

Sve je u našem tijelu međusobno povezano. Kada dođe do poremećaja, uzrokuje li on emocionalnu bol ili je negativna emocija potaknula fizičku bolest? To je dvoje usko povezano. Zbog toga su briga o emocionalnom stanju, oslobađanje negativnih emocija i njihovo zamjenjivanje pozitivnima, navike koje spašavaju život.

Emocije mogu oštetiti zdravlje. Svaki put kad vam se pojavi negativna misao, zamijenite je s tri pozitivne. Svaki put kad osjetite negativnu emociju, meditirajte o njenom podrijetlu. Dajte sve od sebe kako biste je se oslobodili i usredotočite se na pozitivnu emociju koja je njena suprotnost.

Sa svakom se negativnom emocijom treba suočiti, a ne skrivati je u sebi.

Pogledajte koje emocije narušavaju zdravlje, popis organa na koje one utječu te savjete kako ih zamijeniti s pozitivnim, iscjeljujućim emocijama.

Negativne emocije i njihov utjecaj na tijelo

Svaka emocija ima specifičan učinak na tijelo, ali većina njih može se grupirati u pet kategorija. Sumnja i pohlepa utječu na srce – fizički. Postoji stoga mnogo metafora vezanih za “slomljeno” srce. I dok se srce zapravo ne slama, imate li dvojbe vezane za odnose, veze, kao i dvojbe o životu, to vam itekako može donijeti zdravstveni poremećaj.

Žalost i tuga utječu na pluća i debelo crijevo. Tuga može prouzročiti probavne smetnje i također uzrokovati poteškoće s disanjem. Jeste li primijetili da kada ste tužni udišete više zraka jer vam tijelo zahtijeva dublje disanje i više kisika?

Anksioznost i depresija utječu na slezenu i želudac. Kineska medicina objašnjava da slezena zadržava svaku emocionalnu brigu koju ste ikada imali. Stoga, ako je ne otpustite, može dovesti do bolesti.

Ljutnja i neodlučnost utječu na jetru i žuč. Ljudi koji često konzumiraju alkohol imaju probleme s kontrolom bijesa, kao i probleme s jetrom. To ne čudi, jer je to dvoje povezano.

Strah i lijenost utječu na bubrege i mokraćni mjehur. Strah je povezan s nemogućnošću otpuštanja kontrole ili prošlih negativnih iskustava i potiče ovu emociju. Sve ovo može narušiti zdravlje bubrega.

Tablica emocija

Veliki psihijatar Carl Jung izjavio je kako svatko od nas ima i negativne emocije i neke osobine koje skriva. Oni su dio naše sjene. Zato se sa svakom negativnom emocijom treba suočiti, a ne skrivati je u sebi. I, naravno, potrebno je zamijeniti je sa suprotnom, pozitivnom emocijom.

Ovo su neke od suprotnosti koje treba zapamtiti:

Sumnja -> Znatiželja

Pohlepa -> Suosjećanje / Ljubav

Žalost -> Radost

Tuga -> Prihvaćanje / Mir

Anksioznost -> Uzbuđenje

Depresija -> Vitalnost

Gnjev -> Zahvalnost

Neodlučnost -> Hrabrost

Strah -> Ljubav

Lijenost -> Entuzijazam

Ovaj popis varira na temelju različitih psiholoških istraživanja. Najvažniji dio toga je pronalaženje pozitivne emocije koja “radi za nas”, kada njome zamijenimo negativnu emociju koju u tom trenutku osjećamo.

Kako promijeniti emocije?

Svatko je od nas na dnevnoj bazi suočen s negativnim emocijama. Rješenje problema je da ne živimo u njima i s njima predugo. Kako biste brzo prebacili raspoloženje od negativnog do pozitivnog, pokušajte sljedeće:

1. Krećite se. Bez obzira na to radi li se o trčanju, yogi ili bilo čemu drugom, micanje s jednog mjesta može gotovo odmah promijeniti raspoloženje.

2. Gledajte nešto inspirativno: dokumentarac, neki videozapis ili slušajte omiljenu pjesmu. Primajte pozitivne poruke.

3. Pišite dnevnik zahvalnosti i navedite nekoliko stvari za koje ste zahvalni ili nazovite prijatelja i recite mu koliko ga cijenite.

4. Djelujte kao da ste u pozitivnom raspoloženju. Da se danas osjećate sjajno, što biste učinili? Učinite to.

5. Prolazite kroz dan kao da je sve u redu. Otkazivanje planova često vas može zadržati u negativnoj emociji.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads