Mnogi od nas već su imali neko iskustvo s kurkumom (turmerikom). Netko ju je koristi kao začin, mnogi su pripremali napitak tzv. zlatno mlijeko (napitak od kurkume i mlijeka), a netko je samo vidio male vrećice ovog žutog praha u trgovini i pitao se čemu služi. No, malo tko zna da je kurkuma u kombinaciji s medom neprocjenjiv prirodni lijek. Posjeduje vrlo jako protuupalno djelovanje, koje ne samo da uništava bakterije koje izazivaju bolesti, već i potiče prirodnu obranu organizma. I, za razliku od sintetičkih antibiotika, kojima su prepunjene ljekarne, ovaj lijek nema negativan učinak na crijevnu mikrofloru.
Kod prvih simptoma prehlade nemojte odmah krenuti u ljekarnu, već pripremite ovaj koristan i ljekovit pripravak, svoj “zlatni med”, miješanjem kurkume u prahu i meda.
Zlatni med – najjači prirodni antibiotik
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenolni identificiran kao osnovni aktivni sastojak, a koji ima više od 150 potencijalnih terapijskih učinaka. Uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava probava i povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Da ovo nije samo domaći, prirodni lijek, svjedoče i potvrde mnoge znanstvene literature. U Ayurvedi je “zlatni med” tradicionalni lijek protiv prehlade.
Stoga nemojte kod prvih simptoma prehlade odmah krenuti u ljekarnu, već spremite koristan i ljekovit pripravak, svoj “zlatni med”, miješanjem kurkume u prahu i meda.
Kod prvih simptoma prehlade pripremite smjesu koju ćete koristiti 3 dana.
Sastojci:
100 gr meda
1 žlica kurkume
Postupak:
U 100 gr meda dodajte 1 punu jušnu žlicu kurkume. Dobro promiješajte i stavite u staklenku.
Konzumiranje:
Uzimati kod prvih simptoma prehlade:
1. dan – na svakih sat vremena po pola čajne žlice, tijekom cijelog dana
2. dan – svakih dva sata po pola čajne žlice
3. dan – tri puta dnevno po pola čajne žlice
Zlatni med možete dodavati u mlijeko ili čaj.
TREBA ZNATI
Uzimate li bilo kakve lijekove, konzultirajte se sa svojim liječnikom. Pogotovo patite li od hemofilije i hipertonije. Kurkuma, naime, razrjeđuje krv i snižava tlak, iako će za većinu ovo biti samo veliki plus.
Ali, ono što je zaista opasno je konzumirati kurkumu ako imate bolest žučnog mjehura i taloženja kamenca u njoj, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.
SAVJET PLUS
Indo-tibetanska medicina kaže da koristite li kurkumu:
- prije obroka – pozitivno djeluje na grlo i pluća
- za vrijeme obroka – pozitivno djeluje na probavni sustav
- poslije obroka – pozitivno djeluje na debelo crijevo i bubrege.
POVEZANI ČLANCI:
Maska od meda i chia sjemenki za blistavu kožu lica
Kurkuma i kurkumin nezamjenjivi su za zdravlje
Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti
Limun, ananas i kurkuma – 3 moćna saveznika za detox kože