Kako i kada očistiti postor od negativne energije?

Kao što znamo, važan čimbenik za dobar Feng Shui stambenog ili poslovnog prostora je njegova urednost i čistoća. No to je samo dio Feng Shui slagalice. Ponekad, unatoč urednosti i poštivanju pravila uređenja prostora osjećamo da nešto nedostaje. Naša sreća i uspješnost nije onakva kakva bi trebala biti, a osjećaj u prostoru nije ugodan.

Još u pradavna vremena narodi su živjeli u skladu s prirodom i okruženjem, i bili su svjesni njezine energije. Oni su razvili različite tehnike čišćenja negativnosti. Često su to činili šamani ili svećenici. U ta drevna vremena čišćenje prostora bio je standardni dio primjenjivanja Feng Shuia na istoku.

Danas postoje metode kojima i sami možete očistiti svoj prostor, kako bi njegova energija bila svježa i povoljna.

Kada je potrebno čišćenje prostora?

Osobe koje su Feng Shui integrirale u svoj stil života, takva čišćenja rade redovito, barem jednom godišnje. Na taj način oživljuju prostor i potiču tok enegije. No, bez obzira jeste li pobornik Feng Shuija ili niste, postoje situacije kada je čišćenje potrebno obaviti nevezano uz periodično čišćenje.

1. Loš osjećaj

– kada osjećamo da je u našem životu sve usporeno, kao da nema mogućnosti za napredak
– kada se osjećamo umorno, deprimirano ili smo učestalo bolesni, prehlađeni i sl.
– kada se ukućani često sukobljavaju bez nekog očitog ili dubokog razloga
– kada se netko od ukućana osjeća suicidalno ili pak nesvojstveno agresivno
– kada se djeca plaše biti sama u nekoj prostoriji ili ne žele niti ući u neku kuću
– kada ljudi zaziru od boravka u nekim prostorijama ili nas nitko ne posjećuje doma bez očitog razloga
– kada djeca ili netko od ukućana pati od noćnih mora.

2. Bolest

– ponekad čišćenje prostora može pomoći proces liječenja
– nakon preležane bolesti treba očistiti prostor kako bi osigurali da sva negativna energija, koja prati bolest, napusti dom.

3. Preseljenje

– prije preseljenja u novi dom treba napraviti čišćenje kako bi se obnovila i izbacila stara ustajala energija, te kako bi se izbjegao Zakon prethodnika, tj. ponavljanje povijesti prethodnih stanara.

4. Prodaja/iznajmljivanje

– kada želite prodati ili iznajmiti nekretninu, a nema zainteresiranih kupaca ili pak ne žele pristati na Vašu cijenu.

5. Loš Feng Shui

– kada živite u unajmljenom domu koji ne smijete preuređivati ili u vlastitom nepovoljnom domu, a nemate mogućnost preuređenja ili preseljenja, učestalo periodično čišćenje može umanjiti nepovoljan Feng Shui, koji se manifestira u vidu različitih nepovoljnosti i nesreća u životu stanara, ovisno o vrsti nepovoljnosti doma
– kada se događa jedna nevolja za drugom, bez nekog vidljivog razloga, bilo na poslovnom ili privatnom planu.

6. Poticanje povoljne energije

– kada želite oživjeti prostor, učiniti ga ugodnijim i povoljnijim
– kada želite privući sreću i pozitivna događanja u svoj život
– kada započinjete novi poslovni poduhvat, novu vezu, novu godinu i sl.
– kada kuća/stan nije bila dugo renovirana i kada je razina energije niska
– kada želite privući prijatelje u svoj dom ili poslovne partnere u poslovni prostor
– kada nemate vremena ili dovoljno znanja za primjenjivanje redovitog jačanja povoljnih i slabljenja nepovoljnih sektora doma svakog mjeseca.

U svim ovim slučajevima čišćenje prostora od negativnosti bitno bi promijenilo situaciju na bolje. Što ne znači da to treba biti jedina metoda. U slučaju bolesti i bilo kakvih problema s djecom obavezno se posavjetujte s obiteljskim liječnikom.

Na koji način treba očistiti prostor?

Postoje razne metode. Većina nas ima neke svoje male rituale zasnovane dijelom na preporukama stručnjaka, a dijelom iz vlastitog iskustva.

Povoljan trenutak

Kada ste se konačno odlučili za čišćenje, važno je odabrati povoljan trenutak. Osim što ćete se osigurati da vam neko vrijeme nitko neće smetati, istočnjački stručnjaci savjetuju kako je dobro odabrati i povoljne klimatske uvjete. Navodno, idealno vrijeme za čišćenje je odmah nakon što je prestala padati kiša ili snijeg, jer je tada i zrak najčišći i energija najpovoljnija. Vaš prostor nikako ne biste smjeli čistiti za vrijeme nevremena, padalina i grmljavine s munjama. Također, savjetuje se da čišćenje obavljate u prijepodnevnim satima ili u podne.

Što vam je sve potrebno?

1. Svijeće koje ne sadrže parafin i to jedna po prostoriji.
2. Krupna morska sol, dovoljno da njome možete posipati sva vrata i sve kuteve prostorija, te posebno zakrčena mjesta poput spremišta i ostava.
3. Grančice smreke ili kadulje, može i sandalovina. Važno je da nisu u pitanju samo mirisni štapići s umjetnim mirisom, već doista prava smreka, kadulja ili sandalovina. Možete se poslužiti i prirodnim tamjanom. Sva ova mirisna sredstva imaju sposobnost uklanjanja negativne energije, a odabiremo ih prema dobavljivosti u mjestu stanovanja.
4. Zvonce ili tibetanska “pjevajuća zdjela”.

Postupak čišćenja

Počinjete tako što otvorite sve prozore i napravite propuh. Dodatno možete uključiti i ventilatore, ako ih imate. Također je potrebno isključiti iz struje sve uređaje u domu i uključiti sva svjetla. Ovo je nužan proces kako bi se stvorio protok zraka i energije, kako bi vanjski svježi zrak skupa sa sunčevom energijom ušao u dom i generirao pozitivnu energiju.

Pripremite se i usredotočite na cilj. Zapalite po jednu svijeću u dovratku ulaznih vrata i u svakoj prostoriji. Zatim pospite liniju soli u dovratku ulaznih vrata i svih ostalih vrata u domu, te u svim kutovima i zakrčenim prostorima, poput ostava, spremišta i slično.

Tapšanje rukama potiče protok energije. Krećite od ulaznih vrata u smjeru kazaljke na satu i plješčite kroz cijeli prostor. Počnite sa spuštenim rukama ispruženim ispred sebe, a završite s podignutim. Posebnu pažnju treba posvetiti kutevima i zakrčenim prostorima. Ako doista želite biti temeljiti, otvorite i sve ormare i plješčite unutar njih.

Tada zapalimo grančice i krećemo se u smjeru kazaljke na satu, počevši od ulaznih vrata, pa redom kroz sve prostorije. I tako polako i koncentrirano kružimo sve dok mirisni dim ne ispuni svaki kutak prostora. Ne zaboravite i prostor ispod stolova i drugog namještaja, oko TV prijamnika, kompjutera i sl. Nakon toga uzimamo zvonce i zvonimo po cijelom prostoru, krećući se polako, spomenutom putanjom, u smjeru kazaljke na satu. A potom ugasimo svijeće.

Sol ostavite da stoji neko vrijeme, ne duže od 24 sata. Nakon toga je počistite ili usisajte i obvezatno izbacite izvan doma. Vjerojatno ćete nakon toga primijetiti kako je prostor svjetliji, boje jasnije i općenito sve izgleda nekako blistavije.

Nakon čišćenja

Nakon čišćenja prostora savjetuje vrijeme je da se posvetite sebi. Za početak, preporuča se kupanje u vodi obogaćenoj morskom soli, kako bi i sebe očistili od eventualnih nepovoljnosti koje su se primile tijekom čišćenja prostora.

Uz sve navedeno, možete barem jednom godišnje, npr. za velikog proljetnog čišćenja, svoju kuhinju očistiti solju. Možete rastopiti morsku sol u vodi i krpom prebrisati sve kuhinjske površine, počevši od poda, vrata, kuhinjskih elemenata, zidova, pa čak i posuđe. Isto možete primijeniti i na ostale prostorije. U tom slučaju izbjegavajte površine neotporne na sol.

Nakon ovako temeljitog čišćenja spremni ste ponovno se uloviti u koštac sa svim životnim izazovima! Sretno!
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.