Temperatura nezaustavljivo raste, naše tijelo traži hlad i dovoljnu količinu tekućine. A što je s hranom? Koja je hrana najbolja za ljeto? Možemo li učiniti nešto da se ljeti osjećamo bolje i lakše podnosimo vrućine? Ayurveda uvijek daje korisne savjete, pa tako i o ljetnoj prehrani te objašnjava što se događa s našim tijelom tijekom ovog godišnjeg doba.
Ayurvedska ljetna preporuka
Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma. Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane. Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće. Tijekom ljeta dominira pitta doša. Riječ pitta dolazi iz sanskritske riječi tap, što znači stvaranje topline. Pittu karakterizira toplina, energija, svijetlo i promjena. Zanimljivo je da bez obzira na to što se pitta povezuje sa snažnom probavom, ljetna vrućina zapravo suzbija agni – našu probavnu vatru. Ayurvedski liječnici uspoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna. Iz tog razloga ljeti je najbolje jesti lagano.
Koju hranu konzumirati ljeti?
Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu kako biste smirili pittu, poput mliječnih napitaka, riže, voća i tofua. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.
Budite umjereni s alkoholom ljeti. Alkohol u ljetnim vrućinama može snažno pojačati pittu. Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.
Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu. Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.
Ljeti je najbolje jesi lagano.
Namirnice kojima trebamo davati prednost:
- slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
- slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača
- klice
- žitarice – ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice
- grahorice (leća, slanutak) – trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
- proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
- sjemenke bundeve, suncokreta
- domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
- začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
- ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo
- piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
- ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
- biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
Namirnice koje je najbolje izbjegavati jer imaju zagrijavajuća svojstva:
- kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
- povrće – ciklu, mrkvu, patlidžan, češnjak, masline, korabu, sirovi luk, ljute papričice
- žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
- bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
- sezamove sjemenke
- bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ružmarin, kadulju
- tvrdi sir, feta sir, kiselo vrhnje, jogurt (možete ga piti samo razrijeđenog vodom 1:1)
- alkoholna pića, gazirana pića, kavu, čaj, kisele voćne sokove
- biljne čajeve od kadulje, đumbira i cimeta
Napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem, i pobrinite se da unosite dovoljno tekućine!
Ljetni dnevni menu
Zajutrak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom
Doručak: voćna salata
Ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća
Užina: biljni čaj
Večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće
Desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)
Piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode
Povećajte unos tekućine
Osim što ćete hidratzizirati svoje tijelo, unosom tekućine također ćete ga i očistiti od toksina. Pijte slatki lassi, čaj od metvice, slatkog koromača ili ruže, sok od blenderom smiksanih svježih krastavaca. Izbjegavajte kockice leda i ledena pića jer oni narušavaju probavnu vatru i stvaraju toksine u tijelu.
Biljni čaj
Stavite u posudu jednake dijelove sjemenki koromača, kumina, kardamoma i korijandera te dobro izmiješajte. Jednu jušnu žlicu začina stavite u 3 čaše prokuhane vruće vode, dodajte šaku svježe metvice i smeđi šećer po ukusu.
Aromatizirana voda
U bokal vode dodajte sok od limete ili metvicu s malo smeđeg šećera. Ili dodajte nekoliko kriški krastavca za dodatno osvježenje.
Kokosova voda
Kokosova voda koju dobivamo od mladog, nedozrelog kokosa smiruje Pittu, pomlađuje organizam, oporavlja probavni sustav, jača mišiće i krvožilni sustav te čisti mokraćni sustav. Ova jednostavna i ukusna voda bogata je hranjivim tvarima i elektrolitima te je savršena za ljeto.