Zdrava prehrana za vruće ljetne dane

Temperatura nezaustavljivo raste, naše tijelo traži hlad i dovoljnu količinu tekućine. A što je s hranom? Koja je hrana najbolja za ljeto? Možemo li učiniti nešto da se ljeti osjećamo bolje i lakše podnosimo vrućine? Ayurveda uvijek daje korisne savjete, pa tako i o ljetnoj prehrani te objašnjava što se događa s našim tijelom tijekom ovog godišnjeg doba.

Ayurvedska ljetna preporuka

Godišnja doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg organizma. Taj utjecaj možemo ublažiti promjenom životnih navika i prehrane. Ljeti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće. Tijekom ljeta dominira pitta doša. Riječ pitta dolazi iz sanskritske riječi tap, što znači stvaranje topline. Pittu karakterizira toplina, energija, svijetlo i promjena. Zanimljivo je da bez obzira na to što se pitta povezuje sa snažnom probavom, ljetna vrućina zapravo suzbija agni – našu probavnu vatru. Ayurvedski liječnici uspoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna. Iz tog razloga ljeti je najbolje jesti lagano.

Koju hranu konzumirati ljeti?

Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu kako biste smirili pittu, poput mliječnih napitaka, riže, voća i tofua. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto koji pomaže jetri i hladi organizam.

Budite umjereni s alkoholom ljeti.  Alkohol u ljetnim vrućinama može snažno pojačati pittu. Na isti način može djelovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.

Makrobiotika također govori kako u ovo godišnje doba trebamo jesti laganiju hranu. Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni temeljac.

Ljeti je najbolje jesi lagano.

Namirnice kojima trebamo davati prednost:

  • slatko voće – jabuke,  marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
  • slatko i gorko povrće – tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, cvjetača
  • klice
  • žitarice – ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice
  • grahorice (leća, slanutak) –  trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode
  • proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko
  • sjemenke bundeve, suncokreta
  • domaći mliječni proizvodi – svježi sir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko
  • začini – svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma
  • ulja (umjereno) – maslinovo, suncokretovo
  • piće – voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
  • ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća
  • biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice

Namirnice koje je najbolje izbjegavati jer imaju zagrijavajuća svojstva:

  • kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
  • povrće – ciklu, mrkvu, patlidžan, češnjak, masline, korabu, sirovi luk, ljute papričice
  • žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
  • bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
  • sezamove sjemenke
  • bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ružmarin, kadulju
  • tvrdi sir, feta sir, kiselo vrhnje, jogurt (možete ga piti samo razrijeđenog vodom 1:1)
  • alkoholna pića, gazirana pića, kavu, čaj, kisele voćne sokove
  • biljne čajeve od kadulje, đumbira i cimeta

Napunite tanjure svježim sezonskim voćem i povrćem, i pobrinite se da unosite dovoljno tekućine!

Ljetni dnevni menu

Zajutrak: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlijekom

Doručak: voćna salata

Ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i miješana salata od povrća

Užina: biljni čaj

Večera: kuhani slanutak, kuhana riža i pirjano povrće

Desert: puding od vanilije ili pšenični griz kuhan s voćem (ohlađen)

Piće: prirodni voćni sok razrijeđen jednakom količinom vode

Povećajte unos tekućine

Osim što ćete hidratzizirati svoje tijelo, unosom tekućine također ćete ga i očistiti od toksina. Pijte slatki lassi, čaj od metvice, slatkog koromača ili ruže, sok od blenderom smiksanih svježih krastavaca. Izbjegavajte kockice leda i ledena pića jer oni narušavaju probavnu vatru i stvaraju toksine u tijelu.

Biljni čaj

Stavite u posudu jednake dijelove sjemenki koromača, kumina, kardamoma i korijandera te dobro izmiješajte. Jednu jušnu žlicu začina stavite u 3 čaše prokuhane vruće vode, dodajte šaku svježe metvice i smeđi šećer po ukusu.

Aromatizirana voda

U bokal vode dodajte sok od limete ili metvicu s malo smeđeg šećera. Ili dodajte nekoliko kriški krastavca za dodatno osvježenje.

Kokosova voda

Kokosova voda koju dobivamo od mladog, nedozrelog kokosa smiruje Pittu, pomlađuje organizam, oporavlja probavni sustav, jača mišiće i krvožilni sustav te čisti mokraćni sustav. Ova jednostavna i ukusna voda bogata je hranjivim tvarima i elektrolitima te je savršena za ljeto.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads