Pozitivne strane tapioke
Brašno tapioke bogato je vitaminom B, mineralima (magnezij, kalij, kalcij, mangan, cink, željezo) i ne sadrži masti ni proteine. Nutricionistički gledano, korijen tapioke je vrlo izdašan jer sadrži čak 80% lako probavljivog škroba. Njezini blagotvorni učinci ogledaju se u tome što daje energiju i izdržljivost našem tijelu, regulira probavu i potiče mršavljenje, snižava kolesterol, smanjuje stres, ne opterećuje probavni sustav, regulira tlak i čuvar je zdravlja našeg srca.
Kako je koristiti?
Tapioka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se jednom od najboljih zamjena za pšenicu. Jedan je od najučinkovitijih škrobova poznatih u kuhinji. S obzirom da nema boje niti okusa, služi i za zgušnjavanje jela bez grudica.
Pogodna je za kuhanje, pečenje, a savršeno se slaže s raznim varivima, umacima i juhama. Jela pripremljena uz prisutnost tapioke poprimaju hrskavu koru, pa je dobar pomoćnik u pripremi peciva i kruha.
Niti ljubitelji slatkog neće se razočarati, jer dodatkom tapioke mogu se napraviti zdravi pudinzi u koje po želji možete dodati voće ili namirnice po ukusu, te slatki napici. Najpopularnija je u indijskoj, brazilskoj i japanskoj kuhinji, a njezina se popularnost sve više širi i na ostale poznate svjetske kuhinje.
Savjeti za lakše korištenje tapioke
Kod pripreme jela tapioka se mora namočiti, a kuhana u tekućini stvara gel koji se potom dodaje hrani kao sredstvo zgušnjavanja prije kuhanja.
NA SLANO
Koriste tapioku kad radite omlet s raznolikim povrćem.
Tapiokom ćeze za čas zgusnuti umake i juhe, a ako je dodate tijestu, poboljšat ćete mu vlažnost i teksturu.
NA SLATKO
Pudinzi svih okusa: čokolada, vanilija, kokos… Tapioka je bez ukusa i mirisa pa je možete koristiti u raznim slasticama.
Zašto ćete voljeti tapioku?
Vrlo je jednostavna za upotrebu.
Daje bogat okus jelima.
Lišena je glutena i alergena.
U potpunosti može zamijeniti pšenično brašno i nije je potrebno miješati s bilo kojim drugim brašnom.
RECEPT
Kokosov puding od tapioke
Sastojci:
3 velike žlice tapioka brašna
4 čaše kokosovog mlijeka
1 žlica javorova sirupa
2 žlice malina
Priprema:
U kokosovom mlijeku ukuhajte tapioka brašno, a po završetku dodaj javorov sirup i ostavite puding da se ohladi. Koliko žlica brašna ćete staviti u mlijeko ovisi o količini mlijeka i volite li gušće ili rijeđe pudinge. Po želji puding ukrasite malinama.