Kad je u pitanju prehrana, važno je shvatiti njenu suštinu, posebno kada je riječ o ugljikohidratima. Postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati, a razlika među njima ključna je za razumijevanje prehrambenih navika.
Ugljikohidrati se dijele u dvije kategorije. To su jednostavni i složeni ugljikohidrati. Važno je razumijevanje kako svaka interakcija ugljikohidrata djeluje s tijelom i kako ona može pomoći svakoj osobi odabrati koju će hranu jesti.
Složeni ugljikohidrati idealna su hrana za sve koji vode računa o tjelesnoj težini i pokušavaju smanjiti unos ugljikohidrata.
Brzi vodič kroz ugljikohidrate
Ugljikohidrati su presudne biomolekule u tijelu jer potiču njegove brojne funkcije. Tijekom probave, ugljikohidrati u hrani se razgrađuju na glukozu. Jednom kada ona uđe u krvotok, glukoza (šećer) se distribuira kroz brojne stanice u tijelu i daje potrebnu energiju.
Iako svi ugljikohidrati pružaju energiju, važno je znati da su neke vrste ugljikohidrata zdravije od drugih. Ovisno o vrsti hrane koju jedete, ugljikohidrati mogu uzrokovati da vam razina šećera u krvi padne ili da enormno poraste. Oni čak mogu utjecati na to koliko ćete brzo ogladnjeti ili na to koliko ćete viška ugljikohidrata skladištiti.
Ljudi koji ne prate ili ne upravljaju unosom ugljikohidrata u svoj organizam imaju veći rizik od razvoja kroničnih bolesti poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Da biste bolje shvatili kako ugljikohidrati utječu na organizam, najbolje je znati razliku između jednostavnih i složenih ugljikohidrata.
Jednostavni ugljikohidrati
Jednostavni ugljikohidrati su brzi izvori energije. Sastoje se od kraćih molekulskih lanaca i lakše se probavljaju u usporedbi sa složenim ugljikohidratima. Njihovo jedenje rezultira naglim skokovima razine šećera u krvi što je korisno kada nam hitno treba energija.
Jednostavne ugljikohidrate često srećemo u prerađenoj hrani i dodanom šećeru. Veliki broj znanstvenih studija pokazao je da konzumiranje ove hrane, kao i zaslađenih napitaka, može doprinijeti razvoju različitih zdravstvenih problema.
S obzirom da se ove tvari brzo apsorbiraju, svaki višak šećera se pretvara u masti i skladišti za kasniju upotrebu. Ako se ove skladištene masti ne koriste, one se nakupljaju i doprinose povećanju tjelesne težine. Ovo može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući osteoartritis i moždani udar.
Međutim, postoje zdraviji izvori jednostavnih ugljikohidrata koje možete jesti. To su određene vrste voća i povrća, kao i neke žitarice.
Jednostavni ugljikohidrati se prirodno pojavljuju u ovim namirnicama, što ih čini idealnim za užinu tijekom dana. Štoviše, ove namirnice sadrže i druge korisne tvari poput vlakana, vitamina i minerala koji povećavaju njihov nutritivni sadržaj. Ove tvari pomažu usporavanje probave, tako da se razina šećera u krvi ne podiže prebrzo.