S ljetom, osim vrućina, susrećemo se i s brojnim člancima i korisnim savjetima o dijetama, nutricionizmu i prehrani koja će nam olakšati nadolazeće mjesece žege. Naziva je toliko da se vrlo lako pogubimo u moru pojmova i često se naglašava važnost intuitivnog jedenja. Ako volite guštati u hrani i niste pobornik dijeta niti odricanja u ljetnim mjesecima, LCHF prehrana mogla bi biti idealna za vas. Objeručke su je prigrlili modeli i foodie entuzijasti koji su svoje recepte skrojili po LCHF principima. O čemu je točno riječ i zašto je postala toliko popularna, doznajte u nastavku.
Nužno je smanjiti unošenje namirnica bogatih šećerom i škrobom i povećati konzumaciju ribe, mesa, raznolikog povrća i prirodnih masnoća.
Što je LCHF prehrana?
Low carb high fat poznata je i pod nazivima izvorna prehrana, Paleo, Primal i low carb. Možete zaključiti da se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu dobrih masnoća. Jedna od najčešćih zabluda s kojom ljudi kreću u nove životne navike i promjenu prehrane jest da mast treba zaobilaziti u širokom luku. No, najčešće su šećeri i prazne kalorije koje konzumiramo kroz jednostavne ugljikohidrate razlog zašto ne možemo smršaviti, riješiti se celulita i onih par centimetara viška oko struka.
Kako bi to izgledalo u praksi? Svakako je nužno smanjiti unošenje namirnica bogatih šećerom i škrobom. Povećati konzumaciju ribe, mesa, raznolikog povrća i prirodnih masnoća. Mliječni proizvodi, voće i orašidi također su dobrodošli, pa je paleta namirnica koje će se naći na tanjuru zaista široka. LCHF prehrana naziva se još i izvornom prehranom jer je najsličnija onoj naših predaka. Zašto su ugljikohidrati toliko ozloglašeni ako je dobro poznato da mozak bez njih ne može funkcionirati? Smanjenim unosom održava se stabilan šećer u krvi i pretjerano lučenje inzulina. Izbacivanjem rafiniranih i hidrogeniziranih biljnih ulja smanjuje se unos višestruko nezasićenih masnoća koje izazivaju upalne procese u tijelu.
Izvorna prehrana naših predaka
Već svi znamo da moderan način prehrane uključuje previše šećera, škroba i industrijskih prerađevina koje su glavni uzročnici modernih bolesti. LCHF prehrana u kratkom je vremenu okupila brojne sljedbenike i pokazala se kao odgovor na sveprisutni problem današnjice – prekomjernu debljinu. No, regulacija tjelesne težine tek je jedna prednost ovakvog pristupa hrani. Ono što će razveseliti mnoge jest da uz LCHF prehranu nema gladovanja, već se jede do sitosti koja nije određena veličinom porcije, a trik je u biranju namirnica.
Što jesti, što izbjegavati?
Namirnice koje mogu poslužiti kao baza:
Meso i perad, s tim da ne uklanjate masnoću i kožu, ali birajte organski uzgoj. Sve vrste ribe, rakova, školjaka i algi, no preporučuje se plava riba poput srdela i skuša. Fermentirani mliječni proizvodi odličan su izbor za doručak, a jaja bi trebala biti iz organskog uzgoja, kao i povrće koje raste iznad zemlje. Zanimljiv dio slijedi kada govorimo o masnoćama. Dozvoljena je mast u obliku maslaca, životinjske masti te hladno prešana ulja. Začinite obroke lukom, češnjakom i drugim začinskim biljem. Suhomesnati proizvodi u umjerenim količinama, ali samo oni bez nitrita, glutaminata i drugih opasnih kemikalija.
Anita Šupe, Istine i laži o hrani: PALEO, LCHF i ostale vrste zdrave prehrane