Koje su plaže među najljepšima na Jadranu?

Kristalno čisto more, mediteransko bilje koje stvara hlad i topli pijesak ili šljunak spoj su koji stvara savršenu prirodnu scenografiju za opuštajući i idiličan godišnji odmor. Jadranska obala omiljeno je mjesto za godišnji odmor koja iz godine u godinu jednaku reputaciju gradi i izvan Hrvatske. Uz kristalno čisto more kojim se, s razlogom, volimo hvaliti kao najljepšim na svijetu, netaknute šume i plaže oduvijek su prednost naše obale koja ju pretvara u atraktivnu destinaciju na karti svakog svjetskog putnika.

Daleko od gradske vreve skrivaju se male uvale, prostiru kilometarske pješčane i šljunčane plaže. Neke od njih turisti su već turisti otkrili i učinili svjetski popularnima, no zahvaljujući raznolikoj i razvedenoj obali, mnoge su još uvijek nepoznate što vam olakšava da pronađete svoj komadić raja ovo ljeto.

Kako bi pronašli svoju savršenu morsku oazu ovo ljeto ne morate putovati dalje od Jadranske obale, a u kojim se uvalama, gradovima i na kojim otocima kriju najljepše plaže otkrivamo vam u nastavku.

ŽULJANA VUČINE, PELJEŠAC

Plaža Žuljana Vučine mjesto je na kojem, posjetite li Pelješac, morate zastati i jednostavno uživati. Plaža je obrubljena borovom šumom koja stvara ugodan hlad. Ispred hladovine idealne za izležavanje i potpunu relaksaciju pruža se toplo tirkizno plavo more koje se na mjestima prelijeva u duboko modro.  U slučaju da imate cijeli vikend na raspolaganju skoknite do Dubrovnika – isplatit će vam se!

SAKARUN, DUGI OTOK

Ljubitelji pješčanih plaža svoju će jadransku oazu pronaći u plaži Sakarun na Dugom Otoku. Spoj kristalnog mora i bijelog pijeska proteže se na čak 800 metara, s 350 metara plitke do srednje duboke vode u kojoj će uživati i oni najmlađi plivači. Kako Sakarun već godinama puni stupce domaćih i stranih medija svojom ljepotom, kristalno plavim morem i zelenilom koje ga okružuje, uputite li se prema njegovom primamljivom plićaku tijekom ljetne sezone pripremite se na punu plažu. A ako imate višak vremena, svakako provedite vrijeme u Zadru.

BANJ, ŠIBENIK

Uz Šibensku katedralu, tvrđavu Sv. Mihovila, dva nacionalna parka u njegovoj blizi te odličan kulturni program i gurmanske specijalitet koje nudi tijekom čitavog ljeta, popularna plaža Banj još je jedan razlog zbog kojeg vrijedi posjetiti jednu od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj, Šibenik. Nakon potpune renovacije koja je započela s krajem sezone prošle godine, nova ljetna sezona plažu Banj pretvara u savršeno mjesto za sve one željne izležavanja, ali i avanturiste spremne na adrenalinska uzbuđenja.

KORNATI

Iza imena Kornati krije se stotine otoka čiji nestvarno lijepi krajolici pozivaju na istraživanje. Uputite se u otkrivanje brojnih uvala u kojima ćete pronaći pješčane ili šljunčane plaže. Savršeni izbor za ronioce, nautičare, ali i sve one koji nakon užurbane svakodnevice u gradu traže mjesto na kojem će uživati u osami. Plaže u uvalama brojnih Kornatskih otoka mjesto su na kojem se lunarni pejzaži prelaze u kristalno čisto more u kojem će svatko pronaći svoj djelić mirne oaze.

SKRIVENA LUKA, LASTOVO

Na južnoj strani jednog od najudaljenijih naseljnih otoka Jadranske obale krije se uvala Skrivena luka. Najljepša i najveća uvala otoka Lastova, zaštićena je od svih vjetrova i skrivena od pogleda s otvorenog mora. Mjesto u kojem nautičari pronalaze zaštitu od vjetra i uzburkanog mora, postat će vaša omiljena plaža za uživanje. Prekrasni vidikovci pružaju se sa stijena, a jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika Skrivenu luku pretvaraju u vrlo atraktivno turističko odredište. Obzirom da se otok Lastovo nalazi ‘na pola puta’ između dva povijesna grada Splita i Dubrovnika, razmislite o završetku vaše otočke avanture u jednom od ta dva grada.

SV. IVAN, CRES

U uvali ispod mjesta Lubenice na otoku Cresu nalazi se jedna od najljepših plaža na otoku Cresu. Do plaže možete doći pješice spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem s brodom, a nije na odmet spomenuti da put iz Rijeke nije dug i da će vam se isplatiti. Zbog svoje nepristupačnosti, na plaži Sv.Ivan uvijek ćete pronaći idealno mjesto za miran odmor, bez previše kupača. Fini šljunak i hladovina ispod krošnji mediteranskog bilja svaki će dan odmora učiniti savršenim.

STINIVA, VIS

Biser splitskog arhipelaga svakako je otok Vis, a najveća tajna otoka je predivna plaža u uvali obgrljenoj stijenama koje ju skrivaju čak i od brodova u prolasku. Skrivenost uvale i plaže Stinive dio su njezinog mističnog allura. Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim putevima kroz strme stijene ili ako unajmite taxi brod koji je jedno od rijetkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz mali prolaz između stijena širok tek nekoliko metara.

BLAĆE (LIMUN), MLJET

Plaža Blaće na Mljetu je pješčana laguna duga oko kilometra i zaštićena niskim stijenama prema otvorenom moru, dok je s druge strane okružuje borova šuma. Iako je put do nje je makadamski, spoj čistog mora i pijeska vrijedan je truda. S obzirom na to da je dubina vode u laguni oko metar, ova predivna plaža idealno je mjesto za obitelji s djecom koja će bezbrižno uživati u plićaku.

RAJSKA PLAŽA, RAB

Gotovo dva kilometra kristalno čiste vode i očuvanog okoliša koji ju okružuje spoj je koji je Rajskoj plaži na Rabu osigurao mjesto na CNN-ovoj listi Top 100 svjetskih plaža. Posjetiteljima plaže duž obale osim prirodnih ljepota nude se brojni sadržaji poput odbojke na pijesku, tobogan, parasailinga i drugih zabavnih sadržaja. Na južnom dijelu nalazi se dio na kojem će u ljepoti ove plaže moći uživati i vaš kućni ljubimac.

KRALJIČINA PLAŽA, NIN

Ako volite nepregledne pješčane plaže tada je za vas svakako pravo mjesto Kraljičina plaža u Ninu, pored Zadra. Nekoliko barova, pogled na Velebit i pijesak dokle vam pogled seže, najbolje od najboljeg rekli bi mnogi.

PLAŽA PASJAČI U KONAVLIMA

Ova prekrasna plaža nalazi se iza strmih litica, a do nje jedino možete doći spuštajući se niz duge, prilično fotogenične i vrlo strme stepenice koje su usječene u stijenu. Stijena je na 250 m nadmorske visine, tako da je spust, no i uspon, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, a niti brodice ne zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ovaj idealan položaj djelomično je zbog nepristupačnog terena, a djelomično zbog njezinog tajanstvenog položaja.

 

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.