Ljeto teško možemo zamisliti bez sočnih plodova smokve prepunih antioksidansa i nutrijenata. Obožavamo ih, bilo da ih jedemo svježe ili sušene. No, osim što su pravi užitak za nepce, plodovi Ficus carice itekako mogu pomoći u ublažavanju određenih zdravstvenih tegoba. I to ne samo zatvora, kod kojeg se smokva uobičajeno koristi. Jeste li znali da se smokve u narodnoj medicini primjenjuju i za liječenje zubobolje, grlobolje, oteklina, čireva, bradavica i kašlja? Bile su s razlogom iznimno cijenjene još u starom Rimu i Grčkoj.
Smokve, svježe ili sušene, iznimno su bogate antioksidansima, sadrže vitamine A, B, C, E i K te minerale magnezij, cink, selen, bakar, željezo, kalij i kalcij, kao i lutein i karoten. Zanimljivo je i to da sušene smokve sadrže čak triput više magnezija od svježih te se preporučuju onima koji pate od tjeskobe, PMS-a i loše koncentracije. Njihovom ćete konzumacijom dodatno osnažiti i imunitet te opskrbiti organizam važnim nutrijentima. No, ovo omiljeno slatko voće obiluje i prirodnim šećerom, stoga s njegovom konzumacijom ne trebate pretjerivati imate li dijabetes ili pazite na kilograme.
Smokve su izvrsne za probavu! Konzumacijom svega par smokava dnevno možete se riješiti zatvora.
Dobrobiti smokve za zdravlje
1. Odličan prirodni lijek za probavu
Smokve su izvrsne za probavu! Konzumacijom svega par smokava dnevno možete se riješiti zatvora. To nimalo ne čudi jer se radi o voću najbogatijem vlaknima, osobito bogato topivim vlaknom pektinom.
Osim što ih kod loše probave i konstipacije možete jesti same (svježe ili sušene), možete ih kombinirati i sa suhim šljivama, koje su također izvrsne za probavu.
U 2 dl vode stavite nekoliko suhih smokava i nekoliko suhih šljiva pa ostavite da odstoje do jutra. Sutradan popijte tekućinu, a plodove pojedite. Zaista izvrstan recept za dobru crijevnu peristaltiku!
Smokve u maslinovom ulju
Suhe smokve možete potopiti u maslinovo ulje te ih pohraniti u hladnjak na 40 dana. Nakon toga ih možete konzumirati po jednu prije obroka. Ovaj je prirodni lijek odličan ne samo kod zatvora, nego i kod astme, helikobakterije, bronhitisa i anemije.
2. Pomažu kod bubrežnih kamenaca
Konzumacija smokava preporučuje se i onima koji imaju bubrežne kamence.
5-6 svježih smokava stavite u 2 dl vode i skuhajte ih. Jedite tako kuhane smokve svaki dan tijekom mjesec dana. To će pomoći razgradnji bubrežnih kamenaca.
3. Smanjuju šum u ušima
Smokve mogu ublažiti i neugodan problem šuma u ušima.
Zgnječite 200 g smokava te ih pomiješajte s 20 g mljevenih sjemenki gorušice. Tu pastu namažite na gazu i prislonite na uho.
4. Koriste se u liječenju rana i opeklina
Suhe smokve možete koristiti i kao pomoć u liječenju rana i opeklina.
Suhu smokvu skuhajte u vodi ili mlijeku, a nakon što se malo ohladi, prerežite je i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je rana veća, upotrijebite nekoliko smokava.
5. Pomažu uklanjanju kurjeg oka i bradavica
Za uklanjanje bradavica i kurjeg oka najčešće se koristi mliječni sok koji iscuri kada se otkine svježa smokva ili list. No, za to se može koristiti i svježa smokva.
Uzmite svježu smokvu, prerežite je, pa unutrašnju stranu prislonite na kurje oko. Zavežite maramicom ili gazom i ostavite da djeluje do jutra. Sutradan uklonite gazu, pa stopalo uronite u vruću vodu na 10-ak minuta. Za sat vremena pokušajte ukloniti kurje oko. Ako ne uspije odmah, ponovite postupak tijekom nekoliko noći.
Mliječnim sokom od smokve možete redovito mazati kurje oko ili bradavicu, koja bi nakon nekog vremena sama trebala otpasti.
6. Smanjuju rizik od zloćudnih bolesti
Zahvaljujući obilju antioksidansa smokve djeluju i protiv štetnih učinaka slobodnih radikala u organizmu. Njihovom konzumacijom možete smanjiti i rizik od nastanka tumora i karcinoma prostate, dojke, kože, pluća i debelog crijeva. Kada im je sezona, konzumirajte po nekoliko svježih smokava dnevno, a tijekom zime njihovu sušenu varijantu, koja je također bogata vitaminima i mineralima.
7. Pomažu kod upale grla i kašlja
Suha smokva može ublažiti grlobolju i kašalj.
Izmiksajte nekoliko suhih smokava u blenderu, pa ih pomiješajte s malo meda. Kada vas muči kašalj ili osjećate peckanje u grlu, cuclajte manju količinu ove mješavine od smokve i meda.