Rukola i njezine dobrobiti

Sezonsko voće i povrće uvijek su najbolji izbor, jer osim što je cjenovno najpovoljnije, najbogatije je zdravim nutrijentima i najmanje tretirano nepoželjnim sredstvima.

Sezonska hrana je prirodno bogata upravo onim hranjivim tvarima koje nas štite od karakterističnih bolesti tih razdoblja. Stoga nam praćenje ciklusa rasta i dozrijevanja u prirodi, te konzumiranja plodova koje nam priroda baš u to vrijeme nudi pomaže da održimo funkcije koje su u određeno godišnje doba fiziološki krhkije, ali i da sačuvamo sklad i harmoniju s prirodom i uživamo u tim plodovima.

Jedna od sezonskih namirnica koju je iznimo dobro konzumirati baš u ovo vrijeme je rukola.

Rukola je odličan izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K.

Ljekovitost rukole

Rukola (ili rikula) je vrijedna namirnica koja u 100 grama sadrži samo deset kalorija, ali obiluje vitaminima A, C, K, riboflavinom i folnom kiselinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem. Jedan obrok rukole donosi 83% preporučene dnevne doze vitamina K te 38% preporučene dnevne doze vitamina A.

Magnezij i cink najvažniji su sastojci koji čine rukolu moćnim afrodizijakom. Ne samo što štite organizam od stresa, nego pomažu u sintezi spolnih hormona. Zbog njenih blagotvornih učinaka na libido i potenciju, znanstvenici su je prozvali i „ljubavnom drogom“.

Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rukola obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju. Kao svo povrće iz obitelji krstašica, rukola stvara glukozinolate, koji se u probavnom traktu pretvaraju u izotiocinate.

Izotiocinati s brojnim antioksidantima iz rukole reguliraju imunološki sustav, sprečavaju makularnu degeneraciju i osteoporozu te aktivno štite od raka. Rukola je bogata klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou. Pogodna je i za kelatnu terapiju, koja se provodi radi izbacivanja teških metala iz organizma. To je dovoljno razloga da ovu vrijednu namirnicu dodate u vaš meni.

Rukola obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Rukola u kulinarstvu + RECEPTI

Rukola se priprema kao salata ili kuha se kao povrće, što daje velik izbor za eksperimentiranje. Ona je odličan dodatak miješanim salatama, tjesteninama i pitama te ukusan prilog uz rižu i krumpir.

Njen se oštar okus dobro sjedinjuje s citrusima, kruškama, orasima, rajčicama i robusnim sirevima poput parmezana, kozjeg ili plavog sira. Njome možete posipavati pizzu i tjesteninu. Na pizzu je stavljajte tek nakon što je izvađena iz pećnice.

Pesto od rukole s pistacijem

Sastojci:

100 g rikule

40 g očišćenih pistacija

3-4 žlice naribanog parmezana

maslinovo ulje

sol

Priprema:

Rukolu operite i ubacite u posudu s prokuhanom i malo posoljenom vodom. Kuhajte ne više od 40 sekundi. Ocijedite je i ostavite da se prohladi. Prohlađenu rukolu smrvite štapnim mikserom u glatku kremu.

Pistacije stavite u mužar i smrvite ih što sitnije. Dodajte mrvicu morske soli i naribani parmezan pa nastavite miješati. Ako želite malo jači okus dodajte i malo češnjaka. Polako dodajite maslinovo ulje dok ne dobjete glatku kremu.
Dodajte kremu od rukole, izbalansirajte okus (dodajte začine po želji) i gustoću – ako je pregusto dodajte još malo ulja ili vode u kojoj se rukola kuhala.

Crostini od rukole

Sastojci:

integralni kruh

puna šaka rikule

sol

maslinovo ulje

Priprema:

Opranu i osušenu rukolu usitnite. Dodajte malo maslinovog ulja i usitnjavajte dok ne dobijete uljasti miks.

Dobivenu smjesu pomiješajte s drobljenim kruhom, začinite i pecite na 250 stupnjeva između 30 i 45 minuta, dok ne postane hrskavo.

Crostine je najbolje poslužiti uz krem juhu ili fondue od sira.

Bruschette od rukole, kozjeg sira i jagoda

Sastojci:

jagode

rukola

kozji sir

balzamički ocat

sol i papar

integralni kruh

Priprema:

Jagode pomješajte s balzamičnim octom.

Na intehralni kruh poslažite kozjeg sira po želji, zatim stavite jagode i rikolu. Sve zajedno poslažite na protvan i krazko zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.

Slatke jagode i teški sir s gorkastom rikulom dat će savršeno uravnotežen okus.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads