Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu – točno 0,18 grama. U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.
Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4.000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. U njemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.
Ljekovitost i sastav rogača
Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv.
1. Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži vitamin E i vitamine B skupine te željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen.
2. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.
3. Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize.
4. Zbog visokog udjela fosfora i kalcija, rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju te smanjuje rizik od osteoporoze.
5. U studijama se pokazalo da sprečava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.
Rogač se pokazao kao namirnica koja sprečava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.
Ljekovita svojstva rogača:
– sprečava probavne tegobe
– smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
– potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
– osnažuje imunitet
– djeluje protiv alergija
– štiti zdravlje srca i krvnih žila
– jača kosti
Rogač – prijatelj djece
Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štite od određenih toksina i slobodnih radikala. Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine. Tada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su djeca u Španjolskoj, koja su konzumirala rogač, rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.
To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad oboljela od proljeva bila liječena ili rogačem ili konvencionalnim lijekovima. Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok je kod skupine na konvencionalnim lijekovima oporavak trajao dvostruko dulje. Prvoj skupini također se brže normalizirala i tjelesna temperatura i težina.
Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Ovaj lijek pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom koji se javljaju kod beba i male djece.
Zbog svog vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je namirnica pogodna za dojenčad već od 6 mjeseci nadalje. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.
Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štite od određenih toksina i slobodnih radikala.
Rogač smanjuje kolesterol i šećer u krvi
Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. Zbog svoje specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile. Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima, poput rogača, značajno pomaže pri reduciranju kolesterola i šećera u krvi.
U jednoj studiji na skupini ispitanika koja je svakodnevno konzumirala rogač dobiveni su sljedeći rezultati. Ukupna razina kolesterola kod ispitanika smanjila se za 18 %, dok se razina LDL kolesterola smanjila za 23 %.
Rogač u kulinarstvu
U kulinarstvu se najčešće koristi mljeveni prah rogača, koji služi kao odlična zamjena za kakao. Rogač se u prehrambenoj industriji koristi kao biljni zgušnjivač i stabilizator.
Odlična je zamjena za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima. Mahune i sjemenke se mogu jesti sirove, dok se mljevene pržene sjemenke upotrebljavaju kao nadomjestak za kavu.
Zbog jakog vezivnog svojstva odličan je u pripremi slastica i proizvoda od tijesta. Izuzetno je sladak i potrebno ga je koristiti u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima.
Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima. Mljeveni rogač možete kupiti u većini trgovina, a mahune rogača u supermarketima, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.
Ljekoviti pripravci od rogača
Čaj protiv gihta
Sastojci:
- 2 rogača
- 3 dl vode
Priprema:
Razlomite rogače na manje komade i prokuhajte ih u 3 dl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do jutra. Procijedite ga i popijte natašte.
Ponavljajte postupak 20 – 25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.
Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava
Sastojci:
- 5 g rogača
- 1 dl vode
Priprema:
Na laganoj vatri prokuhajte 5 grama rogača i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu komadići rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke. Pijte prije jela, 2 – 3 puta na dan, po 1 dl.
Kolač s rogačem
Sastojci:
- ¾ šalice kokosovog ulja
- ¾ šalice muscovado šećera ili meda
- 1 šalica integralnog brašna
- ½ šalice zobenog mlijeka
- 100 g mljevenog rogača
- 100 g grožđica
- 2 banane
- 3 – 4 naribane jabuke
- ½ čajne žlice sode bikarbone
- 50 g tamne čokolade za glazuru
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke (osim čokolade) i pecite na podmazanom limu (ili u posudi za pečenje) 25 minuta, na 180 stupnjeva. Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.
Veganski puding od rogača i banana
Sastojci:
- 2 manje banane
- 1 jušna žlica mljevenog rogača
- 2 jušna žlice soka od naranče
- 1 jušna žlica mljevenih orašastih plodova
Priprema:
Izgnječite banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove. Sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding odmah je gotov.
Veganska vruća čokolada za mirisnu i toplu zimu
Veganska vruća čokolada za mirisnu i toplu zimu
Veganski croissant koji zbog toga nije izgubio svoj francuski potpis