Dr. Tihana Mazalin: Bolest štitnjače bolest je modernog doba

Razumijevanje između liječnika i pacijenta od neizmjerne je važnosti i predstavlja okosnicu kvalitetnog odnosa kada je zdravlje u pitanju. A kada se to razumijevanje, stručnost i posvećenost potvrdi i izborom za najdoktora po mišljenju pacijenata, znate da je riječ o izuzetnoj osobi i liječnici. Upravo sve to je dr. Tihana Mazalin čija je ordinacija proglašena jednom od najboljih ginekoloških ordinacija prema izboru pacijentica na području Zagreba. Kada bismo je predstavljali biografski, izgledalo bi to ovako…

Dr. Tihana Mazalin završila je Medicinski fakultet u Zagrebu 1989. godine. Od 1992. do 1996. bila je na specijalizaciji iz ginekologije i porodništva u KB Merkur te uspješno položila specijalistički ispit. Prvo radno iskustvo nakon specijalizacije stekla je u DZ Studenata. 14 godina radila je u privatnom zdravstvenom sektoru.
~
Utemeljila je Ginekologiju Mazalin 2011. godine koja od tada samo raste i razvija se. Uspješna ordinacija i zadovoljstvo sve većeg broja pacijentica najveća su nagrada za dugogodišnji trud. Ginekologija Mazalin 2018. godine se razvila u Polikliniku Mazalin. Osim ginekoloških usluga, Poliklinika Mazalin i njezin stručni tim pružaju i usluge radioloških pregleda, uključujući i UZV štitnjače.
~
A evo kako bi se dr. Tihana Mazalin ukratko predstavila sama, kroz svoj rad i svoju liječničku praksu posvećenu prvenstveno ženama i njihovim problemima.
~

Dr. Mazalin, ženama ste omiljena ginekologica, dobitnica ste nekoliko priznanja za izvrsnost kao liječnica, što je nesumljivo priznanje Vašoj predanosti. Što je to što čini razliku među liječnicima?

Prije svega, hvala vam na lijepim riječima. Vjerujem da svaki liječnik, kao i svaka osoba, ima jače strane i one na kojima mora više poraditi. Svakako je bitno da je zdravlje pacijentice na prvom mjestu, kao što stalno naglašavamo u Poliklinici. Važno je da pacijent osjeti individualan pristup i brigu, profesionalan, a opet opušten i prijateljski pristup.

Nakon 14 godina rada u privatnoj praksi, odlučili ste se za samostalan rad. Kako je bilo u samim počecima, a kako je sada, nakon gotovo 9 godina? Osim što ste proširili djelatnost, što je to što ih je obilježilo?

Počeci su bili izazovni, nismo niti slutili gdje ćemo biti u budućnosti. Odlučiti se na ovaj korak nije bilo jednostavno, ali došlo je u pravom trenutku. Zahvalni smo na našim pacijenticama koje su iz godine u godinu prepoznale naš rad i kvalitetu te nam omogućile da danas budemo tu gdje jesmo. Prethodnih skoro 9 godina obilježila je predanost, rast, razvoj i prije svega, timski rad.

Kako to da ste se, uz ginekologiju, odlučili baš za proširenje spektra usluga na radiologiju? Koji su pregledi najzastupljeniji u Vašoj Poliklinici?

Radiologija je bila logičan odabir. Htjeli smo omogućiti pacijenticama širi spektar srodnih usluga, koje sada mogu napraviti u našoj Poliklinici (ultrazvuk dojki, ultrazvuk štitnjače, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk urotrakta i color doppler vena te pretrage iz krvi). Preventivni pregledi jako su važni za zdravlje svake žene i to je ono što pokušavamo prenijeti i ženama diljem Hrvatske. A od radioloških pregleda najzastupljeniji su ultrazvuk dojki i štitnjače.

Planirate li i neka buduća širenja djelatnosti u okviru Poliklinike Mazalin? U kojem smjeru bi to proširenje usluga išlo?

Imamo ideja i viziju za budućnost. Međutim ne bih ništa otkrivala dok za to ne bude vrijeme.


Na ginekološke i radiološke preglede dolazi Vam velik broj oboljelih od bolesti štitnjače. Zamjećujete li porast broja oboljelih, kakva su općenito opažanja o bolestima štitnjače i njihovo
g rasprostranjenosti?

Bolest štitnjače je bolest današnjeg doba, zbog stresnog i užurbanog načina života. U večini slučajeva radi se o usporenom radu štitnjače (hipotireozi) ili autoimunoj bolesti štitnjače (Hashimoto). Pacijentice najčešće imaju kliničke simptome (umor, pad koncentracije, usporavanje metabolizma, debljanje) pa se zbog toga obrate liječniku. Naročito je porast bolesti vidljiva kod mlađe populacije što se opet povezuje s načinom života, nezdravom prehranom, stresom itd..

Jedan od velikih problema oboljelih od bolesti štitnjače je i neplodnost. Kakva su Vaša iskustva, u kolikoj mjeri je ovaj problem prisutan kod Vaših pacijentica?

Sterilitet je nešto s čime se u Poliklinici susrećemo svakodnevno, bilo da se radi o ženskom ili muškom sterilitetu.Sve češće neplodnost je prisutna kod muškaraca. Ako par pokušava ostvariti trudnoću redovitim odnosima dulje vrijeme (6-12 mjeseci), a trudnoća nije ostvarena, bilo bi dobro obratiti se liječniku radi daljnjih uputa.

Osim redovitih ginekoloških pregleda, koji su danas najčešći problemi zbog kojih žene dolaze kod ginekologa?

Danas žene dolaze radi neredovitog ciklusa, nepravilnih krvarenja, lokalnih infekcija, planiranja trudnoće.

Smatrate li da se dovoljno učinilo po pitanju svjesnosti o važnosti redovitih ginekoloških pregleda?

Nažalost nije se dovoljno učinilo po pitanju svjesnosti o važnosti redovitih ginekoloških pregleda. Stav Poliklinike je da bi se edukacija o spolnosti i važnosti ginekoloških pregleda trebala uvesti u osnovne škole. Prisutno je sve ranije stupanjeu spolne odnose te bi trebalo povećati svijest o spolno prenosivim bolestima. Velika je učestalost hpv-a kod mladih djevojaka što može dovesti do ozbiljnih komplikacijama u budućnosti.

Jeste li pobornica menstrualnih čašica? Što kažete svojim pacijenticama na pitanje o njima?

Preporučam svojim pacijenticama menstrualnu čašicu. Higijenski ulošci su većinom od sintetskih materijala što može dovesti do alergijskih reakcija. Ako se pravilno koristi menstrualna čašica može biti najbolji izbor za vrijeme trajanja menstrualnog krvarenja.

Kojih biste 5 najvažnijih savjeta o zdravlju podijelili s našim čitateljicama?

1. Brinite o prehrani, pokušajte biti umjereni u svemu.

2. Što je moguće više izbjegavajte stres i brinite o mentalnom zdravlju.

3. Bavite se nekom fizičkom aktivnošću, barem 20 minuta na dan, najbolje ujutro.

4. Slušajte svoje tijelo i odvojite barem pola sata na dan za sebe.

5. Naravno, redovito idite na preventivne preglede.

Poznato je da i sami prakticirate zdrav način života. Što biste preporučili čitateljicama, kako zdravo živjeti u svakodnevnim poslovnim i obiteljskim obavezama i kako zadržati mladenački duh i u zrelijim godinama?

Pokušavam prakticirati zdrav način života, međutim ne uspijem u tome uvijek. Nije jednostavno uskladiti sve obaveze i održavati taj mladenački duh koji ste spomenuli. Ono što meni pomaže je provođenje vrijeme sa dragim ljudima, odmor kada god je to moguće. Svaki član tima Poliklinike je izuzetan i to je svakako nešto na čemu sam zahvalna i što mi olakšava svakodnevan rad.

Što Vas osobno najviše opušta?

Šetnja sa psom, boravak u prirodi, odlazak na more aktivnosti su koje me najviše opuštaju. A nekada je to gledanje filma ili serije.

Dr. Tihana Mazalin: Neplodnost – sve što trebate znati o ovom problemu

Poliklinika Mazalin: Prvi UZV štitnjače i kako se pripremiti

Čemu služi UZV abdomena i zašto je tako važan?

Dr. Tihana Mazalin: Što je Hashimotov sindrom?

Tim Poliklinike Mazalin: Čvor na štitnjači

Poliklinika Mazalin: Vi i Vaše zdravlje ste nam na prvom mjestu

Zadržavanje tekućine u tijelu

Dr. Tihana Mazalin
Dr. Tihana Mazalin

Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva 2011. godine utemeljila je Ginekologiju Mazalin. Uspješna ordinacija i zadovoljstvo velikog broja pacijentica dovele su 2018. godine do osnivanja Poliklinike Mazalin, a dr. Tihani Mazalin nekoliko godina uzastopno titulu jednog od najboljih liječnika u Hrvatskoj.