Volite li brze i osvježavajuće proljetne obroke, koji usto podižu energiju? Uputite se na obližnju tržnicu ili u vlastiti vrt – po najzdravije i najhranjivije sastojke. Najbolje što svom organizmu možete priuštiti za toplijih dana jesu raznobojne, ukusne i zdrave proljetne salate, bilo povrtne ili voćne.
Za njihovu vam pripremu zaista ne treba puno vremena. Matovilac, radič, rikula, cikla, mladi luk, bob prava su riznica antioksidansa, vitamina i minerala. Osim što su hranjive, one će vašem organizmu priuštiti odličan detoks.
Matovilac, radič, rikula, cikla, mladi luk, bob prava su riznica antioksidansa, vitamina i minerala.
A da bi se vaše salate pretvorile u kompletan obrok, možete im dodati, primjerice, kuhani slanutak, bulgur, smeđu rižu, grašak, bob, kvinoju, kozji sir ili orašaste plodove. Te su namirnice bogate bjelančevinama ili proteinima, pa su odličan izbor za vegane i vegetarijance.
Različito zelenje, poput baby špinata i kelja, možete dodati u salatu svježe i sirovo, važno je samo da ga prethodno dobro operete. Dodajete li u salatu blitvu i kupušnjače poput prokulica ili brokule, prethodno ih malo blanširajte. Svaku od navedenih salata začinite dresingom po želji, bilo da odaberete limun, jabučni ocat i maslinovo ulje ili pak balzamični ili rižin ocat. I uživajte u raskoši okusa!
Vladarice proljeća
RIKULA
Rikula je jedna od ukusnih salata koja je dostupna u proljeće. Bogata je, među ostalim, vitaminima K i A, folatima, klorofilom i vlaknima. Ta salata pomalo gorkasta okusa odlična je za krv, srce i kosti te izvrsno hidratizira i čisti vaš organizam.
DIVLJE ŠPAROGE
Za proljetnu salatu što češće birajte i – divlje šparoge! Riječ je o izuzetno zdravom samoniklom povrću. Šparoga se s razlogom smatra kraljicom proljeća. Ona obiluje brojnim mineralima, poput fosfora, mangana, kalija, selena, magnezija, željeza, kalcija… Sadrži i vitamine K i E, koji čuvaju vaše kosti te vas štite od utjecaja slobodnih radikala.
BOB, ROTKVICA, MLADI LUK
Ne zaboravite svoje salate obogatiti i mladim bobom, rotkvicom i mladim lukom, u čijim zdravim i neodoljivim okusima te bogatstvu antioksidansa možete uživati – neograničeno!
Bob je izvrstan za dijabetičare te potiče dobro raspoloženje. Rotkvica čisti probavne organe i jetru od toksina, djeluje kao prirodni diuretik te izvrsno hidratizira. Mladi luk djeluje antikancerogeno te obiluje zdravim polifenolima.
CIKLA I MRKVA
Čak i ako ne znate što biste si pripremili, ako pri ruci imate samo ciklu i mrkvu, od ove dvije namirnice možete napraviti jednostavnu, a superzdravu proljetnu salatu. Samo ih ogulite, naribajte i pomiješajte i eto obroka, koji će vas prvo osvojiti bojom, a kad ga kušate, i svježinom okusa. Cikla i mrkva nahranit će vašu krv, potaknuti vašu probavu te osnažiti i energizirati vaš organizam.
METVICA
Radite li voćne salate, možete ih posuti i s malo svježe metvice, koja će im dati izvrsnu aromu. Metvica je veliki saveznik zdravlja vaše jetre te pomaže njenom detoksu.
5 zdravih proljetnih salata za energiju i vitalnost
Ove salate mogu biti prilog uz ručak, a budući da su hranjive i pune nutrijenata, mogu vam poslužiti i kao zamjena za jedan obrok.
1. Salata od rotkvica, mladog luka i slanutka
Sastojci:
- 10 rotkvica, narezanih
- 3 srednje rajčice, narezane
- pola šalice narezanog mladog luka
- 1/4 šalice crvenog luka, narezanog
- šaka kuhanog slanutka
- prstohvat crnog papra, po želji
- maslinovo ulje i himalajska sol
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli te dodajte malo jabučnog octa, maslinova ulja i soli. Ova je salata bogata likopenom i proteinima, pa će vas opskrbiti dodatnom dozom energije. Izvrstan je izbor za vegane i vegetarijance.
2. Salata od avokada, špinata i korijandra
Sastojci:
- 6 manjih rajčica
- 2 manja zrela avokada
- 1,5 šalica svježeg baby špinata
- 1 žličica nasitno nasjeckane korice limete (iz eko uzgoja)
- 1/4 šalice soka od svježe limete
- 3 žlice narezanog svježeg korijandra
- 3 žlice maslinova ulja
- 1/4 žličice himalajske soli
- prstohvat crnog papra, po želji
Priprema:
Za dresing, u posudici pomiješajte sok i koricu limete, maslinovo ulje, korijandar, sol i papar pa time prelijte rajčice, avokado i baby špinat.
3. Salata od šparoga, boba i tikvica
Sastojci:
- 1 svežanj divljih šparoga
- 1 šalica svježeg graška
- pola šalice kuhanog boba
- 5 rotkvica, narezanih na ploške
- 2 srednje tikvice, narezane na trakice
- šaka salate po želji, primjerice rikule ili matovilca
- oko 100 g kozjeg sira
- malo soka od limuna
- pola šalice preprženih lješnjaka
- maslinovo ulje
- morska ili himalajska sol
- papar po želji
Priprema:
Šparogama odrežite drvenasti dio. Poškropite ih maslinovim uljem pa ih zapecite 5-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Zatim ih ostavite da se malo ohlade.
Pomiješajte malo soka od limuna s maslinovim uljem. U zdjelu stavite kozji sir pa ga lagano zgnječite vilicom. U sir umiješajte malo dresinga od limuna. Dodajte šparoge te malo posolite i popaprite.
U velikoj zdjeli pomiješajte salatu, grašak, bob, rotkvice i tikvice narezane na trake. Na te sastojke stavite kozji sir sa šparogama.
Pospite cijelu salatu preprženim lješnjacima pa prelijte s još malo dresinga od limuna i maslinova ulja. Po želji, dodajte na salatu i nekoliko ploški limuna.
4. Salata od borovnica, špinata i jagoda
Sastojci:
- 3 žlice soka od limuna
- 3 žlice rižina octa
- 2 žlice meda
- 1 žlica maslinova ulja
- 1/4 žličice morske ili himalajske soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 2 šalice borovnica
- šaka baby špinata
- 1/2 šalice jagoda
- 1/4 šalice badema u listićima
Priprema:
Za dresing, pomiješajte u zdjelici sok od limuna, rižin ocat, med, maslinovo ulje, sol i papar. Ostale sastojke stavite u veliku zdjelu pa prelijte dresingom te izmiješajte.
5. Salata od krastavaca, rajčice i bosiljka
Sastojci:
- 1/4 šalice balzamičnog octa
- 1/4 šalice rižina octa
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, usitnjena
- 2 žličice soka od limuna
- 1/2 žličice morske soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 2 velika krastavca, narezana
- 7-8 mini rajčica
- 1/2 manjeg ljubičastog luka
- malo smrvljenog feta sira
- 1 žlica narezanog svježeg bosiljka
Priprema:
Za dresing, u zdjelici pomiješajte ocat, maslinovo ulje, češnjak, sok od limuna, sol i papar. Ostale sastojke stavite u veću zdjelu pa prelijte dresingom i dobro izmiješajte.
Ovim salatama možete dodati i druge sastojke po želji, primjerice zeleno lisnato povrće, citruse, mango, orašaste plodove, začine…Poigrajte se proljetnim okusima i svakako iskoristite svaku namirnicu koju ste kupili ili ubrali u svom vrtu!