Sve veći broj ljudi pati od artritisa, degenerativne bolesti zglobova. To nije nimalo čudno s obzirom na moderan stil života, problem pretilosti i lošu prehranu, baziranu na procesiranim namirnicama koje potiču upalne procese u organizmu.
Zglobna hrskavica djeluje poput jastučića koji štiti zglob tijekom kretanja. Kod artritisa hrskavica je oštećena te se javljaju ukočenost, smanjena pokretljivost, otekline i bolovi u zglobovima. Sve to uvelike narušava kvalitetu svakodnevnog života.
Dobra je vijest ta da, iako se s godinama vaši zglobovi i hrskavica neizbježno troše, možete ih dodatno zaštititi zdravim stilom života i konzumacijom namirnica koje podupiru stvaranje kolagena. Riječ je o hrani koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, magnezijem te vitaminima C i K, koji uvelike pridonose zdravlju zglobne hrskavice.
Ove bi se namirnice svakako trebale naći na vašem jelovniku kako biste dodatno osnažili svoje zglobove.
Hrana koja regenerira zglobove
1. MAHUNARKE
Tijekom upalnog procesa u zglobovima s vremenom može doći do uništenja kolagena i hrskavice. Da biste to spriječili, što češće konzumirajte – mahunarke! Riječ je o hrani koja ima snažna protuupalna svojstva.
Mahunarke, poput graha, graška, leće i slanutka, sadrže proteine, odnosno bjelančevine, koje su sastavni dio kolagena. Zahvaljujući tome, ove namirnice mogu pomoći u obnovi kolagena, a samim time i hrskavice zgloba. One usto sadrže i iznimno važnu aminokiselinu lizin koja također pridonosi regeneraciji zglobova.
Mahunarke, poput graha, graška, leće i slanutka, sadrže proteine, odnosno bjelančevine, koje su sastavni dio kolagena.
2. SMEĐA RIŽA
Smeđa riža je iznimno bogata magnezijem, mineralom koji potiče proizvodnju hijaluronske kiseline. O hijaluronskoj kiselini se danas sve više govori. Ona se, baš kao i kolagen, prirodno nalazi u ljudskom organizmu. Čest je sastojak kozmetičkih proizvoda za mladolik izgled, kao i injekcija koje se daju osobama koje imaju problema sa zglobovima.
Hijaluronska kiselina prirodni je ovlaživač koji „podmazuje“ zglobove pri kretanju te amortizira pokret. Stoga je iznimno važna za zdravlje zglobova. Kako se ona s vremenom polako gubi iz organizma, zglobovi su sve skloniji oštećenju i propadanju.
3. PROKULICE I MASLINOVO ULJE
Ovo povrće koje izgleda poput mini verzije kupusa obiluje vitaminom K, koji je od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju i zglobova. Prokulice je najbolje kratko kuhati i konzumirati u kombinaciji s ekstra djevičanskim maslinovim uljem,koje je također izvor vitamina K te djeluje protuupalno. Na taj način ostvarujete dvostruki učinak zaštite svojih zglobova.
4. CITRUSNO VOĆE
Budući da citrusno voće, poput naranči, limuna, mandarina i grejpa, obiluje vitaminom C, njegovom konzumacijom zaštitit ćete zglobove i kosti. Naime, poznato je da upravo ovaj vitamin pridonosi formiranju kolagena u organizmu.
Vitamin C kao snažan antioksidans čuva stanice i vezivna tkiva u organizmu od daljnjih oštećenja. Usto djeluje protuupalno smanjujući otekline oko zglobova. Možete konzumirati i druge namirnice bogate vitaminom C, poput zelenog lisnatog povrća, paprike i kiselog kupusa. Na taj način potaknut ćete ne samo regeneraciju zglobova i hrskavice nego ćete zaštititi cijeli organizam.
5. BADEMI I OSTALO ORAŠASTO VOĆE
Puno je razloga zašto biste slane ili slatke grickalice prepune šećera trebali zamijeniti bademima i drugim orašastim voćem, poput oraha, indijskih oraščića, lješnjaka… Jedan od njih je i što čuvaju vaše zglobove od propadanja.
Bademi su, naime, bogat izvor omega-3 masnih kiselina, mangana i vitamina E. Poznato je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu, dok vitamin E je snažan antioksidans koji štiti stanice od propadanja. Mangan potpomaže u proizvodnji glukozamina u našem organizmu, a koji ima ključnu ulogu u izgradnji zdrave zglobne hrskavice.
Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu, dok vitamin E je snažan antioksidans koji štiti stanice od propadanja.
6. ČEŠNJAK
Zahvaljujući tome što sadrži sumpor, češnjak ima ulogu zaštitnika naših zglobova i kostiju. Sumpor pridonosi stvaranju kolagena, ublažava upalna stanja u organizmu te smanjuje bolove u zglobovima. Osim u češnjaku, sumpora ima i u luku, poriluku i vlascu.
7. NAR
Nar ili šipak snižava razine upalnih tvari koje se dovode u vezu s pretjeranom proizvodnjom enzima. Ovi enzimi, kad se stvaraju u normalnim količinama čuvaju zglobnu hrskavicu, no kod njihove pretjerane proizvodnje hrskavica se oštećuje i uništava. Tijekom sezone jedite nar ili uzimajte ekstrakt kako biste pomogli obnovi oštećene zglobne hrskavice.
Još nekoliko namirnica koje čuvaju zglobove: